Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Mii de judecători și procurori își apără în stradă pensiile speciiale

Ziarul de Vrancea
20 iun 2023 563 vizualizări

În urma protestului sunt cauze amânate la majoritatea instanțelor din țară

Câteva mii de judecători și procurori de la instanțe și parchete din toată țara protestează, de miercuri, și se ocupă doar de cazurile urgente, ca urmare a modificărilor anunțate în privința pensiilor speciale, care ar urma să însemne inclusiv creșterea treptată a vârstei de pensionare. Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, spune că „principiul conform căruia nicio pensie nu poate să mai depășească salariul este unul moral”, iar „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”. Consiliul Superior al Magistraturii vorbește despre o „situație de o gravitate deosebită”, care lezează fundamental independența justiției și statutul magistraților, cu consecințe directe asupra actului de justiție.

Marți, majoritatea instanțelor și parchetelor din țară au convocat adunările generale și au decis declanșarea protestelor, începând de miercuri. La Curtea de Apel București, cea mai mare din țară, s-a decis în Adunarea Generală declanșarea protestelor prin amânarea judecării cauzelor, cu excepția dosarelor urgente, „până când puterea legiuitoare va respecta statutul și munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât și a personalului auxiliar de specialitate”.

Noul ministru al Justiției, Alina Gorghiu, a reacționat spunând că „respectă dreptul magistraților la liberă exprimare, dar pornește de la premisa că dialogul este soluția rezolvării oricărei probleme a sistemului judiciar, nu protestul”. Gorghiu mai spune că „societatea românească așteaptă această reformă a pensiilor de serviciu”. „Proiectul privind pensiile de serviciu reprezintă un jalon din cadrul PNRR, a cărui atingere intră în responsabilitatea Ministerului Muncii, ca minister de linie. Prin urmare, analiza de oportunitate, armonizarea prevederilor proiectului pentru toate categoriile profesionale, consultările cu reprezentanții profesiilor vizate (inclusiv cele din domeniul justiției) sunt pași prealabili parcurși de Ministerul Muncii în vederea obținerii unei soluții agregate și materializate în proiectul de lege menționat” a declarat Alina Gorghiu, citată într-un comunicat de presă.

Marți, premierul Marcel Ciolacu a avut discuții la guvern cu conducerea CSM, la întâlnire participând și ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și Nicolae Ciucă.

La finalul întâlnirii, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis, legat de „iminenta modificare” a sistemului de pensii speciale, că susține necondiționat poziția exprimată de magistrați în adunările generale, în sensul că „această situație este de o gravitate deosebită și lezează fundamental independența justiției și statutul magistraților, cu consecințe directe asupra actului de justiție”.

Ultima variantă de impozitare a pensiilor speciale

Reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR a cărui neîndeplinire ar atrage pierderea de către România a în jur de 3 miliarde de euro.

Ministrul Muncii, Marius Budăi, susținea luni că mai sunt de făcut „trei mici ajustări” la reforma pensiilor speciale, precizând că procentul de impozitare propus a scăzut de la 30% la 15%, pentru ceea ce depășește salariul mediu net pe economie, nu cel brut. El a precizat că până la 1 iulie legea va fi adoptată și a arătat că sunt alte lucruri care trebuie armonizate. Budăi a fost întrebat dacă au fost făcute simulări pe acest impozit de 15% și cu cât ar scădea venitul unui fost magistrat. „S-au făcut simulări, dar nu vor scădea veniturile pentru magistrații, de exemplu, care depășesc venitul avut în activitate, va scădea prin acea recalculare și prin această impozitare. Sunt lucruri diferite. S-au făcut anumite estimări, sunt făcute estimări de către Banca Mondiala pe total buget, pe tot ceea ce înseamnă impact și sunt trimise la Comisia Europeană însă valori clare vom avea în momentul în care legea va fi aprobată, publicată în Monitorul Oficial și efectiv vom trece la recalculare”, a mai afirmat Marius Budăi.

Coaliția convenise la finalul lui mai 30% impozitare

Potrivit amendamentelor asumate de Coaliție la finalul lui mai, de anul viitor judecătorii și procurorii se pot pensiona dacă au cel puțin 25 de ani vechime și pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaților de încadrare brute lunare și sporurile cu caracter permanent, aferente oricăror 12 luni consecutive din ultimii 10 ani de activitate înainte de data pensionării. Vârsta minimă de pensionare este de 50 de ani și crește, etapizat, până la 60 până în 2035. Cuantumul pensiei nete nu poate fi mai mare decât 100% din media veniturilor nete aferente bazei de calcul, se arată în amendamentele depuse.

