Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Circ în Parlament la o moțiune fără șanse

Ziarul de Vrancea
28 iun 2021 765 vizualizări

Senatoarea Șoșoacă a devenit agresivă în timpul dezbaterilor

Moțiunea de cenzură inițiată de PSD a picat ieri în Legislativ, fiind votată de 201 parlamentari, în condițiile în care erau necesare 224 de voturi pentru a fi adoptată.

De asemenea, a fost înregistrat și un vot împotrivă. Conform articolului 113 din Constituție, Camera Deputaților și Senatul, în ședință comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moțiuni de cenzură, cu votul majorității deputaților și senatorilor.

Dacă moțiunea de cenzură a fost respinsă, deputații și senatorii care au semnat-o nu mai pot iniția, în aceeași sesiune, o nouă moțiune de cenzură, cu excepția cazului în care Guvernul își angajează răspunderea.

 

Senator USR, agresat fizic de Șoșoacă. „Nu mă mir că e la al treilea divorț”

Senatorul USR PLUS Sergiu Cosmin Vlad, chestor al Senatului, care a încercat să o scoată din sala de plen, marți, pe Diana Șoșoacă, din cauză că aceasta îl urmărea pe premierul Cîțu cu un sac pentru cadavre, a declarat că senatoarea independentă l-a agresat fizic, relatează Digi24.

Între cei doi a existat un schimb de replici în timp ce erau în anticamera sălii de plen, jurnaliștii aflați pe holul Parlamentului putând auzi prin ușă țipetele Dianei Șoșoacă, care încerca să-și recupereze sacul.

Potrivit Digi24, jurnaliștii au putut auzi următorul dialog:

“Diana Șoșoacă: Dați-vă la o parte!

Sergiu Cosmin Vlad: Să nu puneți mîna pe mine, mi-ați pus mîna pe gură! Foloșiți violența fizică! De aia sunteți la al treilea divorț!”.

Sergiu Cosmin Vlad a povestit ulterior cum a fost agresat de senatoare: „Fizic am fost agresat. M-a prins de față. Era pe live-ul ei, filma, în timp ce m-a prins de față și de nas. Fizic m-a agresat. Mi-a spus “Dă-mi sacul!”. I-am zis: “Dar luați-l!”. I-am zis că la așa agresiuni fizice nu mă mir că e la al treilea divorț”. El a afirmat că se gândește să îi facă plângere penală senatoarei.

Chichirău: Județele pesediste sunt cele mai sărace și mai înapoiate din țară

Deputata USR Cosette Chichirău a afirmat că drama României și a PSD e că social-democrații au avut foarte mult timp să demonstreze că sunt competenți în acești 30 de ani fiind multă vreme la guvernare. Ea a mai spus că proiectul de reformă al coaliție actuale este unui care trebuie să fie aplicat timp de cel puțin 10 ani pentru a se vedea rezultatele palpabile.

„Vreau să fac un sumar al ultimilor 30 de ani în care PSD a guvernat majoritatea timpului și un sumar al ultimelor 6 luni de câdn USR PLUS a intrat la guvernare. Drama României e că ați avut foarte mult timp. Ați avut zeci de ani să demonstrați competența PSD. După 30 de ani, spitalele regionale nu trebuiau să rămână doar pe hârtie, autostrăzile României nu trebuiau să rămână doar pe hârtie. Drama României și a PSD e că ați avut foarte mult timp. Județele pesediste sunt cele mai sărace și mai înapoiate din țară. 3 milioane de români în sărăcie cruntă, 200.000 de copii se culcă în fiecare seară înfometați, peste 1.000 de școli cu WC –ul în curte, doar 2% dintre copiii născuți la țară pot ajunge la facultate, aceia sunt așa-zișii alegători ai dvs. Unul din doi români care ajunge în spital moare, desi putea fi salvat, din cauza infecțiilor în spitale. Aceasta e fantastica performanță a PSD și domnilor vă țineți de ironii și de glumițe, în condițiile dramei acestei țării. “, a afirmat Cosette Chichirău, în plenul reunit de marți.

Ea a adăugat că trebuie ca toată lumea să lucreze la acest proiect dificil de care s-a apucat coaliția de guvernare și mulți români s-au întors în țară pentru a pune umărul la acest proiect de reconstruire a României.

