Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Directorul Direcției Regionale Vamale București, reținut pentru luare de mită

Ziarul de Vrancea
13 feb 2024 1346 vizualizări

Alături de el, au mai fost încătușați un șef de birou și trei funcționari din instituție

 

Directorul Direcției Regionale Vamale București, Paul Petrof, un șef de birou și trei funcționari au fost reținuți de către procurorii DNA, care-i acuză luare de mită și alte infracțiuni.

De asemenea, în cauză a mai fost dispusă măsura controlului judiciar față de inculpații Marius Marian și Demetrius Gheorge, funcționari în cadrul Autorității Vamale Române și în cadrul Direcției Regionale Vamale București pentru comiterea unor infracțiuni de luare de mită, în formă continuată.

Potrivit DNA, în cursul anului 2023, în contextul efectuării unor controale, funcționarii vamali Cernat Alexandru, Marin Marius, Teianu Nicolae-Ștefan, Vulcan Marian-Vladimir și Gheorghe Demetrius ar fi pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri care-și desfășurau activitatea în mai multe centre comerciale situate pe raza municipiului București și a județului Ilfov foloase necuvenite constând în sumele totale de 60.600 lei, 11.500 USD, 600 euro, 408 perechi (51 baxuri) de ghete sport și 1.000 parfumuri contrafăcute.

”Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de cei cinci inculpați în scopul omisiunii întocmirii unei sesizări penale cu privire la problemele constatate și implicit al finalizării controalelor într-un mod care să fie favorabil oamenilor de afaceri”, a transmis ieri DNA.

De asemenea, în cursul zilei de 10 ianuarie 2024, în scopul îngreunării cercetărilor ce se desfășurau într-un dosar penal,  Petrof Paul și Stamatescu Răzvan-Cosmin i-ar fi prezentat unui om de afaceri conținutul unei ordonanțe emise de ofițerii de poliție din cadrul I.G.P.R.- Direcția de Investigare a Criminalității Economice, prin care erau solicitate diverse înscrisuri în legătură cu unele societăți controlate de persoana respectivă. ”În perioada 2021-2023, inculpatul Stamatescu Răzvan-Cosmin ar fi acceptat de la un alt om de afaceri promisiunea remiterii unei sume de 10.000 de USD și ar fi primit mai multe foloase necuvenite pentru a-și trafica presupusa influență pe care ar fi lăsat să se creadă că ar avea-o asupra unor polițiști de frontieră și că-i va determina pe aceștia să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu în legătură cu realizarea unor controale asupra unor transporturi de mărfuri contrafăcute, de care era interesată persoana respectivă”, a mai transmis DNA.

Procurorii precizează că, în aceeași perioadă, Petrof Paul ar fi pretins de la un om de afaceri plata unui avans în sumă de 50.000 euro pentru achiziția unui apartament și alte foloase necuvenite, în schimbul “ajutorului” oferit acestuia din urmă în legătură cu obținerea unor autorizații

Sondaj: Când sărbătoresc românii ziua îndrăgostiților

Mai mult de un sfert dintre români sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților pe 24 februarie, de Dragobete, iar peste 17% optează pentru 14 februarie, Sfântul Valentin, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. 41,3% nu sărbătoresc aceste zile.

Întrebați dacă de obicei sărbătoresc Ziua Îndrăgostiților pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, sau pe 24 februarie, de Dragobete, 17.6% dintre cei chestionați răspund că sărbătoresc pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, 26.3%  indică 24 februarie, de Dragobete, iar 14.5% oricare dintre ele (în funcție de disponibilitate/ program).

41.3% declară că nu sărbătoresc aceste zile, iar 0.3% nu știu sau răspund.

Votanții ADU, tinerii sub 30 de ani și cei inactivi potențial activi, angajații în mediul privat obișnuiesc să sărbătorească pe 14 februarie, de Sfântul Valentin, într-o proporție mai mare decât restul populației. Obișnuiesc să sărbătorească pe 24 februarie, de Dragobete, în special: persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, cei inactivi pasivi, angajații la stat. Votanții PSD, femeile, persoanele cu vârsta peste 60 de ani, cei inactivi pasivi și cei care nu utilizează rețelele sociale declară că nu sărbătoresc aceste zile într-o proporție mai mare decât celelalte categorii de populație.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95 %, la un grad de încredere de 95%.

