Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Crizele au împărțit Europa în cinci „triburi” care vor domina alegerile în 2024

Ziarul de Vrancea
18 ian 2024 1164 vizualizări

Pe germani îi preocupă cel mai mult imigranții, pe francezi schimbările climatice n ce consideră românii că i-a afectat cel mai mult în ultimul deceniu

 Europenii nu mai sunt împărțiți în grupuri care susțin dreapta sau stânga politică sau în tabere pro sau anti UE, potrivit unui nou sondaj. Acum, votanții din Europa se împart în cinci „triburi” diferite ale căror îngrijorări vor domina cele aproape 20 de alegeri ce vor avea loc anul acesta pe continentul european, scrie The Guardian.

Rezultatul sondajului arată că alegerile pentru Parlamentul European și cele la nivel național din Europa în 2024 vor fi influențate de atitudinile față de cinci crize majore care au afectat viețile alegătorilor în ultimii ani: criza climatică, criza migranților din 2015, criza economică globală, războiul din Ucraina și pandemia de Covid. Autorii raportului susțin că cele cinci crize s-au resimțit în toată Europa, fiecare având o intensitate diferită în funcție de ce colț al continentului a fost afectat mai mult. Unele crize au fost percepute drept pericole existențiale de mulți europeni și au afectat în mod dramatic politicile guvernelor, iar efectele lor se simt până în ziua de azi.

„În 2019, principalul conflict a fost între populiștii care voiau să întoarcă spatele integrării europene și partidele principale care voiau să salveze proiectul european de Brexit și Trump”, a explicat Mark Leonard, unul dintre autorii studiului și directorul Consiliului European pentru Relații Externe (ECFR) – un centru de cercetare de la Berlin. „De data aceasta, va fi o întrecere între fricile concurente legate de creșterea temperaturilor, imigrație, inflație și conflict militar.” Studiul arată că cetățenii din UE încep să se separe de legăturile ideologice ale dreptei și stângii politice și se lasă mai degrabă influențați de felul în care percep aceste 5 crize majore.

Schimbările climatice și imigrația - crizele care vor influența cel mai mult alegerile din Europa

Autorii raportului consideră că criza climatică și imigrația vor fi cele mai importante probleme care îi vor mobiliza pe oameni în campaniile electorale ce se vor desfășura în Europa în 2024 – așa cum s-a întâmplat în alegerile parlamentare din Olanda anul trecut în noiembrie. În alegerile din Olanda, Geert Wilders, liderul anti-imigranți al Partidului pentru Libertate (PVV), a ieșit învingător, în timp ce alianța dintre Verzi și Laburiști condusă de fostul vicepreședinte al Comisiei Europene, Frans Timmermans, a terminat pe locul doi. „Lupta dintre cele două 'triburi' este o ciocnire a două 'rebeliuni ale dispariției'”, au spus autorii raportului. „Activiștii de mediu se tem de dispariția omului și a altor viețuitoare; activiștii care se opun imigrației se tem de dispariția națiunilor și a identității lor culturale.” Alegătorii pentru care imigrația este cea mai importantă criză susțin de cele mai multe ori partide de dreapta, precum Adunarea Națională din Franța sau Alternativa pentru Germania (AfD). Cei care sunt preocupați în special de climă tind să susțină partidele verzi și de stânga, precum Socialiștii din Spania sau Stânga din Polonia. În afară de alegerile europarlamentare din iunie, oamenii din 15 țări europene – inclusiv România, Portugalia, Belgia, Austria, Croația, Lituania și Marea Britanie – vor merge la vot anul acesta în alegeri parlamentare sau prezidențiale.

Sondajul desfășurat în nouă state membre ale Uniunii Europene – care reprezintă 75% din populația blocului comunitar – plus Marea Britanie și Elveția, a arătat că 73,4 milioane de europeni cu drept de vot ar considera că urgența climatică este cea mai importantă criză ce le va afecta viitorul.