„Să construim țara, e un proiect dificil de care abia ne-am apucat. Mulți români s-au întors în țară ca să pună umărul la acest proiect. Îmi aduc aminte Fondul Suveran de Investiții și Dezvoltare al lui Dragnea unde voiați să puneți zeci de companii de stat într-o gaură neagră. Proiectul nostrum nu e unul de 6 luni, de un, an, doi sau trei. E unul de minim 10 ani, de aceea e important să nu facem pauze PSD de furat. Prima oară în istoria Moldovei avem șansa să avem autostrăzi și de aceea ministrul Drulă trebuie să rămână ministru timp de 10 ani. Ați aruncat gaz peste România, ați aruncat chibritul aprins, dar unii nu au reușit să scape. Fostul dvs lider este după gratii, a ajuns după gratii”, a completat Chichirău.

Camera Deputaților și Senatul dezbat și votează, în plenul reunit de marți, moțiunea de cenzură a PSD împotriva Guvernului Cîțu.

Zi liberă pentru cei care se vaccinează împotriva COVID-19

Camera Deputaților a adoptat ieri, decizional, proiectul de lege prin care persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată.

Proiectul, depus de parlamentari USR PLUS, a trecut cu 263 de voturi pentru, 30 contra și 4 abțineri. Luna trecută, Ludovic Orban spunea că PNL nu are nicio obligație să susțină proiectul de lege al USR PLUS: “nu s-a discutat la nivelul coaliției, nu face parte din strategia de vaccinare care este una stabilită la nivel guvernamental”.

Propunerea a fost respinsă de Senat, dar Camera Deputaților a fost for decizional pe acest proiect. Legea merge la promulgare, la președintele Klaus Iohannis.

Ce prevede legea:

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 urmează să beneficieze, la cerere, de o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, în cazul angajaților din sistemul public și privat, respectiv de o zi în care sunt scutiți de frecventarea cursurilor școlare, în cazul elevilor și studenților.

Persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 beneficiază, la cerere, de următoarele drepturi: câte o zi liberă plătită, care nu se include în durata concediului de odihnă, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul angajaților din sistemul public și privat, câte o zi de scutire pentru frecventarea cursurilor, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul elevilor și studenților, câte o zi de permisie, pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate și a soldaților și gradaților profesioniști”, conform propunerii legislative.

Drepturile persoanelor reglementante de acest articol sunt acordate pe baza adeverinței de vaccinare eliberată conform legii.

Beneficiază de aceste drepturi și unul dintre părinți sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum și al persoanei cu dizabilități cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu dizabilități.

Dispozițiile de mai sus nu sunt aplicate în cazul în care persoanele sunt vaccinate la locul de muncă prin grija angajatorului.

Pentru a nu afecta semnificativ activitatea angajatorului, angajații au obligația de a informa angajatorul cu privire la opțiunile de programare ale zilelor libere pe care urmează să le solicite în temeiul prezentului articol, în vederea asigurării în condiții optime a funcționării activității acestuia.

Pe 17 mai, Senatul a respins proiectul, în calitate de prim for sesizat, însă Camera l-a adoptat decizional. Prin urmare, legea merge la promulgare.

CCR: Revocarea Avocatului Poporului, neconstituțională

 judecătorii Curții susțin că Renate Weber nu a avut posibilitatea sa se apere

Revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului este neconstituțională, au decis ieri judecătorii CCR, în urma sesizării depuse de PSD. Astfel, Curtea Constituțională a explicat că „de la data publicării deciziei sale în Monitorul Oficial al României, doamna Renate Weber își reia calitatea de Avocat al Poporului, urmând a-și exercita mandatul constituțional pentru care a fost numită”. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi. „Curtea a reținut că legea care reglementează revocarea, ca modalitate de încetare a unui mandat, trebuie să determine cu certitudine cazurile în care intervine această sancțiune, să stabilească procedura în cadrul căreia se analizează cererea de revocare și după a cărei parcurgere organul competent poate dispune revocarea și să prevadă dreptul la recurs în fața unei instanțe independente și imparțiale, deci posibilitatea persoanei revocate de a contesta măsura revocării, în condițiile art.21 din Constituție referitor la liberul acces la justiție”, se arată în decizie.

Pe 16 iunie, Camera Deputaților și Senatul au adoptat, într-un plen reunit, proiectul de hotărâre pentru revocarea Renatei Weber din funcția de Avocat al Poporului.

Așa-zisa limbă moldovenească reaprinde spiritele la Chișinău

n un politician a cerut, în limba rusă, ca cei care susțin că vorbesc limba română să răspundă penal

Liderul Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin, a declarat, în timpul unor dezbateri electorale televizate că formațiunea sa va cere pedepsirea, inclusiv penală, a celor care nu respectă articolul 13 din Constituția Republicii Molova, cel care face referire la faptul că în Republica Molova se vorbește „limba moldovenească”. Politicianul a făcut această cerere în timp ce el și-a prezentat programul numai în limba rusă, singura limbă pe care o vorbește, deși este cetățean al Republicii Moldova.