România are aproximativ 40.000 de copii crescuți în sistemul de protecție socială

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, afirmă că în România există aproximativ 40.000 de copii care se află în sistemul de asistență și protecție socială, iar dintre aceștia mai puțin de un sfert sunt adoptabili. În cursul anului trecut, în România au fost adoptați 1.377 de copii. Ministrul anunță punerea în transparență decizională a unei hotărâri de Guvern prin care vor fi înăsprite condițiile pentru asistenții maternali, după ce au fost constatate cazuri în care aceștia au preluat copii în îngrijire doar pentru bani, fără a se ocupa de cei mici.

”Aproximativ 40.000 de copii avem, în momentul de față, în sistemul de protecție, ceea ce înseamnă aproximativ 30.000 de copii la asistenții maternali și diferența de 10.000 în căsuțe familiale. După recomandările Uniunii Europene, România deja avea un termen de a închide toate acele orfelinate cu mulți copii și să rămânem pe numărul de 12 sau apartamente familiale, pe numărul de 6. Din păcate, birocrația a blocat anumite județe ca în momentul de față să fie respectat acest termen, dar toți președinții de Consilii Județene își dau toată silința să implementeze. Deci, cu toate că avem acest număr de aproximativ 40.000 de copii în sistemul de asistență și protecție socială, avem în momentul de față, anul 2023, 1.377 de copii adoptați și adoptabili, în 2023, 7.057”, a declarat Natalia Intotero, marți seară, la Euronews România.

Ea a precizat că un copil este declarat adoptabil în urma unei sentințe judecătorești definitive, arătând că sunt cazuri de copii ai căror părinți sunt în închisoare, dar care își pot prelua copiii în familie după ispășirea pedepselor.

”Nu vreau să vă ascund faptul că legislația poate să fie îmbunătățită. Din acest punct de vedere am demarat deja și cred că în cursul zilei de mâine (miercuri – nr.) sau cel târziu poimâine vom pune în transparență Hotărârea de Guvern prin care încercăm să aducem modificări la modalitatea de a da un copil unui asistent maternal. Am avut cazuri, din păcate, de asistenți maternali care i-au luat pe acești copii doar pentru un venit și nu s-au ocupat așa cum ar fi trebuit. (...) Vor fi înăsprite condițiile în care un asistent maternal va lua un copil”, a adăugat ministrul.

Pe lângă copiii care nu pot fi crescuți de familie, în România mai sunt peste 60.000 de copii lăsați acasă de către părinți plecați în străinătate.

A fugit de condamnare în țari exotice, foc și pară în închisoare pe muncitorii din țarile exotice

Fostul ministru Elena Udrea - aflată în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute - dă sfaturi Ministerului Justiției, spunând că acesta „ar trebui să aibă în vedere nu doar să umple pușcăriile din România și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro, ci să se ocupe de reintegrarea și reabilitarea deținuților”: „În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați care stau fără să facă nimic în pușcării?”.

Aflată în penitenciar din iunie 2022, Elena Udrea a postat un mesaj pe Facebook în care le oferă angajatorilor o „variantă mult mai avantajoasă” de forță de muncă - deținuții.

„Constructorii autostrăzii Pitești - Sibiu se plâng că nu au muncitori și caută forță de muncă în satele de pe traseul șantierului. Pentru că nu găsesc, au spus că vor apela la muncitori străini. De ce nu angajează deținuți? În loc să umplem țara cu africani și asiatici, nu mai bine am da de lucru zecilor de mii de condamnați, care stau fără să facă nimic în pușcării? Este o varianta mult mai avantajoasă pentru angajatori, care ar obține forță de muncă mai sigură și la costuri mult mai mici, aducând astfel benefici atât penitenciarelor, care încasează o parte din salarii, cât și deținuților. Aceștia vor câștiga bani si zile deduse din pedepse, dar cel mai important, ei își vor menține capacitatea de muncă, se vor reabilita si integra mult mai bine si rapid in societate dupa eliberare”, scrie fostul ministru al Turismului.

