Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Pronosticurile lui Dîncu: PSD - 30%, AUR - 20%, PNL în jur de 15-18%

Ziarul de Vrancea
20 ian 2024 500 vizualizări

Va candida Geoană la Cotroceni din partea PNL? Ce spune despre o candidatură a Codruței Kovesi la președinție

Președintele Consiliului Național Politic al PSD, sociologul Vasile Dîncu, afirmă că, dacă PSD obține 30 la sută din voturi la alegerile europarlamentare, acesta este un procent bun. El estimează că AUR se va afla pe locul al doilea, cu circa 20 la sută din voturi, iar PNL pe locul al treilea, cu 15-18 la sută. ”Să fim în jur de 30%, după părerea mea, este foarte bine, depinde poziția AUR față de noi, ceea ce este una care este dependentă cu siguranță de numărul de voturi care vor veni din străinătate, după părerea mea. Dar oricum există foarte puține șanse, aproape de zero, ca Partidul Social Democrat să nu ocupe prima poziție și la europarlamentare”, a declarat Vasile Dîncu, la emisiunea Insider Politic, difuzată sâmbătă la Prima TV.

 Dîncu a explicat care va fi clasamentul, după alegerile europarlamentare din acest an. ”AUR pe locul doi, eu cred că trece de 20%, PNL-ul, în jur de 18%, între 15 și 18%. Cele două valori, cred eu, definitorii, pentru că dacă se apropie de 18% vor mai avea o gură de oxigen pentru următoarele bătălii electorale, dar dacă se duc mai aproape de 15% cred că vor avea nevoie de o revoluție internă. Acum, asta este și speranța noastră, a Partidului Social Democrat, pentru că noi avem nevoie de parteneri. Partidul Național Liberal este partenerul nostru și eu sper că Partidul Național Liberal va face un scor cât se poate de bun, dacă mă gândesc din calitatea mea de om politic, pentru că avem nevoie de un partener puternic cu care să putem face eventual o guvernare după aceea”, a declarat Vasile Dîncu.

 Vasile Dîncu a mai explicat că, dacă PNL va obține doar 15 la sută din voturi la alegerile europarlamentare, atunci liberalii ”vor fi mai maleabili” în a face o nouă coaliție cu PSD care va avea nevoie de un partener de guvernare. ”Sigur că ar putea să fie și aici un avantaj (dacă PNL obține 15% la alegerile europarlamentare - n.r.), pentru că s-ar putea ca după aceea să fie mai maleabili în a face o coaliție cu Partidul Social Democrat, pentru că în acest moment Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal au relație bună și o guvernare stabilă, pentru că avem doi lideri, oameni cuminte, ca să zic așa, care nu au aroganțe, care nu se iau după ce spun cei de sub ei întotdeauna, pentru că dacă ar fi după restul membrilor de partid cred că ne-am certa mai des. Coaliția dintre Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este una stabilă, pentru că ei sunt doi oameni fără ambiții extraordinare și care înțeleg sensul istoriei în acest moment. Deci probabil că un scor mai mic al liberalilor i-ar face mai maleabili, pentru că în momentul ăsta există o aroganță, o dorință de paritate, o dorință de candidat prezidențial. Or este foarte greu cu un procent mic să ai ambiție atât de mare, adică poți să-l ai, dar este foarte greu să faci coaliții politice după aceea”, a declarat Vasile Dîncu.

“Geoană, un candidat cu șanse”

Sociologul mai susține că secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană este un candidat cu șanse pentru alegerile prezidențiale.

Întrebat dacă susținerea PNL pentru Mircea Geoană i se pare un scenariu plauzibil sau mai degrabă straniu, Vasile Dîncu a răspuns: ”Nu este deloc straniu. Este și aceasta o posibilitate, cel puțin teoretică, mai ales că PNL nu are în acest moment un candidat foarte performant dintre cei pe care astăzi îi cunoaștem. Mircea Geoană, prin cariera internațională pe care a avut-o, s-a schimbat foarte mult, a învățat din pierderea alegerilor de acum 15 ani, cu siguranță ar putea să fie un candidat cu un program foarte bun. Rămâne un competitor important”.

De asemenea, nu exclude varianta în care un candidat independent să ajungă în finala prezidențială din 2024. ”Dacă nu vor fi candidați puternici din partea partidelor, atunci și un candidat independent ar avea mai multe șanse. Depinde și de cum se vor alia partidele unele cu altele, depinde și de atmosfera mondială. Nu putem exclude ideea că un candidat independent ar putea să intre în turul doi, la fragmentarea politică din acest moment”, a explicat Vasile Dîncu.