„Suntem formațiunea care va aduce consens în societate, toți speculează pe tema identității naționale, vom oferi limbii ruse statut de a doua limbă de stat, vom obține posibilitatea pentru toți cetățenii de a vorbi în limba de stat – limba moldovenească și toți cei care numesc limba moldovenească – română, să poarte răspundere, inclusiv penală. Dacă locuiți pe teritoriul Republicii Molodva, trebuie să respectați acest stat”, a spus în limba rusă Alexandr Kalinin, candidat la funcția de deputat pe lista Partidului Regiunilor, în cadrul dezbaterilor electorale de luni seară de la postul ProTV Chișinău.

Limba română a fost un motiv de dispută și pentru Serghei Perciun de la Partidul Patrioții Moldovei, o formațiune statalistă, anti-occidentală și anti-România, dar cu viziuni filoruse. „Prioritatea noastră este reîntoarcerea limbii, istoriei moldovenești, ca noi să ne dezvoltăm așa cum au făcut-o strămoșii noștri moldoveni, cu limbă moldovenească, cu istoria Moldovei. Să renunțăm odată la acest element româno-unionist, care ne dezbină societatea, doar beneficiind de piața rusească ne putem dezvolta”, a spus Serghei Perciun.

În decembrie 2013, Curtea Constituționlă de la Chișinău a decis că Declarația de Independență a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează în raport cu Constituția și face corp comun cu Legea Supremă. Cu toate acestea, sintagma de „limbă moldovenească” a rămas scriptic în Legea Supremă de la Chișinău și este folosit ca retorică populistă în mesajele politice ale forțelor stataliste filoruse și anti-occidentale de la Chișinău.

Fetiță de un an și zece luni, găsită moartă în locuință

O fetiță în vârstă de un an și zece luni a fost găsită moartă în locuința sa din Cernavodă, iar polițiștii au început o anchetă în acest caz. Mama copilului a încercat să fugă în momentul când polițiștii au întrebat-o unde este fetița.

Potrivit IPJ Constanța, polițiștii au fost sesizați, marți, prin apel 112, de către o femeie, cu privire la faptul că nepoata sa, de un an și zece luni, ar lipsi de la domiciliul mamei. “Deplasați la fața locului, polițiștii au identificat-o pe mama copilului, de 29 de ani, care a încercat să fugă în momentul în care a fost întrebată despre locația în care s-ar afla minora. Femeia a fost imobilizată, fiind condusă la sediul Poliției orașului Cernavodă, pentru audieri”, a transmis IPJ Constanța.

Sursa citată menționează că în interiorul locuinței, polițiștii au găsit trupul neînsuflețit al copilului. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili împrejurările exacte în care copilul și-a pierdut viața.

Plic cu sute de mii de euro, aruncat de un șofer în altă mașină

Polițiștii de la Secția 1 din Capitală au observat luni că un șofer s-a apropiat de altă mașină, în care a aruncat un plic cu peste 300.000 de euro, după care a fugit. “În data de 28 iunie 2021, polițiști din cadrul Secției 1, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu, au observat cum un conducător auto a aruncat un plic în interiorul altei mașini, după care a demarat. În urma primelor verificări s-a constatat că în plic se află o sumă mare de bani. De asemenea, în autoturism a fost găsită o alta sumă, tot în valută. Au fost identificate ambele persoane. Cercetările sunt continuate în vederea stabilirii provenienței sumei de bani, peste 300 000 de euro și aproximativ 45.000 dolari”, anunță Poliția Capitalei.

DNA: 26 de inculpați, condamnați în luna mai pentru fapte de corupție

Direcția Națională Anticorupție informează că, în luna mai, în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție au fost condamnați 26 de inculpați, prin 22 hotărâri judecătorești definitive, pentru infracțiuni de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, fraudarea fondurilor europene, evaziune fiscală.

Printre cei condamnați definitiv se află un fost director executiv al Casei Județene de Pensii Bihor, un comisar șef de poliție, un primar, mai mulți administratori de societăți comerciale.

Pedepsele dispuse de judecători față de cei 26 de inculpați variază între 9 ani închisoare și 1 an cu amânarea pedepsei.

Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunțarea deciziilor, motivarea acestora și transmiterea acestor decizii de către instanțele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferență de timp, DNA a decis publicarea unor informări cu privire la soluțiile de condamnare definitive, la momentul pronunțării acestora, sub formă de comunicate de presă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.