Ea dă sfaturi și Ministerului Justiției, spunând că acesta „ar trebui să aibă în vedere nu doar să umple pușcăriile din Romania și să mai facă altele noi cheltuind sute de milioane de euro, ci să se ocupe de reintegrarea și reabilitarea deținuților, susținând că ar fi o „idee bună” să se reintroducă pedeapsa cu executare la locul de muncă, „atât de folosită si eficientă in trecut”. „Astfel, în loc să ții zeci de mii de oameni buni de treabă în pușcării fără să îi pui să facă nimic, doar cheltuind 400.000.000€ anual cu întreținerea lor, mai bine ar fi să îi pui să își indrepte greșelile muncind. În felul acesta nu ar mai fi nevoie sa aducem străini să ne construiască autostrăzile”, adaugă Udrea.

Fostul ministru Elena Udrea se află acum în Penitenciarul de femei Târgșorul Nou, unde execută 6 ani de închisoare în dosarul Gala Bute. Sentința definitivă de condamnare a fost dată în iunie 2018 și confirmată în aprilie 2022 prin respingerea unei contestații în anulare. În 2018, la momentul pronunțării deciziei de condamnare, Udrea se afla în Costa Rica.

USR: Gorghiu propune o modificare a legii de desființare a Secție speciale care „ajută grupul infracțional organizat din Justiție”

Deputatul USR Mihai Badea afirmă că ministrul Justiției, Alina Gorghiu, propune o modificare a legii de desființare a Secție speciale care „ajută grupul infracțional organizat din Justiție”. „Alina Gorghiu a pus în dezbatere publică modificarea legii de desființare a Secției de anchetare a magistraților. Prin proiectul depus de Alina Gorghiu cei care urmează să ancheteze magistrați vor fi nominalizați de procurorul general. Această modificare ajută grupul infrancțional organizat din Justiție. Pentru că în 2 ani de la apariția noii legi au fost emise doar două rechizitorii. În rest, peste 6.000 de dosare care conțineau plângeri la adresa judecătorilor și a procurorilor au fost clasate”, se arată într-o declarație a deputatului USR remisă miercuri presei.

Mihai Badea precizează că, atunci când DNA avea atribuții de anchetare a magistraților, au fost trimiși în judecată 161 de procurori și judecători – la nivelul anului 2022 fiind deja condamnați 117 de magistrați.

„Așa arată albirea infractorilor și acesta este blatul PNL PSD pe Justiție”, susține Badea.

Alex Florența, șeful Parchetului General, vrea mai mulți procurori care să ancheteze magistrații, a declarat ministrul Justiției, Alina Gorghiu, luni seară, la Digi24. Cu această ocazie, Gorghiu a anunțat un act normativ care să ajute la ocuparea posturilor vacante: ”E o propunere venită din partea procurorului general”, a mai spus aceasta.

Prahova: Bărbat strivit sub un autoturism pe care încerca să îl repare

Un bărbat în vârstă de 32 de ani a fost grav rănit, miercuri, după ce a fost strivit de un autoturism pe care încerca să îl repare. El a fost scos de sub mașină de către echipajele de descarcerare și se află în stare gravă, fiind intubat.

Incidentul s-a produs, miercuri, în satul Pleașa din comuna prahoveană Bucov, unde un bărbat a fost prins sub un autoturism. La fața locului au fost trimise echipaje de descarcerare, o autospecială de primă intervenție și comandă, un echipaj SMURD și o ambulanță de terapie intensivă mobilă cu medic.

 Victima a fost scoasă inconștientă de sub autovehicul, fiind preluată de echipajul de terapie intensivă mobilă și intubată. La ora transmiterii acestei știri, bărbatul este transportat spre unitatea de primiri urgențe din Ploiești. O altă persoană care a asistat la incident a suferit un atac de panică, primind îngrijiri medicale la fața locului. Potrivit oficialilor ISU Prahova, bărbatul care făcea lucrări de reparație la autoturism nu se afla în incinta unui service auto.