De asemenea, potrivit ultimelor modificări vârsta standard de pensionare va crește la 65 de ani, până în 2035, pentru militari, diplomați și personalul auxiliar din instanțe. Totodată, s-a decis impozitarea cu 30% pentru partea din venitul din pensii care depășește nivelul câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat și excede aplicării principiului contributivități. În prezent, câștigul salarial mediu brut este de 6.700 de lei. O altă decizie se referă la faptul că nu se mai pot cumula mai multe pensii speciale, iar cele aflate în plată se recalculează.

Coliția a decis să se elimine pensia de serviciu pentru o serie de categorii cum ar fi personalul de specialitate juridiciar asimilat judecatorilor si procurorilor, personalul încadrat pe funcții de execuție specifice în cadrul misiunilor diplomatice, personalul asimilat funcționarilor publici parlamentari.

România s-a angajat în fața Comisiei Europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) să facă o reformă a pensiilor speciale. Legislația în vigoare și decizile Curții Constituționale au creat un blocaj instituțional în ceea ce privește reglarea pensiilor speciale. Potrivit Guvernului, cheltuielile anuale cu pensiile speciale au ajuns la 12 miliarde de lei.

Beneficiari de pensii speciale - de serviciu și militare - sunt în jur de 190.000 de persoane, grosul fiind la pensiile militare - aproape 180.000 - unde intră cele de la MAI, MApN, SRI, SIE și STS. În România, numărul de beneficiari de pensii de serviciu înregistrat în mai 2023 era 10.281, potrivit Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP). Dintre aceștia, 5.252 sunt pensionari veniți din zona procurorilor și judecătorilor. În cazul beneficiarilor Legii privind statutul procurorilor și judecătorilor, pensia medie de serviciu este de 21.555 de lei.

Analist politic: Cred că alegerile europarlamentare vor reseta scena politică românească

n în perspectiva lui 2024 vom avea minim trei competitori cu ceva șanse, cu un scor important, spune Adrian Zăbavă n ce poate da peste cap acest lucru e o candidatură comună PSD-PNL

Analistul politic Adrian Zăbavă consideră că alegerile europarlamentare vor reseta scena politică românească și a precizat că în perspectiva lui 2024 vor fi minim trei competitori cu șanse în alegeri. El a discutat miercuri, la Prima News, despre cel mai recent sondaj apărut în spațiul public. “Acest sondaj confirmă ceea ce auzisem printre rânduri de la politicieni care mai au și alte sondaje pe care nu le oferă public și anume faptul că există o inversiune în clasament în această perioadă și AUR pare să fi trecut pe locul doi în clasament. Aș mai puncta faptul că PSD se luptă să rămână în buza acelui 30%. Acest sondaj îl dă sub 30%, dar cu marja de eroare PSD intră în guvernare, putem trage această concluzie că PSD preia funcția de premier când are 30%, rămâne de văzut cum va ieși de pe funcția de premier cu sondajele”, a explicat analistul politic.

El a afirmat că PNL a pierdut locul doi în sondaje și există riscul să fie depășit și de USR. “PNL pierde locul doi și se îndreaptă vertiginos spre un 15% și asta e problematic pentru PNL. PNL a intrat în această guvernare de pe locul doi în clasament, dar într-adevăr cu o scădere semnificativă în sondaje după încheierea guvernării cu USR, s-au consolidat la guvernare odată cu alianța cu PSD până spre 20 și ceva la sută. Sfârșitul acestei guvernări, partea a doua a acestei guvernări, în care PNL a deținut funcția de premier a readus o scădere a PNL care se îndreaptă spre 15% și pare că a pierdut locul doi în sondaje. În funcție de trendurile viitoare, în funcție de ce se va întâmpla pe viitor există riscul ca USR să depășească PNL și cred că PNL este conștient de lucrul acesta. În opoziție USR pare că începe să crească, e adevărat nu la ritmul AUR. Diferența dintre AUR și USR față de 2020 este că AUR și-a dublat intenția de vot pe când USR se chinuie să ajungă la ce a câștigat în 2020”, a mai afirmat Adrian Zăbavă.

