Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE:Sondaj INSCOP la început de an: PSD coboară sub 30%

Ziarul de Vrancea
30 ian 2024 592 vizualizări

Peste 50% dintre cei chestionați declară că în mod singur vor merge la vot la europarlamentare n în ultimele 6 luni, SOS România și-a dublat intenția de vot

PSD ar obține 29,5% din voturi, PNL - 18,8%, AUR - 18,4% dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, procentele fiind raportate la numărul celor care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot. Procentele se modifică în cazul celor care declară că în mod singur vor merge să voteze și care și-au exprimat preferința pentru un partid din listă.

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot și 10 ”sigur da” vor merge la vot, 18.5% dintre români au ales 1, 1.6% au ales 2, 2% au ales 3, 2.4% au ales 4, 9.5% au ales 5, 1.6% au ales 6, 4.3% au ales 7. 4.7% indică 8, 4% 9 și 50.9% indică 10. 0.6% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

Raportat la cei care au exprimat preferința pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur vot (68.7% din total eșantion), 29.5% dintre români ar vota cu PSD, 18.8% cu PNL, iar 18.4% cu AUR. Pentru Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar vota 12.9% dintre români, în timp ce SOS ar obține 6.5% dintre opțiunile de vot. Pentru UDMR ar vota 4.8% dintre cei care și-au exprimat o opțiune de vot, iar 3.4% pentru Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român). 3% dintre cei intervievați își exprimă opțiunea de vot pentru Pro România, iar 0.5% pentru REPER. 2.2% dintre respondenți își exprimă preferința pentru alt partid.

Raportat la cei care au exprimat o preferință concretă pentru un partid din listă (nu au fost luați în considerare nehotărâții și non-răspunsurile) și acordă nota 10 la întrebarea privind prezența la vot (38.5% din total eșantion), 27.1% dintre alegători ar vota cu PSD, 19.8% cu PNL, iar 17.9% cu AUR. Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar obține 16.2% din totalul voturilor, în timp ce UDMR ar obține 4.9%. Pentru SOS ar vota 7.1% dintre alegători, iar 1.9% pentru Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român). 1.9% dintre cei intervievați ar opta pentru Pro România, iar 0.9% pentru REPER. 1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.

PSD a pierdut 5 procente într-un an

”INSCOP Research a măsurat în premieră prezența declarată și intenția de vot pentru alegerile europarlamentare. În ceea ce privește prezența, se observă un nivel declarat foarte ridicat, 50,9% dintre români spunând că vor merge sigur la vot, ceea ce reprezintă un procent aproape similar cu nivelul record de prezență înregistrat oficial la alegerile pentru Parlamentul European din 2019 de 51,7%. În ceea ce privește intenția de vot, pentru o maximă trasparență, am ales să prezentăm atât clasamentul partidelor în rândul populației care are o opțiune clară, cât și clasamentul partidelor în rândul populației care are o opțiune și declară în același timp că va merge sigur la vot, adică în rândul votanților cei mai mobilizați. Datele arată o clasare pe primul loc a PSD, cu un scor ușor mai mic în comparație cu măsurătoarea din luna precedentă care a testat intenția de vot la alegerile parlamentare. PNL se clasează de locul doi, foarte aproape de AUR clasat pe locul trei, ambele partide într-o ușoară scădere. Sondajul a testat în premieră intenția de vot pentru Alianța Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei, care se clasează pe locul 4. SOS România trece pragul de 5% înregistrând însă un scor mai mare în ianuarie comparativ cu luna trecută când am măsurat votul pentru alegerile parlamentare. Practic, în ultimele 6 luni, SOS România și-a dublat intenția de vot. Suma voturilor AUR și SOS România rămâne constantă, chiar dacă raportul susținerii pentru cele două partide se schimbă ușor. Din datele evoluției intenție de vot în ultimii doi ani se observă o relativă stabilitate în timp a intenției de vot comparativ cu situația din ianuarie 2022. PSD pierde aproximativ 5 procente, PNL pierde două procente, AUR câștigă două procente în timp ce Alianța Dreapta Unită înregistreză același scor precum USR în ianuarie 2022”, declară directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenției de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 - 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Două zile de vot în diaspora?

Președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu a confirmat marți, la sediul partidului, discuțiile privind două zile de vot în diaspora, el afirmând că au fost colegi ai lui care au avut propunerea, dar au fost și colegi de la PNL. ”Haideți să vedem, colegii mei au avut propunerea asta, au fost și colegii de la Partidul Național Liberal, pentru a nu se crea o emoție în diaspora este această propunere”, a spus Marcel Ciolacu, întrebat despre varianta ca cei din diaspora să voteze două zile la europarlamentare.  Premierul a precizat că și data trecută au luat decizia să se voteze de vineri până duminică.