Aproape la fel de mulți ar spune că pandemia de Covid este cea mai mare criză (72,8 milioane), pe locurile următoare clasându-se criza economică globală (69,3 milioane), imigrația (58,2 milioane) și războiul din Ucraina (49 de milioane). 46,4 milioane de alegători nu ar alege niciuna dintre cele cinci crize menționate. „Triburile” nu sunt distribuite în mod egal nici geografic, nici în funcție de vârstă sau educație. În Germania, spre exemplu, imigrația este considerată cea mai importantă criză (31%), în timp ce în Franța criza principală este reprezentată de schimbările climatice (27%). Iar în Italia și Portugalia, ambele țări fiind foarte afectate de criza financiară din 2008 și consecințele ei, cei mai mulți participanți la sondaj au spus că criza economică și costul tot mai mare al traiului sunt principalele lor griji.

După cum era de așteptat, țările cele mai îngrijorate de războiul din Ucraina sunt cele aflate mai aproape de țara invadată de Rusia: Estonia (40%), Polonia (31%) și Danemarca (29%). În același timp, Franța, Italia (6%), Spania și Marea Britanie (6%) sunt cele mai puțin îngrijorate de ceea ce se întâmplă în Ucraina.

În Spania, Marea Britanie și România, pandemia de Covid a ieșit pe primul loc la întrebarea principală a sondajului: „Care dintre următoarele probleme din ultimul deceniu ți-a schimbat cel mai mult felul în care îți vezi viitorul.” La această întrebare, 28% dintre românii care au participat la sondaj au spus că pandemia de Covid este criza care i-a afectat cel mai mult. În ordine descrescătoare, următoarele crize au fost tulburările economice la nivel global (25%), invazia Rusiei în Ucraina (17%), schimbările climatice (13%) și imigrația (3%). Pentru 5% dintre respondenți, criza principală a fost alta decât cele cinci opțiuni disponibile, iar 8% au răspuns „nu știu” la întrebare. Autorii raportului spun că în alegerile europarlamentare din 2024 se vor dezbate mai mult predicțiile decât proiectele. „Fiecare dintre cele cinci crize ale Europei va avea multe vieți, dar urna de vot este locul în care ele vor trăi, vor muri sau vor învia.” „Alegerile europene nu sunt doar o competiție între stânga și dreapta – eurosceptici și proeuropeni – dar și o bătălie pentru supremație între diferitele triburi de criză ale Europei.”

O ușă a bisericii fortificate din Biertan deține recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”

poarta veche de jumătate de mileniu are 19 zăvoare metalice

Ușa sacristiei bisericii fortificate din Biertan, veche de 500 de ani, care a fost prezentată la Expoziția Mondială de la 1900 în Paris, deține recordul pentru „cea mai complicată încuietoare din lume”.

Construită la 1515, ușa sacristiei bisericii fortificate din Biertan a cunoscut faima internațională după ce, la 1900, a fost scoasă din balamale și dusă la Paris, la Expoziția Mondială. Cu acest prilej, a primit un premiu pentru frumoasa și complexa încuietoare cu care era înzestrată, compusă dintr-un mecanism de închidere în 19 puncte.

Expoziția Mondială de la Paris, desfășurată între 14 aprilie și 12 noiembrie 1900, pe o suprafață de 216 hectare, a avut peste 51 de milioane de vizitatori, cifră considerabilă având în vedere faptul că populația Franței număra, la acea vreme, puțin peste 40 de milioane de cetățeni. Între noutățile vremii prezentate la Paris s-au aflat scara rulantă, filmul vorbit, motorul diesel și inaugurarea celei dintâi linii a metroului parizian.

World Record Academy a stabilit în 2022 faptul că ușa sacristiei din Biertan are „cea mai complicată încuietoare din lume”.

Sacristia este o încăpere în care preotul se pregătește pentru a oficia slujba. Aici, părintele își ține veșmintele, dar și cele mai valoroase obiecte de cult ale bisericii. În Biertan, sătenii au folosit sacristia și pentru a-și pune banii la adăpost când erau amenințați de război, drept pentru care au considerat că această încăpere are nevoie de o ușă solidă dotată cu o încuietoare puternică.