Călărași: Bărbat, reținut după ce ar fi atins în scopuri sexuale două eleve, în timpul meditațiilor

Un bărbat în vârstă de 52 de ani a fost reținut de polițiștii din Călărași, pentru 24 de ore, după ce ar fi atins în scopuri sexuale două tinere, de 14 și 17 ani, în timpul orelor de meditație pe care le oferea la locuința sa.

“Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Lehliu Gară, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, de 52 de ani, bănuit de agresiune sexuală. Din cercetări a reieșit că, în luna martie a anului 2023 și în luna februarie din 2024, în timpul orelor de meditație pe care le oferea la domiciliu, bărbatul ar fi atins în scop sexual două tinere, de 14 și 17 ani”, a anunțat Inspectoratul de Poliție al Județului Călărași.

Polițiștii au făcut marți, o percheziție la locuința bărbatului, de unde au ridicat patru telefoane, două laptopuri, două camere video, două tablete și o cameră de supraveghere. Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pentru agresiune sexuală, urmând să fie prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă.

Bărbat arestat pentru viol și agresiune sexuală. Victimele, cei 3 copii ai săi

Un ploieștean de 35 de ani a fost arestat preventiv pentru mai multe infracțiuni, între care viol, agresiune sexuală, corupere a minorului și rele tratamente aplicate minorului, victime fiind cei trei copii ai săi. "În fapt, bănuitul, un bărbat de 35 de ani din municipiul Ploiești, în cursul anului 2023, ar fi săvârșit mai multe infracțiuni precum viol, agresiune sexuală în formă continuată, corupere a minorului în formă continuată, rele tratamente aplicate minorului și violență în familie în formă continuată. (...) În baza probatoriului administrat, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, iar ulterior acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile", se arată într-un comunicat transmis, miercuri, de Inspectoratul Județean de Poliție Prahova. Anchetatorii au efectuat în acest dosar cinci percheziții domiciliare în municipiul Ploiești și în comuna Ariceștii Rahtivani.Surse judiciare au precizat că victimele bărbatului sunt cei trei copii minori ai săi - două fete de 9 și 7 ani și un băiat de 10 ani -, dar și soția inculpatului.

AUR neagă că ar susține candidature lui Dan Puric la prezidențiale

Alianța pentru Unirea Românilor a dezmințit marți informația potrivit căreia actorul Dan Puric este candidatul AUR la alegerile prezidențiale din acest an.

"Atenția și importanța pe care presa o acordă candidatului AUR este una care ne onorează și demonstrează forța partidului. Însă, informația cu privire la candidatura sigură a domnului Dan Puric nu este adevărată", a precizat formațiunea politică, pentru AGERPRES.

Potrivit AUR, Dan Puric și alți oameni apropiați de Alianța pentru Unirea Românilor vor fi testați într-o cursă internă a partidului care se va desfășura în perioada 16 februarie - 16 iunie. "După acea dată veți afla candidatul AUR pentru prezidențiale, prin votul românilor care vor vota candidatul AUR", a informat formațiunea politică.

Un tânăr ucrainean care a fugit de încorporare a murit înghețat în Maramureș

Un tânăr ucrainean care făcea parte dintr-un grup de trei persoane care au trecut granița în România prin Munții Maramureșului a decedat înghețat, a informat, miercuri dimineața, directorul Serviciului Public Județean Salvamont Maramureș, Dan Benga. "Din păcate al treilea ucrainean a fost abandonat de cei doi care au fost găsiți și predați echipajelor medicale în dimineața asta. Un echipaj al Poliției de Frontieră, făcând verificări în dimineața asta mai sus cu 2,5 - 3 km de zona în care au fost găsiți cei doi, l-a găsit pe al treilea ucrainean decedat în albia râului", a spus Dan Benga. Conform acestuia, tânărul ar fi fost abandonat de ceilalți doi parteneri de drum pe munte. "Băiatul a fost abandonat de ceilalți doi și a murit înghețat, din cauza frigului. Dacă ne informau în dimineața asta când i-am găsit că l-au abandonat mai sus de unde se aflau ei aveam șanse să îl salvăm și pe cel de-al treilea", a mai precizat Dan Benga. Cei trei au fugit din Ucraina după ce recent au primit ordin de încorporare în armată.

