Național

Mozaic știri naționale: Companiile străine au mărit ritmul investițiilor în România

Ziarul de Vrancea
13 iun 2017 482 vizualizări

 In primele patru luni, investițiile străine au fost de 1,3 miliarde euro, cu 24% mai mult față de perioada similară a anului trecut

 

Companiile străine au făcut investiții directe în România în valoare de 1,305 miliarde euro în primele patru luni ale acestui an, în creștere cu 23,8% față de perioada ianuarie-aprilie 2016, potrivit datelor publicate luni de Banca Națională a României (BNR). În primele patru luni din 2016, investițiile străine directe în România au însumat 1,054 miliarde euro, arată datele revizuite publicate de către BNR. "Investițiile directe ale nerezidenților în România au însumat 1.305 milioane euro (comparativ cu 1.054 milioane euro în perioada ianuarie - aprilie 2016), din care participațiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 1.507 milioane euro, iar creditele  intragrup au înregistrat valoarea netă negativă de 202 milioane euro", a precizat banca centrală. Investițiile străine directe sunt considerate cele mai benefice investiții realizate de companii străine într-o economie, deoarece sunt realizate pe termen lung și au, de obicei, efecte pozitive asupra economiei și salariilor. În 2016, companiile străine au făcut investiții directe în România în valoare de 4,08 miliarde euro, în creștere cu 18% față de anul anterior și nivel-record al ultimilor opt ani. Investițiile străine directe au acoperit integral anul trecut deficitul de cont curent al României, estimat la 4,1 mliarde euro, potrivit datelor preliminare ale BNR. 

Credite de la stat de până la 50.000 euro pentru IMM-uri

Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene (MDRAP) analizează introducerea unui nou instrument de creditare a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM) cu până la 50.000 de euro pe cinci ani, bani care ar proveni din Fondul Social European (FSE), iar statul ar urma să devină acționar în cadrul unei firme, în cazul în care aceasta nu poate returna creditul, a declarat marți, în cadrul unei conferințe organizată cu ocazia împlinirii a 10 ani de Granturi SEE și norvegiene în România, ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb. Acest instrument financiar este aplicat în Germania, potrivit lui Plumb. “Analizăm să aducem un nou instrument financiar în sprijinul mediului de afaceri, în special pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (IMM), el se numește Micromezanin și este aplicat în Germania. De ce facem acest lucru? Pentru că noi trebuie să venim cu soluții pentru a sprijini mediul de afaceri astfel încât firmele să reziste”, a explicat Plumb. Banii ar proveni din FSE, iar statul ar urma să acorde un credit de până la 50.000 de euro pe o perioadă de cinci ani. ”Dacă în această perioadă de cinci ani de zile nu se poate restitui de către societate creditul, el se transformă în aport la capitalul social. Fondurile sunt nerambursabile pentru statul membru. Vrem să sprijinim, nu să intre firmele în insolvență sau în faliment în urma accesării unui credit. Vrem să le sprijinim în așa fel încât, pe baza unui plan de dezvoltare în continuare, de restructurare, ele să poată să funcționeze. Pentru că altfel se creează șomaj. Noi vrem să menținem locurile de muncă. Este un instrument care funcționează în Germania”, a afirmat Plumb. Aceasta a mai spus că, în momentul de față, ministerul face o analiză de impact după care va realiza un memorandum care va fi prezentat în sedință de guvern.