Senatorul PSD este de părere că nici Elena Lasconi nu ar avea șanse la alegerile prezidențiale, nici Laura Codruța Koveși, despre care spune că e folosită în acest moment pe post de ”sperietoare”. ”Distanța dintre Primăria Câmpulung și Cotroceni este mult prea mare și cred că a fost mai degrabă un foc de paie așa-zisa candidatură a Elenei Lasconi, mai ales că partidul pe care îl are în spate, USR, și-a înjumătățit scorul față de alegerile trecute. Filosofia de bază, lupta anti-corupție pe care a pregătit-o acest partid, s-a decredibilizat, mai ales după ultimele evenimente, Dosarul vaccinurilor. Ei erau pentru lupta absolută anti-corupție și acum se plâng de cercetări legate de acel dosar. Pe de altă parte, Elena Lasconi este un jurnalist responsabil, nu o să iasă niciodată în evidență, nu poate să meargă pe modelul Diana Șoșoacă. Chiar dacă ar candida, ar ajunge să se lovească de limitele pe care le avea Monica Macovei. Pe internet, pe Facebook, avea 30% intenție de vot și sute de mii de urmăritori, dar nu putea să depășească 5% într-o alegere reală. Acest lucru este valabil și pentru Codruța Koveși, de exemplu, care este mai degrabă o sperietoare. Nu o văd nici candidând și nici performând dacă ar candida”, a susținut Vasile Dîncu.

Întrebat pe cine vede în finala prezidențială, senatorul PSD a răspuns: ”S-ar putea să fie PSD versus un independent. Ar putea fi această variantă”.

PSD nu susține comasarea alegerilor

Vasile Dîncu a mai spus că PSD nu-și dorește comasarea alegerilor locale cu cele prezidențiale, așa cum propun liberalii. Totuși, PSD ar puterea accepta comasarea alegerilor în cazul în care va obține unele avantaje în negocierea cu PNL, admite Vasile Dîncu. ”Am vrea să parcurgem în mod firesc tot calendarul electoral, așa cum este el. Suntem un partid mai mare și avem o mai mare reziliență și o mai mare anduranță la alegeri. Foarte mulți dintre noi avem și o experiență de 20-30 de ani ani în politică, iar asta te ajută. Aceste bulversări îi fac pe unii oameni să nu se descurce bine cu 6-7 buletine de vot, alții nu se duc la vot, alții vor vota în compesație. Nu va fi foarte simplu. Acest tip de volatilitate a votului este posibil. Cel mai bine este să parcurgi calendarul electoral așa cum este el. Dacă vom hotărî și noi să acceptăm anumite scenarii, sigur că va fi, în mod cinstit, în funcție de avantajele pe care le-am putea avea, deși noi nu susținem în principal comasarea alegerilor. Deci nu este un proiect politic al PSD”, a explicat Vasile Dîncu. La începutul săptămânii, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că România ”nu va sărăci” dacă organizează alegerile așa cum acestea sunt prevăzute de legislație.

Dîncu: Șoșoacă nu este nici putinistă, cu siguranță, și nici legionară

Sociologul a mai explicat că pe valul de neîncredere politică apar opțiunile extremiste, el referindu-se la ”fenomenul Șoșoacă” și la liderul AUR, George Simion, despre care a spus că au o limită peste care nu vor putea trece.

”Astăzi trăim o depresie a neîncrederii cum nu s-a mai întâmplat niciodată și asta poate să creeze fenomene extremiste. În al doilea rând, creează discontinuitate politică, pentru că oamenii nu mai au încredere. Apoi pe vot negativ nu poți construi mare lucru dacă vin oameni care sunt votați numai pentru că fac o deconstrucție a celor care au fost la putere. Deci există foarte multe argumente că trebuie să ne îngrijorăm pentru viitor”, a declarat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă pe acest val de ură ar putea fi avantajat un candidat cum ar fi George Simion, liderul AUR, dar și Diana Șoșoacă, el a afirmat: ”Ar putea, dacă nu va exista o foarte bună înțelegere a mediului politic și a competiției politice dinainte, adică, cum spuneau unii colegi de-ai dumneavoastră, jurnaliști, mai demult, gândire cu premeditare, atunci am putea să avem această situație. Deci nu trebuie să eliminăm această situație, pentru că în acest moment, de exemplu, fenomenul Șoșoacă, dacă luăm fenomenul Șoșoacă, este un fel de inconștient colectiv care vorbește. Deci Șoșoacă dă expresia unor gânduri pe care foarte mulți oameni le au, dar și le reprimă, că sunt gânduri mai anarhiste, de exemplu, sunt gânduri mai împotriva sistemului, care sunt unele legate de teoria conspirației. În acest moment Șoșoacă, de exemplu, preia orice se poate prelua. Ea nu este nici putinistă, cu siguranță, și nici legionară sau așa, chiar dacă și-a pus ... ar vrea să valorifice tot. Îl imită pe Vadim Tudor, pe Corneliu Vadim Tudor, destul de bine. Am văzut că și-a pus pe blog un citat din Căpitan, mai urmează să dea un citat din Mein Kampf și atunci s-a terminat toată biblografia”.

