Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Sondaj INSCOP: PSD la cel mai mic scor din ultimii doi ani

Ziarul de Vrancea
4 iul 2023 561 vizualizări

Social-democrații rămân însă pe primul loc n cum stau PNL, USR și AUR

Ultimul sondaj realizat pe luna iunie de către INSCOP arată că PSD a pierdut, comparativ cu luna anterioară, două procente (este la 28,7%), AUR este al doilea partid în preferințele românilor cu 20,1%. PNL este cotat cu 18%, în timp ce USR se menține în jurul a 12%.

Potrivit unei analize efectuate pe intenția de vot măsurată de INSCOP Research pentru principalele partide efectuată pe baza unor sondaje până în iunie 2023, PSD a pierdut aproximativ 7 procente (în iunie 2021 PSD - 30,2%), iar PNL puțin peste 8 procente (în iunie 2021 PNL - 26.6%).

Potrivit analizei INSCOP, erodarea la guvernare a afectat mai mult PNL „pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare”. În schimb PSD care se află la guvernare de un an și jumătate a pierdut aproximativ 7 procente, iar erodarea la guvernare începe să își producă efectul și asupra social-democratilor.

PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% in iunie 2021, la 28,7% in iunie 2023) si aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% in decembrie 2021, la 28,7% in iunie 2023).

USR recuperează puțin în sondaje față de începutul anului

În timp ce partidele sistem pierd procente consistente, AUR a câștigat simpatia electoratului, înregistrând în ultimii doi ani o creștere de 6 procente, potrivit sondajelor Inscop, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022. În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot.

USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opozitie, stagnează (13,2% in iunie 2021, respectiv 12,7% in iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente față de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani.

O elevă olimpică, viitoare doctoriță, vinde roșii în piață

Diana Necula, absolventă a Colegiului Național "B.P. Hasdeu", olimpică națională la Biologie și admisă recent la Universitatea de Medicină și Farmacie "Carol Davila" din București, vinde roșii pe o tarabă din Piața centrală a municipiului Buzău pentru a-și ajuta părinții, confruntându-se uneori cu prejudecăți din partea clienților.

Atunci când nu se pregătește pentru școală, Diana își ajută părinții în grădina casei, iar în vacanțe merge alături de ei în Piața Centrală, unde vinde roșii. O face din plăcere, pentru a socializa cu oamenii, cu toate că de-a lungul vremii s-a lovit de prejudecățile unora dintre clienții pe care i-a servit.

"Noi suntem din Gherăseni, o comună la vreo 17 kilometri de Buzău, ne ocupăm cu agricultură, cu roșii pe perioada verii, avem și conopidă. Îmi place să îmi ajut părinții pentru că o fac mereu, o face și sora mea, suntem o echipă. Îmi ajut părinții cum pot, dar îmi petrec timpul și în natură, suntem oameni de la țară, natura face parte din noi, îmi place să cânt, să stau cu ai mei, cu prietenii mei, sunt sociabilă, îmi place să cunosc oameni. Să merg la piață este frumos, pentru că aici cunosc tot felul de persoane. În spatele tarabei nu știe lumea că ești medicinist, că ai terminat un liceu de prestigiu. În spatele tarabei ești un om despre care nimeni nu știe nimic. Uneori ești judecat, lumea ne consideră oameni de la țară, inferiori. Mulți m-au întrebat de ce am lăsat școala, fără să mă întrebe la ce liceu sunt, unde dau mai departe, am dat de aceste prejudecăți, dar oamenii sunt diferiți și mulți dintre clienții sunt bucuroși să ne cunoască, așa cum și noi suntem bucuroși să îi cunoaștem pe ei", a declarat, pentru Agerpres, Diana Necula.

La Bacalaureatul din acest an, Diana Necula a obținut o medie de peste 9,50. S-a pregătit intens pentru examenul de maturitate, dar o bună parte din timp a acordat-o biologiei, materie unde a devenit olimpică națională. Acest lucru a ajutat-o să se înscrie la Facultatea de Medicină.