România, în continuare printre cele mai corupte țări din UE

 în clasamentul anual realizat de Transparency International doar Ungaria și Bulgaria stau mai prost ca țara nostră

România rămâne în continuare în rândul țărilor UE cu cele mai slabe performanțe în privința implementării măsurilor anticorupție, cu 46 de puncte din 100 posibile, alături de Bulgaria (45 de puncte) și Ungaria (42 de puncte), ceea ce reflectă deficiențe semnificative în privința statului de drept, potrivit Indicelui de Percepție a Corupției 2023, lansat marți de Transparency International la nivel global.

Într-un comunicat de presă, se arată că majoritatea statelor au făcut progrese minime sau deloc în ceea ce privește combaterea corupției în sectorul public.

Indicele de Percepție a Corupției (IPC) reflectă modul în care experți independenți și din mediul de afaceri percep corupția existentă în sectorul public din 180 de state și teritorii. Clasamentul este întocmit prin acordarea de puncte, de la 0 la 100, în care zero înseamnă "foarte corupt", iar 100 "deloc corupt".

La nivelul Uniunii Europene eforturile anti-corupție au stagnat ori sunt în declin în majoritatea statelor membre. "Media UE rămâne constantă în ultimii cinci ani, la 64 de puncte. Cu 46 de puncte din 100 posibile, România rămâne în continuare în rândul țărilor UE cu cele mai slabe performanțe, alături de Bulgaria (45 de puncte) și Ungaria (42 de puncte), ceea ce reflectă deficiențe semnificative în privința statului de drept. Conform metodologiei Transparency International, scorurile sub 50 de puncte sunt inacceptabil de scăzute, mai ales prin comparație cu media regională. În plus, schimbările de 1-2 puncte de la un an la altul de regulă reflectă marja de eroare, mai ales dacă acestea nu sunt constante", se arată în comunicat.

Mult sub media UE

Conform comunicatului, comparativ cu anul 2014, țara noastră are un plus de trei puncte, însă evoluția nu a fost una liniară. "Între anii 2014 și 2016 a înregistrat un avans de cinci puncte, de la 43 în 2014 la 46 în 2015 și 48 de puncte în 2016. În următorii ani, România a pierdut patru puncte, ajungând în 2019 la doar 44, iar de atunci a recuperat doar două puncte. În anii 2022 și 2023 scorul este același, de doar 46 de puncte, mult sub media UE. Bulgaria a avut un parcurs similar, cu scoruri care au variat între 41 și 44 de puncte în ultimii 10 ani. De remarcat că în 2023 este prima dată când Bulgaria ajunge la 45 de puncte. În schimb, Ungaria a înregistrat un declin constant în clasament, de la 54 de puncte în 2014, la doar 42 de puncte în 2023, situându-se astfel pe ultimul loc la nivelul UE", se precizează în document.

Conform Transparency International, sunt necesare acțiuni constante care să asigure consolidarea integrității publice. "La nivelul statelor membre ale Uniunii Europene s-a constatat că măsurile anti-corupție continuă să fie subminate de slăbirea mecanismelor de tip checks and balances, menite să asigure control și echilibru în statul de drept. Totodată, aprobarea unor legi și reglementări noi sau înființarea de noi agenții sunt măsuri care nu duc automat la asigurarea unui control mai bun în materie de corupție. În multe țări, printre care și România, există încă un decalaj mare între prevederile actelor normative și modul în care acestea sunt implementate. Sunt necesare așadar acțiuni și măsuri constante care să asigure atât îmbunătățirea mecanismelor anti-corupție, cât și consolidarea integrității publice", se spune în document.

Batalionul de Comando al Armatei Române recrutează parașutiști-comando

Unitatea Militară 01983 Bacău, Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu”, anunță că organizează recrutarea cetățenilor români cu aptitudini pentru încadrarea cu personal a posturilor de soldați și gradați profesioniști în specialitatea parașutiști-comando și în alte specialități, anunță Biz Brașov.

”Dacă îți dorești o carieră în cadrul Forțelor pentru Operații Speciale ale Armatei României, Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu”, organizează recrutarea cetățenilor români cu aptitudini pentru încadrarea cu personal a posturilor de soldați și gradați profesioniști în specialitatea parașutiști-comando și în alte specialități, pe tot parcursul anului 2024.

Condiții pentru a participa la selecție:

-Cetățenie română și domiciliul stabil în România;

-Vârsta între 18 ani împliniți la data începerii programului de instruire și cel mult 45 la data finalizării programului de instruire;

-Absolvent al ciclului inferior liceal (10 clase);

-Cunoștințe elementare de limba engleză;

-Condiție fizică bună

Batalionul 53 Comando „Smaranda Brăescu” este încadrat cu luptători atent selecționați și antrenați, astfel încât să facă față efortului fizic și psihic prelungit, în medii solicitante, aceștia fiind capabili să opereze în condiții ostile. Modalitatea de operare a structurilor comando presupune inserție terestră, aeriană și în mediul maritim”, anunță reprezentanții MApN.

