Național

MOZAIC ȘTIRI ECONOMICE: Stenograme din dosarul bătrânilor abuzați: „I-am bătut p-ăștia de dimineață!”

Ziarul de Vrancea
5 iul 2023 525 vizualizări

Noi dezvăluiri ies la suprafață în cazul azilurilor groazei. Victimele erau bătute de angajați, după cum reiese din stenogramele de la dosar. Personalul le fura bătrânilor chiar și mâncarea și hainele trimise de familii.

 

 

Doi dintre suspecții cercetați în cazul căminelor de bătrâni de lângă București au fost arestați preventiv. Alți șapte au primit arest la domiciliu, iar doi inculpați se află sub control judiciar.

Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială a anunțat că va retrage oficial acreditările pentru două dintre cele trei azile din Ilfov. Potrivit referatului procurorilor, angajații îi exploatau pe vârstnicii de care ar fi trebuit să aibă grijă „supunându-i la executarea de activități (munci) în cadrul centrelor, prin exercitarea de acte de violență fizică, prin lipsirea acestora de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, lipsa îngrijirii și asigurarea igienei persoanelor ce nu au capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, aceste persoane fiind ținute în stare de aservire față de membrii grupului infracțional organizat, în vederea obținerii de către liderul grupării și a apropiaților acestuia a unor sume de bani, pe nedrept”.

Scopul real urmărit de membrii grupului infracțional, prin exploatarea beneficiarilor în modalitățile enumerate mai sus, a fost de a obține sume de bani necuvenite, prin decontarea unor servicii fictive sau neconforme (servicii de cazare, masă, îngrijire, servicii medicale și de recuperare sau de reintegrare socială, etc.) din fondurile alocate îngrijirii persoanelor cu dizabilități în bugetele direcțiilor și serviciilor de asistență socială, mai spun procurorii.  „Există date că membrii grupului infracțional au dispus în mod discreționar de sumele de bani obținute și prin alte fluxuri, respectiv: indirect de la beneficiari (prin cheltuirea veniturilor acestora din pensii și ajutoare sociale/ de handicap) și din sumele de bani plătite în baza contractelor încheiate cu aparținătorii acestor persoane, pentru îngrijirea acestora în cadrul centrelor”, potrivit referatului.

„Membrii grupării cu rol de execuție sunt implicați în infracțiuni de furt al produselor alimentare destinate hrănirii beneficiarilor, atât din hrana achiziționată din fondurile centrelor dar și din hrana adusă de aparținătorii beneficiarilor. De altfel, aceștia sunt implicați și în furtul articolelor de îmbrăcăminte și a medicamentelor aduse acestora de către familii. Beneficiarii sunt ținuți în condiții inumane de cazare, aceștia fiind nevoiți să poarte articole de îmbrăcăminte suplimentare sau mai groase din cauza faptului că spațiile interioare nu sunt încălzite corespunzător pe perioada sezonului rece, în camere cu iluminare insuficientă, lipsite de mobilier, în afara patului care este prevăzut cu saltele neconforme (burete învelit cu pânză)”, mai spun procurorii.

“Cre’ că trebuie strâns de gât”

În referatul procurorilor apar și mai multe înregistrări telefonice, în care suspecții vorbesc între ei despre cum îi bat pe vârstnici și îi înjură și jignesc pe beneficiari, arată digi24.ro.

“- Și esti pe (neinteligibil)? -Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu’ unu... - Poate-ți trage... - Ce să dea, că le e frică de mine! -De îți sparge fața... -I-am dat eu lui! - Treaba ta...”

-M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap! Te chinui să le faci să mănânce, te chinui... ai dracu, țipă, i-am dat eu, na, să țipi, fir-ai al dracu, să ai de ce să țipi, să te satur!”

“-Am uitat să-ți zic că la Martin… și-a scos cearșaful de protecție de pe saltea. Trebuie pus înapoi! -Ăla cre că trebuie strâns de gât, mai repede, decât… -Cu cearșaful, eventual…(râde)…

“ -De ce nu te ștergi mă, arde-te-ar focul, să te ardă pe mațe! Nesimțitul dracu’ ce ești! Ce e aicea, bă! -Lasă-l dracu'….ho…ho… - Ce bă, animalu' dracu'! Ce… (pe fundal se aude un zgomot specific unei lovituri) fir-ați ai dracu', să fiți cu plămânii voștrii!”

Linia telefonică gratuită pentru raportarea abuzurilor din centrele pentru copii și adulți a fost desființată

Mădălina Turza (PNL), consilier de stat la Cancelaria premierului, afirmă că linia telefonică gratuită pentru raportarea abuzurilor din centrele pentru copii și adulți cu dizabilități a fost desființată, în ciuda eforturilor uriașe de punere în funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă.