"Eu am terminat cursurile la Colegiul Național 'B.P. Hasdeu', iar școala gimnazială în comuna la Gherăseni. Urmează acum să-mi depun diploma de la olimpiadă, să pot să mă înscriu la Medicină, deși am fost admisă în toată țara, am decis să merg la București pentru că este mai aproape de casă, o am și pe sora mea. Am aflat notele de la Bacalaureat, am avut peste 9,50 media și a fost bine, un examen ușor, destul de puțin timp să mă pregătesc pentru Bacalaureat, pentru că am venit de la olimpiadă cu două săptămâni înainte, dar a fost foarte bine", a mai spus Diana.

Nu știe exact pe ce cale va merge în domeniul Medicinei, dar și-ar dori ca după finalizarea studiilor universitare să profeseze în România. "Eu aș vrea sincer să descopăr toate stagiile Medicinei pe care le voi face în anul IV, atunci mă voi hotărî exact vizavi de o specializare. Îmi doresc să rămân în România, sper să nu mi se schimbe planurile, aș dori să fac și rezidențiatul aici, poate cu un schimb de experiență în altă țară, de ce nu, și evident cu familia lângă mine", a precizat absolventa Colegiului Național "B.P. Hasdeu".

Decizie CNSAS: Un fost senator PNL,  colaborator al Securității

n în facultate, politicianul a turnat un student din Yemen

”Expertul în energie” Dumitru Dian Popescu (55 de ani), o prezență asiduă în studiourile de televiziunilor de știri, a fost colaborator al Poliției politice comuniste, susține Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) într-o acțiune depusă, recent, la Curtea de Apel București. Fost președinte al Organizației PNL Gorj, senator liberal, consilier al unui ministru al Energiei și ex-lider ALDE Gorj, Popescu a declarat pentru site-ul G4Media.ro despre acest demers: ”E treaba lor (a CNSAS n.r.), să decidă instanța. Eu, în 2015, am primit verdict de necolaborare.”

Verificarea lui Popescu de către CNSAS s-a făcut din oficiu, în calitatea acestuia de candidat la alegerile parlamentare din 2020 (fără succes) din partea Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal).

În acțiunea înregistrată la instanță, CNSAS arată că, în noiembrie 1989, Popescu, care anterior semnase angajament cu Securitatea, l-a turnat ofițerilor din Prahova pe un student yemenit aflat la studii în România.

Despre acesta, Popescu a scris, într-o notă informativă, că ”Este intrigat de politica dusă de țara noastră, comparativ cu cea din celelalte țări socialiste, arătând că, datorită acesteia am rămas singuri și alături de noi doar «nenorociții de coreeni». Cel în cauză arată că țara sa nu e prezentă cu nici o delegație la lucrările Congresului al XIII-lea, întrucât, în afară de ambasada pe care o au în R.S.R., nu au relații decât pe linie de învățământ, unde plătesc taxele în dolari, în rest, nu îi interesează cu nimic politica pe care o duce țara noastră.”

Pe baza acestei note, CNSAS a stabilit că Dian Popescu întrunește cele două condiții impuse de lege pentru a fi catalogat drept colaborator al Securității: a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, iar acest lucru l-a făcut conștient, având reprezentarea clară a faptului că relatarea sa nu va rămâne fără urmări.

Toate acestea i-au îngrădit studentului yemenit dreptul la viață privată și la libertatea cuvântului, a afirmat CNSAS care a prezentat și un document în care se arată că, urmare a notei lui Popescu, Securitatea a dispus măsuri suplimentare de urmărire a studentului străin. Anterior, în 2015, când a candidat la Parlament din partea ALDE, Popescu a primit o adeverință care atesta faptul că în arhive există un angajament al său semnat cu Securitatea, în iunie 1989, cu numele conspirativ ”Marius”, în sarcina sa fiind supravegherea informativă a studenților străini aflați la studii la Institutul de Petrol și Gaze Ploiești unde acesta era student. La acel moment, CNSAS a conchis că Popescu nu a fost colaborator al Securității pentru că nu fuseseră descoperite informații transmise ofițerilor de către acesta.

Om de afaceri, Popescu a intrat în politică și a fost, de-a lungul timpului, președinte al Organizației PNL Gorj, senator din partea acestui partid între 2012 și 2016, lider al Organizației ALDE Gorj, consilier personal al Ministrului Energiei, Toma Petcu, în 2018, candidat la Camera Deputaților, în 2020, din partea Partidului Puterii Umaniste (Social-Liberal), presa gorjeană scriind despre o apropiere recentă a sa de AUR, fapt negat de acesta.