Ușa a fost confecționată din scânduri groase de stejar de meșterul Johannes Reichmuth din Sighișoara, la 1515, pe ea fiind montată o încuietoare metalică ce era acționată prin intermediul unei manivele și a unei chei. Practic, ușa are 19 zăvoare metalice dispuse împrejur, toate fiind conectate între ele.

Sistemul a fost descris de cei de la World Record Academy ca fiind „o bijuterie a tehnologiei medievale”, concluzie la care, fără îndoială, ajunge oricine vizitează biserica fortificată din Biertan, loc în care se află și cel mai mare altar pictat din Transilvania, realizat la 1483.

Biserica fortificată de la Biertan este obiectiv inclus în patrimoniul UNESCO încă din anul 1993.

Cristi Danileț: Am condus ultima ședință de judecată

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat, miercuri seară, că a condus ultima ședință de judecată, după ce a luat decizia de a se pensiona. ”Plec din această profesie convins că nu puteam să fac mai mult pentru independența justiției, demnitatea magistraților, aplicarea corectă a legii pentru cetățean”, a arătat el.

”Azi, am avut parte de un moment unic în viață: am condus ultima ședință de judecată, am luat ultima decizie judiciară, am rezolvat ultimul dosar penal și am purtat pentru ultima dată roba, în mod oficial. Colegii din Tribunalul Cluj, judecători, grefieri și procurori mi-au făcut onoarea de a asista la ultimul proces unde am condus ședința de judecată. Am avut ocazia să le vorbesc din suflet despre demnitate. Plec din această profesie convins că nu puteam să fac mai mult pentru independența justiției, demnitatea magistraților, aplicarea corectă a legii pentru cetățean”, a scris, pe Facebook, Cristi Danileț.

El a adăugat că a încercat să fie un profesionist în toate situațiile în care s-a aflat în sala de judecată. ”Am respectat magistrații, am ținut la grefieri, am considerat avocații drept colegi. Am tratat cu omenie părțile implicate în dosare. Am colaborat corect cu instituțiile statului. Am pregătit la Facultate și la INM sute de studenți și tineri magistrați care în prezent îmi sunt colegi. Voi continua cu educarea tinerei generații în siritul legalității și a dreptății. Sper să vină în sistemul de justiție oameni mai buni și mai competenți, care să aducă un plus-valoare societății, să promoveze drepturile omului și să susțină statul de drept. Plec cu sentimentul datoriei împlinite”, a conchis Danileț.

Judecătorul Cristi Danileț a anunțat, în 5 ianurie, că se pensionează la doar 48 de ani. ”După 25 de ani, mă opresc cu activitatea în magistratură”, arăta el, menționând că se va concentra pe educația juridică, inclusiv pentru adulți.

El a invocat faptul că făcea naveta de la Oradea la Cluj-Napoca, iar solicitările sale de a fi transferat de la Tribunalul Cluj la Tribunalul Bihor nu au fost soluționate. El a menționat și acțiunile declanșate de Inspecția Judiciară împotriva sa, dar și faptul că sunt condiții mai bune pentru magistrații care se retrag din activitate.

Construirea Autostrăzii Marea Neagră devine o prioritate pentru NATO

Coridoarele Dures-Varna și Constanța-Salonic au importanță strategică, scrie presa bulgărească

Construirea autostrăzii dintre Burgas și Varna se dovedește a fi o prioritate – cheie pentru NATO în cadrul coridorului de transport VIII Dures – Varna și construcția coridorului de la Constanța la Salonic. Aceste coridoare internaționale de transport au o importanță strategică cheie pentru desfășurarea rapidă a forțelor NATO, a reieșit din spusele șefului Apărării, amiralul Emil Eftimov, recent, pentru postul public de televiziue BNT de la Sofia, citată de Rador Radio România.