Sociologul a spus că atât Șoșoacă, cât și Simion au o limită peste care nu vor putea trece, aceasta fiind Uniunea Europeană și NATO. ”Problema ei și a lui Simion este că au o limită peste care nu trec. Am văzut că nu trec. Limita este Uniunea Europeană, apartenența la NATO. Ei, dar fără această nebunie nu pot să depășească o anumită limită. Rămân în sistem, rămân în sistemul politic și rămân la 20 și ceva la sută. Un scor care nu-i ajută cu nimic. În principiu, ajută să stea în opoziție, îi ajută să stea în opoziție, ajută să fie o sperietoare pentru putere. Până la urmă, eu sunt adeptul echilibrului în politică. Eu cred că un sistem politic are nevoie din când în când și de oameni care să aibă un discurs mai dur, mai tare, pentru că îi obligă și pe ceilalți să-și aducă aminte de câteva teme esențiale. Tema națională și a interesului național este o temă licită. Este o temă legitimă în politică, doar că trebuie tratată constructiv. Trebuie tratată de oameni care nu rămân la nivelul sloganului și fac ceva pentru națiunea lor”, a spus Dîncu.

Moldova: Foști spioni corupți încearcă să destabilizeze țara

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova a anunțat vineri că a obținut informații despre o nouă grupare, din care fac parte foști angajați corupți ai serviciilor secrete, care intenționează să destabilizeze situația din Moldova și să pună în pericol securitatea regională.

Acest grup de persoane, printre care se numără și foști ofițeri de informații, pregătește o campanie de dezinformare, scopul principal fiind să destabilizeze situația din Moldova și să pună în pericol securitatea regională, susține SIS.

Gruparea ar urmări cu precădere compromiterea relațiilor diplomatice dintre Moldova și Ucraina și subminarea încrederii între structurile de stat ale celor două țări.

Potrivit SIS, o altă țintă a noii etape a campaniei de dezinformare și manipulare este reducerea interoperabilității existente între organele de securitate, apărare și ordine de drept ale Republicii Moldova și ale Ucrainei, o cooperare care are ca scop asigurarea securității regionale. „Conform datelor obținute, un grup de persoane pregătește lansarea în spațiul public al narativului prin care acuză instituțiile statului de acțiuni orientate contra unor cetățeni ai Ucrainei, care ocupă diverse funcții în instituțiile guvernamentale ucrainene. (…) De asemenea, pentru a da o pseudo-credibilitate acțiunilor sale, se intenționează publicarea unei pretinse copii a unui document, parte a unui dosar penal gestionat de una din procuraturile specializate”, detaliază un comunicat SIS.

Printre membrii grupului, conform informațiilor SIS, sunt foști angajați ai serviciilor secrete, cetățeni ai Republicii Moldova, care au fost demiși din cauza corupției, a abuzului de putere, pentru însușirea banilor publici, sechestrări de persoane, interacțiuni ilegale cu servicii speciale străine. SIS nu a oferit însă nume.

Pe de altă parte, SIS avertizează că în anii 2024-2025, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale și legislative, este de așteptat înmulțirea campaniilor de dezinformare, îndreptate spre destabilizarea situației în țară, influențarea proceselor electorale și în special a negocierilor privind aderarea la UE.

Recent, și președinta Maia Sandu, care la începutul anului trecut a denunțat o tentativă de lovitură de stat orchestrată de Rusia, a declarat că autoritățile moldovenești știu că în primăvara anului 2024 Moscova își va relua acțiunile prin care va încerca destabilizarea situației din Moldova.

Scandal între PNL și PSD din cauza protestelor

Prim-vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a reacționat, sâmbătă, la acuzația lui Mihai Tudose potrivit căreia PNL a lăsat PSD singur în fața protestatarilor.

”În timp ce europarlamentarii PNL Dan Motreanu și Daniel Buda lucrau zilele trecute pentru a aduce mai mulți bani europeni fermierilor români, domnul Tudose era probabil la bufet”, a reacționat Rareș Bogdan.