În trecutul lui Popescu se află o condamnare penală definitivă pronunțată în 2016: 5 luni de de închisoare, cu suspendare, pentru complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Tomac: AEP a emis o decizie nedreaptă, nelegală și absolut fără nicio logică

Președintele PMP, Eugen Tomac a transmis miercuri că AEP a emis o decizie nedreaptă, nelegală și absolut fără nicio logică, prin suspendarea acordării subvenției partidului, el precizând că formațiunea are conducere legitimă. Tomac anunță că vor utiliza toate mijloacele legale pentru a corecta această decizie absolut revoltătoare. ”Nu avem nicio explicație rațională de ce a fost luată o asemenea decizie împotriva unui partid cu reprezentare europeană”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Liderul PMP arată că, după PSD și PNL, Partidul Mișcarea Populară are cei mai mulți aleși locali în administrația din România.

Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat miercuri pentru agenția News, că instituția a decis să suspende plata subvenției către Partidul Mișcarea Populară, în urma litigiului privind conducerea formațiunii, între fostul președinte Cristian Diaconescu și noua conducere, aleasă de Congres, în persoana liderului Eugen Tomac, care nu a fost soluționat și se află încă în instanță. Președintele AEP precizează că banii vor fi transferați formațiunii după soluționarea acestui litigiu.

DIICOT: 24 de persoane reținute în ancheta privind centrele pentru persoane vulnerabile

DIICOT a anunțat, miercuri dimineață, că 24 de persoane au fost reținute și două plasate sub control judiciar, după perchezițiile la centrele pentru persoane vulnerabile. ”24 de inculpați au fost reținuți, iar față de doi s-a dispus măsura controlului judiciar”, a anunțat, miercuri dimineață, DIICOT, referindu-se la cazul care vizează exploatarea persoanelor cu dizabilități sau vulnerabile. 31 de percheziții au fost făcute, în cursul zilei de marți, în București și în județele Ilfov, Ialomița, Călărași, Constanța, Olt și Argeș. În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorități din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiți, beneficiarii au fost supuși la tratamente inumane ori degradante.

Exploatarea ar fi fost realizată și prin lipsirea de hrană suficientă și adecvată nutrițional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii și neasigurarea igienei beneficiarilor.

Ciolacu, despre legea pensiilor speciale: Dacă nu va trece de CCR, va fi nevoie de o sesiune extraordinară, în august

Premierul Marcel Ciolacu a declarat marți că, dacă legea pensiilor speciale nu va trece de Curtea Constituțională a României, va fi o sesiune parlamentară extraordinară în august pentru a transpune decizia CCR. ''Chiar dacă nu va trece de Curtea Constituțională, am făcut un calendar întreg la grupurile parlamentare și le-am explicat colegilor că va fi nevoie de o sesiune extraordinară, cred că în luna august. Știm cu toții că există o perioadă în care și Curtea este în concediu. O să vedem termenele date de către Curte. Am dreptul constituțional să fac, să mă adresez Curții Constituționale, fiind un lucru atât de important pentru România, de îndeplinit o reformă, astfel încât să putem depune cererea de plată numărul 3 (n.r. - din PNRR). O să fac acest demers, astfel încât termenul să fie unul mai rapid, ca în luna august, începutul lunii august, dacă este nevoie, dacă Curtea va considera necesar, să facem o sesiune extraordinară, să transpunem ce decide Curtea'', a spus Ciolacu, la Antena 3.

Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 26 iulie sesizările ÎCCJ în legătură cu Legea pentru modificarea și completarea unor acte normative în domeniul pensiilor de serviciu și a actului normativ privind creșterea vârstei de pensionare.

Cinci răniți într-un accident rutier produs pe DN2

Cinci persoane, între care un copil, au fost rănite într-un accident rutier care s-a produs, în noaptea de marți spre miercuri, pe DN2 - E85, în localitatea Nicolae Bălcescu, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău.

"Două dintre acestea, aflate în același autoturism, au fost încarcerate. Forțele de intervenție au acționat pentru extragerea acestora, cu ajutorul accesoriilor din doare", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Ema Tereș.

Victimele au fost preluate de ambulanțe și de autospeciala transport victime multiple a ISU, fiind transportate la Unitatea de Primiri Urgențe Bacău.

Polițiștii efectuează cercetări în cadrul unui dosar penal privind infracțiunea de vătămare corporală din culpă.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.