În urmă cu o zi, ministrul bulgar al Apărării, Todor Tagarev, a rezumat că Bulgaria ar trebui să investească aproape 6 miliarde de euro în proiecte de infrastructură pentru a-și consolida securitatea și pentru a asigura infrastructură Alianței.

De ani de zile, Autostrada Marea Neagră stă literalmente la cota 0, iar autoritățile bulgare nu au ales încă un traseu. Ultimele informații detaliate cu privire la acest proiect au fost oferite în primăvara anului trecut.

Promisiunea guvernului interimar a fost că, în anul 2024, Autostrada Marea Neagră va avea o Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM). Autostrada dintre Varna și Burgas are o lungime de 104 km și până acum au fost construiți doar 8 km. În prezent, guvernul bulgar încearcă să finalizeze autostrăzile Hemus, Struma, Ruse – Veliko Târnovo și drumul expres către cel de-al doilea pod peste Dunăre.

„În condițiile războiului Rusiei în Ucraina s-a pus întrebarea dacă este necesar și cum să se consolideze apărarea țărilor NATO, și mai precis pe flancul de sud-est, unde se află Bulgaria și România”, a spus Eftimov. El a comentat că, pentru Bulgaria și România, a fost adoptat un pachet de așa-numită prezență înaintată adaptată a forțelor NATO. „În cadrul prezenței adaptate, am început să vorbim despre Centrul de Coordonare Maritimă de la Varna, am început să vorbim despre intensificarea poliției aeriene, despre o divizie multinațională în România și alte câteva inițiative de instruire care se întâmplă”, a declarat șeful Apărării pentru BNT. El a amintit că, în acest sens, a fost creat un grup de luptă multinațional în Bulgaria, sub comandă italiană. În timpul summitului NATO de la Vilnius, s-a decis ca acest grup de luptă să fie întărit într-o brigadă, ceea ce înseamnă cel puțin 1.500 de militari.

Guvernul de la Sofia a început să vorbească și despre construirea unei baze militare pentru viitoarea brigadă NATO lângă orașul Iambol din Bulgaria. „Pentru a se ajunge la o brigadă, trebuie create condițiile adecvate. Vorbim de infrastructură. NATO poate reacționa pe cale aeriană și pe mare relativ rapid, dar pentru a reacționa terestru, pentru a se desfășura forțe și mijloace este un proces logistic foarte complex. În acest scop, trebuie să existe infrastructură la fața locului”, a explicat amiralul Eftimov.

Arhiepiscopul Tomisului, audiat la DNA într-un dosar de cumpărare de influență

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, s-a prezentat joi dimineață la Direcția Națională Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța, la solicitarea procurorilor, acesta fiind cercetat penal pentru cumpărare de influență, dosar în care este anchetat și un consilier al Arhiepiscopiei Tomisului.

Chemat de procurori la ora 10.00, IPS Teodosie a ajuns la DNA cu o întârziere de aproape o jumătate de oră, declarând că a venit direct de la slujbă la DNA, că s-a împărtășit și că nu știe ce se va întâmpla în cadrul întâlnirii cu procurorii, pentru că nu este "ghicitor".

Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie Petrescu, este urmărit penal de procurorii anticorupție pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, iar un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență. "În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică 'înțelegerea' respectivă", se arată într-un comunicat transmis de DNA la începerea urmăririi penale a reprezentanților Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform aceleiași surse, suma de 800.000 lei urma să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.

La sfârșitul anului 2023, jurnaliștii de la Recorder au publicat un reportaj realizat împreună cu preotul Petrică Leașcu, care are o firmă de construcții, încercând să demonstreze cum preoți ai BOR ar comite ilegalități, investigația jurnalistică vizând și Arhiepiscopia Tomisului.