Rafila: Sunt peste 2.000 de cazuri de COVID în fiecare săptămână

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, afirmă că la nivel național se înregistrează, săptămânal, peste 2.000 de cazuri de COVID. Conform ministrului, boala provocată de coronavirus continuă să cauzeze și decese, aproximativ 40% dintre pacienții decedați după ce au fost diagnosticați cu această infecție fiind persoane vaccinate.

”Vreau să vă spun că avem în fiecare zi cam 300 de cazuri (de COVID – n.r.) la nivel național, sunt puțin peste 2.000 de cazuri în fiecare săptămână. Ceea ce este îngrijorător este că sunt și decese, sunt în jur 25-30 de decese, și cam 40% din numărul deceselor sunt la persoane vaccinate. Nu vreau să fac alte comentarii, asta este situația legată de infecția cu noul coronavirus”, a afirmat Alexandru Rafila, luni seară, la TVR Info.

El a amintit că în luna decembrie România a primit și a distribuit către medicii de familie ser pentru noile tulpini virale care produs boala COVID. ”Oricine dorește poate să se adreseze medicului de familie care are la dispoziție acest vaccin”, a adăugat ministrul. El a explicat că, spre deosebire de vaccinurile livrate la început de compania Moderna, care erau multidoză, vaccinul pentru noile tulpini de SARS-CoV-2 este monodoză. Rafila a precizat că, la fel ca și în cazul gripei, acest vaccin este recomandat, el nu previne îmbolnăvirea, dar în caz de infectare cei care vin în contact cu virusul fac o formă mai ușoară a infecției. Conform lui Rafila, vaccinurile fuseseră contractate și plătite în urmă cu doi ani și jumătate.

Un nou record de frig pentru 2024 în România

La Întorsura Buzăului au fost -24 C marți dimineață, după ce luni fuseseră -22,9 C. Sunt cele mai mici temperaturi măsurate în țară în acest an și doar la Omu au mai fost temperaturi de sub -20 C.

Aceste valori sunt departe de recordurile orașului din Covasna, unde în ianuarie 1985 au fost - 35,5 C, iar în ianuarie 2015 au fost -34,7 C. În prima lună a anului 1963 au fost -35,2 C. Cum valurile de frig intens sunt tot mai rare și țin mai puțin, temperaturile de acum sunt remarcabile. Maxima zilei de luni la Întorsură a fost de -4,7 C.

Marți dimineață cele mai ridicate temperaturi au fost în Dobrogea: Â2,7 C la stația meteo Constanța Dig, în timp ce la cealaltă stație meteo din Constanța au fost Â1,9 C. La București, minimele au fost de -6 C la Băneasa și de -2,8 la stația meteo Filaret.

Se caută 10 tone de carne de cal pentru carnivorele de la Zoo Brașov

Carnivorele de la Grădina Zoologică Brașov vor avea în meniu, anul acesta, carne de vită și de cal, relatează Bună Ziua Brașov.

Cantitatea de carne ce va fi consumată de lei, tigri și alte carnivore este de aproximativ 10.000 de kilograme de carne de cal și 8.000 de kilograme de carcasă de vită, iar costul celor 18 tone de hrană este estimat la 502.180 lei, cu tot cu TVA.

Condițiile de livrare a cărnii sunt destul de stricte. Astfel, conform caietului de sarcini, furnizorul va trebui să prezinte certificatul sanitar veterinar eliberat de medicul veterinar al abatorului autorizat, în cazul în care acesta deține o astfel de unitate. De asemenea, pentru transportul mărfii, furnizorul va trebui să dețină o mașină frigorifică.

Hrana va fi livrată de două ori pe lună sau în termen de 24 de ore de la emiterea comenzii telefonice sau pe e-mail, iar Grădina Zoologică Brașov va avea dreptul de a returna marfa în care se găsesc maxim 5% deșeuri (tendoane, piele, grăsimi etc).

Greșeala frecventă pe care o fac românii atunci când beau cafea

Unul dintre lucrurile la care mulți români și nu numai ei, nu pot renunța, este consumul de cafea.

În ciuda faptului că o parte dintre medici avertizează în privința efectelor hipertensive pe care o poate avea aceasta, cafeaua poate fi parte benefică din ritualul zilnic al oamenilor. Cu o condiție. Trebuie băută în tihnă și savurată pe îndelete. ”Cafeaua trebuie băută. Este o plăcere, nu numai gustul, mirosul. Cafeaua este o plăcere, este relaxare. Nu putem tăia cafeaua. Trebuie să avem ore de relaxare cu cafeaua în față. Este perfectă. Cafeaua trebuie să ne preocupe din foarte multe puncte de vedere: culoare, gestică, miros, timp de preparare, ce fel de cafea ne place. Cafeaua trebuie băută dimineața, dar relaxați. Nu în fugă, nu cu un copil de mână, cu un telefon în cealaltă mână. Cafeaua trebuie să fie relaxare și plăcere. A doua cafea, eu o pregătesc când încep lucrul după-amiază. Îmi face plăcere și a doua cafea”, a explicat acad. univ. dr. Alexandru Vlad Ciurea, pentru DC Medical.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.