El susține că alegerile europarlamentare vor reseta scena politică românească. “Momentul alegerilor europarlamentare va fi decisiv pentru modul în care partidele vor în alegerile care contează din 2024, adică cele prezidențiale și cele parlamentare. Și cele locale, dar acolo lucrurile sunt mai puțin importante sau lucrurile legate de alianțe și poluri politice sunt mai puțin importante. Cred că alegerile europarlamentare vor reseta scena politica românească și vom avea politicieni care astăzi sunt în prim-planul vieții politice, care vor fi dați uitării pentru ceea ce va urma în 2024. Acel moment va fi decis și cu privire la hotărârea acestor poluri. E cert că în perspectiva lui 2024 nu vom avea doi grei care se vor bate, ci mai mult ca sigur vom avea minim trei competitori cu ceva șanse în alegeri, cu un scor important. Ce poate da peste cap acest echilibru este o candidatură comună a PSD și PNL care ar face PSD și PNL să câștige alegerile, cred că la o diferență semnificativă de restul, nu neapărat prin adunarea procentelor că în politică 1Â1 nu fac doi, dar prin puterea celor două partide luată laolaltă. Însă, astăzi, acest scenariu e departe să devină și realitate”, a mai precizat Adrian Zăbavă.

Șicanare în trafic soldată cu decesul unei persoane și rănirea gravă a unui copil

Un bărbat în vârstă de 22 de ani a fost reținut, miercuri, după o șicanare în trafic soldată cu moartea unei persoane și rănirea gravă a unui copil, în zona localității Frătăuții Vechi.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Suceava, Ionuț Epureanu, la data de 20 iunie 2023, în jurul orei 21,45, pe raza localității Frătăuții Vechi a fost sesizat prin SNUAU 112 un accident rutier soldat cu decesul unei persoane și rănirea gravă a unei minore. Din primele verificări s-a constatat că un autoturism condus de către un bărbat în vârstă de 39 de ani, din municipiul Rădăuți, în timp ce rula pe DJ 178C, a părăsit partea carosabilă și a lovit un cap de pod. În urma impactului a rezultat decesul unui unui bărbat în vârstă de 31 de ani, din municipiul Rădăuți, pasager pe scaunul dreapta față din autoturism, dar și rănirea gravă a unei minore în vârstă de patru ani, pasageră în același autovehicul.

Întrucât în cadrul cercetărilor au rezultat mai multe inadvertențe și suspiciuni cu privire la eveniment, la nivelul Poliției Municipiului Rădăuți a fost constituită o echipa operativă complexă coordonată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuți.

În urma desfășurării de activități investigative și a administrării materialului probator, au fost obținute indicii temeinice cu privire la o șicanare anterioară în trafic cu un alt vehicul, condus de către un tânăr în vârstă de 22 de ani, din comuna Frătăuții Noi. În urma activităților de cercetare penală, polițiștii au dispus măsura reținerii șoferului în vârstă de 22 de ani pentru 24 de ore, acesta fiind încarcerat în arestul IPJ Suceava. El a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

O femeie a căzut de la etajul opt al unui hotel din Mamaia și a murit

Polițiștii constănțeni au deschis o anchetă după ce o femeie de 48 de ani a căzut de la etajul opt al unui hotel din Mamaia și a murit.

Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța a anunțat că polițiștii din Mamaia au fost sesizați miercuri, în jurul orei 04.00, cu privire la faptul că o persoană s-a aruncat de la etajul opt al unui hotel din stațiunea Mamaia. “Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba de o femeie, de 48 de ani. La fața locului s-au deplasat două echipaje SMURD, care au constatat decesul femeii”, a transmis IPJ Constanța. Polițiștii au întocmit în cauză un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă și continuă cercetările în acest caz.

CCR a decis că legile educației naționale sunt constituționale

Judecătorii CCR au avut pe ordinea de zi a ședinței de miercuri sesizarea depusă de USR și Forța Dreptei privind legile educației naționale. În urma analizei, CCR a respins ca neîntemeiate sesizările Opoziției. Legile educației naționale au fost adoptate pe 22 mai de Senat, în calitate de for decizional și sunt jalon în cadrul PNRR.

USR și Forța Dreptei au contestat pe 24 mai, la CCR, noile legi ale Educației, afirmând că au găsit mai multe prevederi neconstituționale, cele mai grave fiind limitarea dreptului la învățătură al copiilor și încălcarea principiul egalității în drepturi. „În ceea ce privește legea învățământului preuniversitar, argumentele de neconstituționalitate se referă la limitarea accesului la educație în funcție de vârstă, posibilitatea de exmatriculare a elevilor și discriminarea în ceea ce privește admiterea la liceu. USR a subliniat, de asemenea, posibile încălcări ale drepturilor la viața privată ale elevilor și profesorilor, în lipsa garanțiilor legale privind folosirea înregistrărilor video în școli”, anunța USR, într-un comunicat de presă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.