Medicii fac apel la părinți să nu își mai spele copiii cu substanțe pentru animale

Medicii de la Spitalul pentru Copii ''Sfânta Maria'' din Iași fac apel la părinți să nu își mai spele pe cap copiii cu substanțe produse pentru uz veterinar, întrucât sunt extrem de nocive. Purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii "Sfânta Maria", dr. Cătălina Ionescu, a declarat că din luna decembrie până în prezent în unitatea medicală au fost 11 cazuri de intoxicație organofosforată. "Facem un apel către toți părinții: Diazinolul, această substanță organofosforată este extrem de nocivă, toxică, poate determina decesul copiilor, dar și al adulților. De aceea, insistăm să nu se mai utilizeze produse farmaceutic-veterinar în tratamentul sau spălarea pe cap a copiilor", a declarat dr. Cătălina Ionescu.

Ultimele cazuri au fost zilele trecute. Este vorba despre două surori, în vârstă de 3 și 4 ani, din localitatea Lungani. Una dintre ele a fost adusă în comă, cealaltă se află în stare gravă, după ce au fost spălate pe cap cu o substanță folosită la deparazitarea animalelor. "Fetița în vârstă de 4 ani, intoxicată cu substanță organofosforată, este cu o stare generală bună, stabilă din punct de vedere hemodinamic. Putem spune că a trecut de momentul critic. În schimb, fetița de 3 ani se află într-o stare extrem de gravă, cu un prognostic extrem de rezervat, cu șanse de supraviețuire minime", a declarat dr. Ionescu.

Patru bărbați suspectați de furtul unui pistol din casa unui fost ofițer SRI, prinși la două săptămâni de la jaf

Patru persoane suspectate că în urmă cu două săptămâni au furat un pistol letal și peste 20 de cartușe din casa din Ilfov a unui fost ofițer SRI au fost duse la audieri, joi, iar la locuințele acestora au fost făcute percheziții. Poliția Ilfov a anunțat, joi, că polițiștii Serviciul de Investigații Criminale Ilfov, sub coordonarea Parchetului Judecătoriei Buftea, au făcut șase percheziții la locuințele a patru persoane, într-un dosar de urmărire penală în care se fac cercetări pentru infracțiunile de furt calificat și nerespectarea regimului armelor și munițiilor. De asemenea, cele patru persoane au fost duse la audieri la sediul Inspectoratului de Poliție Ilfov.

Poliția Ilfov amintește că în 6 ianuarie a fost sesizată de către un bărbat că persoane necunoscute i-au furat din locuința sa din Voluntari mai multe bijuterii, un pistol letal și 24 de cartușe. Bărbatul este fost ofițer SRI și era plecat în vacanță în momentul în care hoții au intrat în casa lui și i-au furat arma și bijuteriile pe care le ținea într-un seif, potrivit Observator.

Cursă Bruxelles - Otopeni: Un pasager a devenit recalcitrant, a scos o lamă și și-a tăiat venele

Un pasager al avionului Tarom care a făcut miercuri noapte cursa Bruxelles - Otopeni a devenit recalcitrant în timpul zborului și a scos o lamă, iar apoi și-a tăiat venele, transmit televiziunile de știri.

După aterizarea din direcția Bruxelles a cursei Tarom RO 374, un pasager a devenit foarte recalcitrant, polițiștii de frontieră fiind solicitați pentru debarcarea pasagerilor. La fața locului s-a constatat faptul că un cetățean român a avut o lamă ascunsă în gură și și-a tăiat venele, potrivit Realitatea TV. A fost chemată echipa medicală din aeroport care a oferit primul ajutor persoanei în cauză.

Pasagerii au fost debarcați pe ușa din spate a aeronavei, iar victima, care și-a tăiat venele la aterizare, a fost transportată la spital, potrivit Știrile ProTV. Bărbatul era cunoscut cu afecțiuni psihice încă din anul 2010. Acesta a fost internat de mai multe ori la psihiatrie și a avut multiple tentative de sinucidere, adaugă sursa citată. Din verificările efectuate în bazele de date, a reieșit faptul că bărbatul nu este urmărit general și nu face obiectul nici unui consemn operativ.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.