Acesta aprecizat că PNL nu a făcut din dialogul cu fermierii, transportatorii sau medicii de familie o temă politică, ci s-a implicat punctual cu soluții: ”recent, liberalii au cerut Comisiei Europene creșterea bugetului rezervei de criză a Politicii Agricole Comune (PAC); excluderea temporară a ajutoarelor de stat acordate sectorului agricol din calculul deficitului bugetar; crearea unui mecanism la nivelul UE pentru achiziționarea cerealelor din Ucraina și distribuirea acestora în țările cu risc de foamete”. ”În timp ce ministrul liberal Mircea Fechet iniția proiectul pentru a oferi agricultorilor sprijin pentru achiziționarea de utilaje, domnul Tudose făcea analize în media. Dar astfel de practici par a fi o obișnuință la Mihai Tudose, celebru pentru unul dintre cele mai rușinoase gesturi pentru țara noastră, atunci când l-a lăsat de izbeliște pe premierul Japoniei într-o vizită istorică pentru România”, a mai afirmat Rareș Bogdan.

Potrivit acestuia, ”Mihai Tudose a și mințit prin omisiune, pentru că știa ca Nicolae Ciucă a fost alături de Marcel Ciolacu la întâlnire cu protestatarii”. ”Și da, Nicolae Ciucă în calitate de premier, a reușit să repare și să ridice relațiile între România și Japonia la nivelul Parteneriatului Strategic. Domnul Tudose unde era? Probabil se uita la televizor, absent”, a mai afirmat prim-vicepreședintele liberal.

Mihai Tudose a acuzat PNL că a lăsat PSD singur în fața protestelor transportatorilor și fermierilor, deși la greva profesorilor, Ciolacu ”a fost 24/24, alături de Ciucă și și-a luat și el înjurăturile egal cu premierul.” ”Ați văzut vreun reprezentant al PNL-ului acum în față? Avem și noi o amărăciune pe chestia asta,” a declarat europarlamentarul PSD la Digi24.

Ludovic Orban respinge orice posibilă colaborare cu PNL

Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, sâmbătă, că respinge orice posibilă colaborare cu PNL, numindu-i pe liberali "vasalii PSD". "PNL? E în alianță cu PSD, ca să nu spun că sunt vasalii PSD. În ceea ce privește participarea la alegeri, noi suntem alternativa la actuala guvernare. Nu poți să vorbești de o colaborare cu cineva care stă în pat cu dușmanul (...). Împreună au votat toate creșterile de taxe și impozite, împreună au susținut creșterea birocrației, înființarea de noi ministere, de agenții, angajarea a 50.000 de angajați la stat în plus, în alte locuri decât e nevoie, adică nu s-au angajat în spitale, în școli", a spus Orban, la Târgoviște.

El s-a referit și la Alianța Dreapta Unită, formată din Forța Dreptei, USR și PMP, și a spus că vor fi liste comune la alegerile pentru Parlamentul European, iar în această perioadă sunt în discuții despre pregătirea alegerilor din acest an. "Evident că am construit această alianță pentru a bate PSD, ăsta e scopul nostru. Dar pentru a atinge acest obiectiv, chiar dacă nu în primă fază, la europarlamentare, pentru că e un timp redus (...), dar pentru parlamentare și prezidențiale, clar, ne-am propus ca obiectiv să batem PSD", a precizat Ludovic Orban.

Botoșani: Tânăr de 22 de ani, reținut după ce ar fi tâlhărit și ar fi ucis un bătrân

Polițiștii din Botoșani au reținut un tânăr de 22 de ani suspectat că ar fi tâlhărit și ucis un bătrân de 85 de ani din comuna Coșula, a anunțat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Delia Nenișcu. Potrivit sursei citate, pe 16 ianuarie, tânărul ar fi pătruns fără drept în locuința unor bătrâni și, prin violență, ar fi încercat să le ia banii. În acest context, tânărul ar fi lovit victimele, iar în urma leziunilor suferite, bărbatul de 85 de ani a decedat.

Suceava: O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, în urma unui accident la Molid

O persoană a murit, iar alte trei au fost rănite, în urma unui accident rutier produs, sâmbătă după-amiază, pe raza localității Molid, au anunțat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Suceava. Potrivit acestora, în accident au fost implicate două autoturisme. Toate cele patru victime au rămas încarcerate în aceeași mașină. "S-au deplasat la locul evenimentului o autospecială pentru descarcerare, trei ambulanțe SMURD, două B2 și un TIM, cu sprijinul a două echipaje ale Serviciului de Ambulanță Județean. Toate persoanele încarcerate erau adulte și se aflau în același autoturism. Din al doilea autoturism au fost identificate două persoane care refuză examinarea și transportul la spital", au precizat oficialii ISU. Trei dintre victime au fost transportate la spital, iar pentru cea de-a patra au fost efectuate manevre de resuscitare de către echipajele medicale și paramedicale aflate la fața locului, însă fără rezultat.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.