România, Croația și Bulgaria sunt pe ultimele locuri în UE la consum individual

Consumul individual efectiv din România este cu 37 de puncte procentuale sub media Uniunii Europene, fiind între cele mai scăzute din UE, alături de Croația și Bulgaria, o situație similară fiind și în cazul PIB-ului pe cap de locuitor, potrivit datelor preliminare aferente anului 2016 publicate marți de Eurostat, biroul european de statistică. Consumul individual efectiv măsoară bunăstarea populației, este exprimat în standardul puterii de cumpărare (PPS) și variază în statele membre între 53% și 132% din media UE, arată datele preliminare ale Eurostat. În 10 state membre, consumul individual efectiv este peste media Uniunii Europene. Cel mai ridicat nivel este în Luxemburg, cu 32 de puncte procentuale peste media UE, urmat de Germana și Austria, cu un plus de circa 20 de puncte Urmează Marea Britanie, Danemarca, Finlanda, Belgia, Franța, Olanda  și Suedia, unde diferențele pozitive sunt de 10-15 puncte procentuale. Consumul individual efectiv este cuprins între media UE și -25 de puncte procentuale în 12 state membre. În Irlanda, Italia și Cipru, indicatorul este cu până la 10 puncte procentuale sub media UE, iar în Spania, Lituania, Portugalia,  și Malta cu 10-20 de puncte mai mic. Cehia, Grecia, Slovacia, Polonia și Slovenia au un consum individual efectiv cu 20-25 de puncte procentuale sub media UE. În șase state, inclusiv în România, acest indicator este cu cel puțin 30 de puncte procentuale sub media europeană. Astfel, Estonia, Letonia, Ungaria și România au un consum individual efectiv cu 30-40 de puncte procentuale sub media UE, în Croația cu puțin peste 40 de puncte sub acest nivel, iar în Bulgaria cu 53 de puncte procentuale. De asemenea, PIB-ul pe cap de locuitor din România reprezintă doar 59% din media de la nivelul Uniunii Europene, fiind pe ultimele locuri în UE, alături de Croația (59%) și Bulgaria (48%).

Consiliul Concurenței analizează o tranzacție din domeniul producției de PET-uri

Consiliul Concurenței a anunțat marți că analizează tranzacția prin care activitatea de producție și comercializare de poliester thermoplastic (PET) a Amraz România este preluată de Alpla Plastic. ”Consiliul Concurenței va evalua preluarea activelor Amraz România în scopul stabilirii compatibilității sale cu un mediu concurențial normal și va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, se arată într-un comunicat emis marți de autoritatea de concurență. Alpla Plastic România face parte din grupul austriac Alpla, lider global în sectorul ambalajelor și este specializat în proiectarea, dezvoltarea, producerea, promovarea și distribuția produselor și soluțiilor de ambalare, cum ar fi sticlele și capacele. Alpla România are ca obiect de activitate fabricarea articolelor de ambalaj din material plastic (fără a include preformele PET). Activele Amraz pe care urmează să le achiziționeze Alpla România sunt utilizate în producerea de preforme de polietilen tereftalat (PET). Consiliul Concurenței a autorizat în luna aprilie preluarea de către Grupul Alpla a companiei Star East Pet.

BT Leasing a luat un credit de 20 milioane euro de la BERD

Compania de leasing BT Leasing, parte din grupul Banca Transilvania, a obținut o finanțare de 20 de milioane euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucție si Dezvoltare (BERD), pentru acordarea de credite întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), potrivit unui comunicat publicat marți. Fondurile sunt destinate în special finanțării IMM-urilor din afara marilor orașe, potrivit directorului BERD pentru România și Bulgaria, Matteo Patrone. ”Aceste fonduri noi, alocate prin intermediul partenerului nostru tradițional, BT Leasing, sunt destinate întreprinderilor mici din întreaga țară, unde este nevoie de finanțare, în special în afara Bucureștiului și a orașelor mari” a declarat Matteo Patrone. În primele patru luni ale acestui an, BT Leasing a finanțat bunuri în valoare de 41 milioane euro, cu 27% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit directorului general al companiei, Ionuț Morar. BERD și BT Leasing au încheiat până acum patru acorduri de finanțare, valoarea creditelor date până în prezent fiind de 45 milioane de euro.

Apple se concentrează pe vehicule autonome

Apple se concentrează pe dezvoltarea sistemelor destinate vehiculelor autonome, a dezvăluit în premieră directorul general al companiei, Tim Cook, după ani de zile în care a evitat să vorbească despre acest lucru, relatează Bloomberg. ”Ne concentrăm pe sistemele autonome. Este o tehnologie de bază pe care o considerăm foarte importantă”, a spus Cook într-un interviu acordat pe 5 iunie televiziunii Bloomberg. El a adăugat că această tehnologie este mama tuturor proiectelor de inteligență artificială și unul dintre cele mai dificile la care a lucrat Apple până acum. O serie de companii tehnologice s-au implicat în industria auto, în perspectiva fabricării de vehicule autonome. Divizia Wayma a grupului Alphabet a semnat parteneriate cu Fiat Chrysler și Lyft pentru dezvoltarea acestei tehnologii. Și producători auto de la BMW la General Motors au deschis birouri importante în Silicon Valley și au alocat sute de milioane de dolari pentru achiziția de startup-uri în domeniul vehiculelor autonome.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.