„Ce nu înțeleg sau nu vreau să înțeleg este de ce orice pârghie de transparență și control este anihilată la fel de repede ca o știre șocantă care face vâlvă pentru o zi sau două”, a scris Mădălina Turza pe pagina sa de Facebook.

Ea spune că, atunci când și-a încheiat mandatul la ANDPDCA (Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții), în anul 2021, a lăsat funcțional și în proces de dezvoltare un mecanism de raportare în timp real a abuzurilor din centre: un număr gratuit disponibil NON-stop pentru beneficiari, cu fișe de caz, indicatori, ture de operatori și psihologi într-un amplu parteneriat public privat. „Câteva mii de sesizări am primit și verificat în mai puțin de un an și am luat măsuri administrative sau am declanșat anchete penale. Corpul de Control al ANDPDCA era aproape non stop în teren. În mai puțin de o lună după plecarea mea, a fost desființat. În ciuda eforturilor uriașe de punere in funcțiune și a parteneriatului cu UNICEF și societatea civilă. Și s-a așternut tăcerea. Și așa cum știm, tăcerea naște monștri. Nu spun că aceasta este soluția universală la problema serviciilor sociale pentru persoanele vulnerabile. Și nici nu spun că nu înțeleg limitele sistemului sau derapajele unor subiecte sociale sensibile, dar era o pârghie de prevenire și control”, afirmă Mădălina Turza.

“Biblia de la București”, adjudecată la licitație cu peste 36.000 de euro

"Biblia adecă Dumnezeiască Scriptură", zisă și "Biblia de la București", prima traducere în limba română a textelor biblice, a fost adjudecată, miercuri seară, la prețul de 36.250 de euro la licitația de cărți importante organizată de Artmark, care a cuprins și o selecție de piese din colecția criticului literar Șerban Cioculescu.

Potrivit rezultatelor licitației, au fost adjudecate și "Cazania lui Varlaam" și "Letopisețele Țării Moldovei", la 8.500 de euro, respectiv la 1.200 de euro.

"Biblia de la București", din colecția Șerban Cioculescu, a fost tipărită în anul 1688, sub patronajul domnitorilor Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu, care au finanțat în totalitate tipărirea lucrării ce a jucat un rol crucial în răspândirea cunoașterii religioase în Țara Românească și a limbii române în ortodoxia românească, conform Artmark. Cartea rară, care a fost tipărită pentru marele vornic Gavrilă Drugănescu, a avut un preț de pornire în licitație de 10.000 de euro. Volumul cuprinde 938 de pagini și a fost tradus din limba greacă de Radu și Șerban Greceanu, iar corectura a fost asigurată de stolnicul Constantin Cantacuzino.

Cartea este completă, având toate filele originale, precum și coperțile originale, relegate printr-o restaurare a cotorului. Un alt exemplar al acestei Biblii, care a aparținut Papei Benedict al XIV (1740 - 1758), se află la Biblioteca Universității din Bologna. Istoricul Alexandru D. Xenopol definea "Biblia de la București" drept "cel mai însemnat monument al literaturii religioase la români", iar George Călinescu afirma că tipărirea acesteia reprezintă pentru poporul român ceea ce a reprezentat Biblia lui Luther pentru germani.

Profesoară, înregistrată când le spune elevilor că Ligia Deca este “o imbecilă”

O profesoară de la Colegiul Național Pedagogic “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației a fost înregistrată în timp ce afirmă în fața elevilor că Ligia Deca, ministrul Educației, “este imbecilă”, „este analfabetă”.

Potrivit Ziarul de Maramureș, profesoara Francesa Pok de la Colegiul Național Pedagogic “Regele Ferdinand” din Sighetu Marmației ar fi fost înregistrată după finalizarea grevei din învățământ, în timp ce le spune elevilor: “Potrivit imbecilei de ministră pe care o avem, este imbecilă, este analfabetă ministra pe care o avem. Avem un ministru al Educației care în viața ei nu a predat o oră. Și este ministrul Educației. Mă împușc!”.

Ziarul de Maramureș a mai precizat că părinții au făcut mai multe plângeri la Inspectoratul Școlar Județean și la Inspectoratul de Poliție al Județului Maramureș în legătură cu comportamentul pe care profesoara Francesa Pok l-ar avea față de elevi.

Șeful IȘJ Maramureș, Mihai Pop, a declarat pentru Ziarul de Maramureș că a cerut să fie luate măsuri în acest caz deoarece problemele cu comportamentul profesoarei respective sunt de cinci ani. Solicitată să comenteze situația, profesoara a afirmat: ”Nu am nimic de declarat. Este o anchetă în derulare”.

