Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Noul model economic anunțat de viitorul premier Ciolacu, cu care guvernul PSD-PNL să modernizeze România. Ce este „patriotismul economic” - Analiză

Ziarul de Vrancea
13 iun 2023 605 vizualizări

Patriotismul economic (de care vorbea Marcel Ciolacu ca viitoare strategie în programul de guvernare) este format dintr-un set de politici care să susțină economiile naționale în contextul piețelor mondiale. Aparent nu sună rău, dar lucrurile trebuie tratate cu atenție, spun cercetătorii de la Elcano Royale Institute. Să le luăm pe rând!

Patriotismul economic poate fi văzut și sub forma includerii unor taxe sau restricții privind circulația forței de muncă, a mărfurilor și a capitalului. De asemenea, țările pot sprijini anumite industrii pentru a ajuta la creșterea și dezvoltarea lor. Franța a aplicat politici de patriotism economic prin protejarea industriilor culturale, precum filmul și televiziunea, prin subvenționarea acestora. China, la fel, prin planul „Made in China 2025”, care își propune să se transforme în lider al industriilor de înaltă tehnologie și să reducă dependența de tehnologia străină. India a avut o perioadă de politici de patriotism economic prin campania „Make in India”, care are ca scop promovarea producției interne și atragerea investițiilor străine. Japonia a aplicat politici de patriotism economic prin programul „Abenomics”, care sprijinea investițiile interne care să ducă la creșterea exporturilor. Germania a aplicat și ea politici de patriotism economic prin inițiativa „Industria 4.0”, care are ca scop promovarea digitalizării producției și creșterea competitivității. Acestea sunt doar câteva exemple ale modului în care diferite țări au aplicat politici de patriotism economic.

Cum e văzut din afară?

Cum a fost primit patriotismul economic de comunitatea internațională, însă? Recepția a fost mixtă. Unele țări au îmbrățișat patriotismul economic ca o modalitate de a-și proteja industriile interne și de a promova interesele naționale, în timp ce altele îl consideră o formă de protecționism care poate dăuna comerțului și cooperării internaționale. Unii critici susțin că patriotismul economic riscă uneori să ducă la războaie comerciale și poate de asemenea submina economia globală.

Uniunea Europeană și-a exprimat îngrijorarea cu privire la politicile de patriotism economic, cum ar fi protecția de către Franța a industriilor sale culturale și a cerut o mai mare cooperare și coordonare între statele membre. Statele Unite s-au confruntat cu critici pentru politicile sale de patriotism economic, cum ar fi utilizarea de tarife și restricții comerciale, care au fost văzute ca protecționiste și dăunătoare comerțului internațional. În general, recepția patriotismului economic de către comunitatea internațională este complexă și depinde de o varietate de politici și metode utilizate, dar și de contextul politic și economic.

Politici controversate de patriotism economic

Primele restricți sunt cele privind investițiile străine. Restricțiile privind investițiile străine sunt controversate, deoarece pot duce la limitarea acestora , creând dispute diplomatice sau chiar o contracție a creșterii economice. Ajutoare de stat pentru anumite industrii: e o idee controversată, deoarece poate fi considerat ca favorizează anumite companii sau sectoare față de altele și poate distorsiona piețele.

Introducerea de subvenții și cote: pot denatura rezultatele pieței și favoriza industriile naționale față de concurenții străini. Promovarea consumului intern - politicile care promovează consumul intern, cum ar fi „Buy French”, pot fi controversate, deoarece unii le văd ca limitând alegerea consumatorilor și promovând protecționismul

Care sunt riscurile?

n Patriotismul economic aduce a protecționism - Politicile de patriotism economic pot fi văzute ca protecționiste, deoarece adesea acordă prioritate industriilor interne față de concurenții străini, ceea ce poate limita concurența și poate împiedica comerțul și cooperarea internațională.

n Ineficiență - Politicile de patriotism economic pot fi ineficiente, deoarece pot duce la alocarea greșită a resurselor și la denaturarea pieței, ceea ce poate afecta creșterea și dezvoltarea economică

n Costuri mai mari - Politicile de patriotism economic pot duce la costuri mai mari pentru consumatori, deoarece pot limita alegerea consumatorilor și pot promova consumul de produse și servicii interne, uneori mai scumpe.

n Interferență politică - Politicile de patriotism economic pot fi supuse interferențelor politice, deoarece implică adesea intervenția guvernamentală în economie, ceea ce poate duce la corupție și ineficiență.

n Răzbunare - Politicile de patriotism economic pot duce la măsuri simetrice din partea altor țări, deoarece pot fi considerate protecționiste și dăunătoare comerțului și cooperării internaționale, dăunând relațiilor diplomatice. (Dan Popa, preluare HotNews.ro)

Noii miniștri propuși în Cabinetul Ciolacu, audiați ieri în comisii. Votul de învestitură, azi. UDMR în opoziție

Audierea candidaților propuși pentru a ocupa funcțiile de miniștri în Cabinetul Ciolacu a avut loc ieri, începând cu ora 10.00, iar votul de învestitură are loc în cursul zilei de astăzi, de la ora 12. Lista miniștrilor și Programul de guvernare au fost depuse, marți seară, la Parlament și a fost stabilit calendarul audierilor.