Galați: Un bărbat și-a înjunghiat părinții și apoi a atacat cu cuțitul un polițist care venise să îl rețină

Un bărbat din Galați și-a înjunghiat părinții și apoi cu un alt cuțit a atacat un polițist care venise la fața locului pentru a-l reține, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Galați.

Polițistul a fost rănit ușor, deoarece era echipat cu mijloace de protecție, dar părinții agresorului au fost transportați în stare gravă la spital. "Astăzi, în jurul orelor 14,00, am primit un apel la 112, care informa despre faptul că un bărbat și-a înjunghiat ambii părinți, după care a fugit. Polițiștii l-au identificat într-un termen record și au mers să-l depisteze și să-l imobilizeze, ocazie cu care individul în cauză l-a atacat pe unul dintre polițiști cu cuțitul pe care îl avea asupra lui. Polițistul, din fericire, nu a suferit răni grave, era echipat cu toate mijloacele de protecție aflate în dotare. Polițistul este încadrat din sursă externă din anul 2022 și are vârsta de 39 de ani. Agresorul deocamdată este confuz în declarații, are 34 de ani și a mai fost internat la Secția de Psihiatrie. Ambele arme au fost găsite, atât cea cu care și-a atacat părinții, cât și cea cu care l-a atacat pe colegul nostru", a declarat marți seară șeful IPJ Galați, Cornel Mototolea. Potrivit managerului Serviciului Județean de Ambulanță Galați, dr. Mihai Polinschi, cei doi soți au fost transportați la Spitalul Județean de Urgență Galați, femeia fiind rănită mult mai grav și prezentând leziuni care îi pun pericol viața. "Am avut trei intervenții în municipiul Galați, unde tatăl, un bărbat în vârstă de 57 de ani, a anunțat la serviciul 112 că au fost agresați el și soția de către fiul lor. La sosirea la fața locului, echipajul cu medic a constatat că era vorba despre două persoane agresate, înjunghiate, tatăl și mama. Bărbatul de 57 de ani prezenta leziuni înjunghiate cu cuțitul în regiunea gâtului, toracelui anterior și mâinii stângi, leziuni de apărare. Mama, o femeie în jur de 50 de ani, era mult mai grav, avea plăgi în regiunea laterală stângă a gâtului, cu șoc hemoragic grav, decompensat, tensiune 6. A fost chemat încă un echipaj cu medic în sprijin, li s-au acordat primele îngrijiri, au fost perfuzați și transportați la Spitalul Județean de Urgență Galați. După primele estimări, mama a avut leziuni amenințătoare de viață. Agentul de poliție care a fost înjunghiat, de asemenea, de același agresor prezenta o plaga înjunghiată la nivelul claviculei stângi", a mai precizat dr. Mihai Polinschi.

Un deputat pleacă din PSD și poartă negocieri cu AUR

Deputatul de Iași Marius Ostaficiuc a anunțat, miercuri, că a decis să plece din PSD, urmând să se înscrie cel mai probabil în AUR.

Marius Ostaficiuc a scris pe Facebook că a decis să părăsească PSD, după ce a activat 23 de ani în acest partid, fiind nemulțumit de direcția în care se îndreaptă formațiunea. “Despărțirile fac parte și ele din politică. După 23 de ani de la înscrierea în rândurile social democrației, am luat decizia să plec din PSD. Nu mă mai simt compatibil aici, la Iași, cu oameni care n-au demonstrat nimic și care confundă politicul cu businessul. Plec dintr-o filială capturată și dintr-un partid care dimineața este la stânga, la amiază la mijloc și seara la dreapta, iar a doua zi o ia de la capăt. Voi rămâne în politică, folosindu-mi energiile și experiența în proiecte prin care să îmi ajut în continuare patria și orașul căruia îi datorez totul, Iașul“, a scris pe Facebook, deputatul Marius Ostaficiuc. El a recunoscut că se află în negocieri cu AUR, pentru a se înscrie în acest partid. Marius Ostaficiuc a fost ales deputat în anul 2020, când a candidat pe listele PSD.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.