A fost inaugurat podul suspendat de la Brăila

Podul suspendat de la Brăila, al treilea ca mărime din Europa și cea mai mare investiție de infrastructură din ultimii 30 de ani, a fost inaugurat, joi, în prezența președintelui Klaus Iohannis. Podul are o lungine de peste 19 kilometri și conține aproximativ 81.000 de kilometri de fir de oțel. Tablierul metalic este format din 86 de segmente cu o greutate totală de 20.800 de tone. Valoarea actualizată a proiectului depășește 2,5 miliarde de lei.

”Obiectivul general al proiectului este de a contribui la dezvoltarea Dobrogei prin asigurarea unei legături moderne cu coridorul de conectivitate național 3 (București-Moldova), precum și îmbunătățirea condițiilor de tranzit pentru traficul internațional către Bulgaria și Turcia. Noua legătură va reduce timpul de călătorie, costurile de funcționare ale vehiculelor și expunerea populației la poluarea aerului și a zgomotului și îmbunătățirea calității vieții pentru locuitorii de-a lungul căilor de acces la Dunăre având ca puncte de trecere în Brăila și Galați”, arată CNAIR.

”Supranumit «Golden Gate» al României, Podul suspendat peste Dunăre a atins noi înălțimi, distanța dintre cei doi piloni înalți de 192,64m, cunoscută și ca deschiderea centrală, este de 1.120,00m. Această minune inginerească a României are o lungime totală de 1.974,00 m”, a mai precizat compania.

Valoarea totală a proiectului, actualizată prin Actul Adițional nr. 2/02.02.2022, este de 2.593.608.633,43 lei - 85% fiind contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională.

În 23 iunie, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că în data de 6 iulie vor putea să dea în circulație varianta Măcin, iar până la sfârșitul anului va trebui dată în circulație și varianta Jijila.

Ministrul a mai spus că o perioadă bună folosirea Podului va fi fără taxă.

Întârzieri majore la CFR

Circulația trenurilor pe relația Periș – Buftea – Chitila a fost oprită joi dimineața timp de o oră, pentru intervenția personalului feroviar de specialitate în vederea remedierii unui deranjament la sistemul de semnalizare, iar 11 trenuri de călători au staționat în gări sau pe traseu, acumulând întârzieri cuprinse între 35 și 100 de minute, anunță Agerpres.

„Compania Națională de Căi Ferate CFR SA vă informează că circulația trenurilor pe relația Periș – Buftea – Chitila a fost oprită timp de o oră, pentru intervenția personalului feroviar de specialitate în vederea remedierii unui deranjament la sistemul de semnalizare. Menționăm faptul că trenurile care tranzitau acest interval de stații Periș – Buftea – Chitila au fost oprite temporar, în stații sau pe traseu, până la ora 7:05, când a fost remediat deranjamentul și restartat sistemul de semnalizare”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Oana Brânzan.

Trenurile care au staționat temporar pe relația Periș – Buftea – Chitila au fost: 1735 București Nord – Cluj Napoca (47 de minute de întârziere), 3021 București Nord – Brașov (Â42), 1642 Baia Mare – București Nord (Â52), 12668 Iași – București Nord (Â87), 5010 Buzău – București Basarab (Â89), Vatra Dornei Băi – București Nord 1654 (Â68), 5032 Ploiești Sud – București Basarab (Â93); 401 Ungheni Prut – București Nord (Â65); 3022 Brașov – București Nord (Â46); 5005 Ploiești Sud – București Nord (Â54) și 1571 București Nord – Galați (Â83).

Posesorii de trotinete și biciclete electrice vor plăti polițe RCA

Autoritatea de Supraveghere Financiară a inițiat un proiect de Ordonanță de Urgență care vizează modificarea legislației cu privire la polițele RCA, iar posesorii de trotinete sau biciclete electrice vor plăti polițe de asigurare, scrie antena3.ro.

Polițele RCA ar urma să fie plătite de către toți posesorii de vehicule autopropulsate care se deplasează cu o viteză maximă mai mare de 25 km pe oră. În această categorie sunt incluse trotinetele sau bicicletele electrice.

Conform Codului Rutier, trotineta electrică este definită ca un "vehiculul cu două sau trei roți și ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător, al cărui punct de ședere de referință se află la o înălțime mai mică sau egală cu 540 mm, în cazul celor cu două roți, respectiv, la o înălțime mai mică sau egală cu 400 mm, în cazul celor cu trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric".

Cu toate acestea, se găsesc în comerț trotinete care pot rula cu o viteză mai mare de 25 de kilometri pe oră.

 

 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.