UDMR nu va mai face parte din noul guvern. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, spune a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună: „În ultima perioadă, UDMR a făcut tot posibilul pentru a continua să guverneze împreună cu partenerii săi de coaliție, am fost dispuși să facem compromisuri, dar, în acest moment, se pare că nu sunt întrunite condițiile pentru a guverna împreună. Chiar și așa, am dat dovadă de flexibilitate în cadrul negocierilor din ultimele săptămâni, deoarece am considerat că este important să guvernăm împreună cu partenerii noștri cu care am început guvernarea și să reprezentăm comunitatea noastră la nivel guvernamental. Acum nu mai putem face alți pași în spate, în condițiile în care vor să ni se ia toate ministerele pe care le conducem”, a mai transmis liderul UDMR. Cabinetul propus de Marcel Ciolacu este format din:

Reprezentanți PSD

Ministerul Transporturilor - Sorin Grindeanu

Ministerul Fondurilor Europene - Adrian Câciu

Ministerul Agriculturii - Florin Barbu

Ministerul Economiei și Turismului - Radu Oprea

Ministerul Apărării - Angel Tîlvăr

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse- Gabriela Firea

Ministerul Digitalizării - Bogdan Ivan

Ministerul Muncii - Marius Budăi

Ministerul Sănătății - Alexandru Rafila

Reprezentanți PNL:

Ministerul Energiei - Sebastian Burduja

Ministerul Justiției - Alina Gorghiu

Ministerul Educației - Ligia Deca

Ministerul de Externe - Luminița Odobescu

Ministerul de Finanțe - Marcel Boloș

Ministerul de Interne și vicepremier - Cătălin Predoiu

Ministerul Mediului - Mircea Fechet

Ministerul Dezvoltării - Adrian Veștea.


O mașină hibrid a luat foc în garaj, în urma unui scurtcircuit

O mașină de tip hibrid a luat foc în garajul unei locuințe din comuna Dumbrăvița, de lângă Timișoara, focul cuprinzând și o încăpere alăturată. Pompierii care au intervenit pentru stingerea incendiului au stabilit că a fost vorba de un scurtcircuit la instalația electrică a autoturismului. Potrivit ISU Timiș, pompierii au fost chemați să intervină, în noaptea de marți spre miercuri, pentru stingerea unui incendiu produs la un garaj, în comuna Dumbrăvița. Acolo s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului 1 cu patru autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea echipajelor de intervenție s-a constatat că incendiul se manifesfa cu ardere generalizată la un autoturism de tip hibrid, aflat în interior, cu propagare la o încăpere alăturată, pe o suprafață totală de aproximativ 60 de metri pătrați. Pompierii au stabilit că incendiul a pornit după un scurtcircuit produs la instalația electrică a autoturismului.

Nicolae Ciucă: Lucian Bode va fi vicepreședinte al Camerei Deputaților

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a anunțat ieri că în ședința grupurilor parlamentare ale PNL s-a decis ca Lucian Bode va fi vicepreședinte al Camerei Deputaților. Despre absența acestuia în viitorul Guvern, Ciucă a arătat că în partid s-a luat decizia să meargă cu profesioniști în Guvern și de cealaltă parte să se ocupe de tot ce înseamnă activitate politică. „Acum, la nivelul grupului deputaților, s-a luat decizia ca domnul secretar general să ocupe funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților. Ca atare, există o echilibrare între activitatea guvernamentală și activitatea politică la nivelul PNL”, a spus Nicolae Ciucă, întrebat de ce Lucian Bode nu se mai regăsește în noul Executiv condus de Marcel Ciolacu. Nicolae Ciucă a precizat că „PNL și-a asumat participarea la guvernare cu miniștri care reprezintă componenta profesională prin care să îndeplinească obiectivele guvernamentale”. „De la bun început am asumat că putem avea o activitate politică cât se poate de intensă. Fără rezultate la guvernare, obiectivele noastre politice nu pot fi îndeplinite. (..) Nu au fost deloc rezultate proaste. Când vorbim de politică vorbim de rezultate la guvernare, de cealaltă parte rezultate în activitatea politică. Am luat decizia să mergem cu profesioniști în Guvern și de cealaltă parte să ne ocupăm de tot ce înseamnă activitate politică”, a explicat Ciucă.

IKEA formează lucrătorii din call centere pentru a deveni consilieri de design interior

IKEA formează lucrătorii din call centere pentru a deveni consilieri de design interior, deoarece gigantul suedez al mobilierului urmărește să ofere mai multe servicii de îmbunătățire a locuințelor și să încredințeze întrebările simple ale clienților unui robot de inteligență artificială numit Billie, transmite Reuters. În aprilie, IKEA și-a extins serviciile de design interior în Marea Britanie și Statele Unite, după lansări anterioare în anumite părți ale Europei, Australia, Emiratele Arabe Unite și în alte regiuni. În Marea Britanie, clienții plătesc 25 de lire sterline (31,44 USD) pentru un apel video de 45-60 de minute pentru a primi sfaturi de design interior și lista de produse sugerate și pot plăti 125 de lire sterline pentru trei consultații de proiectare a spațiului de lucru, un plan de etaj și imagini 3D.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.