Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Peste 50.000 de copii care au început clasa I acum 12 ani nu s-au înscris la Bac

Ziarul de Vrancea
26 iun 2023 711 vizualizări

Practic, 24% din întreaga generație nu a reușit să își dea în acest an examenul de maturitate n Educația a avut 16 miniștri în acești 12 ani

Generația tinerilor care au terminat clasa a XII-a în 2023 a intrat în școală la un an după ce fusese adoptată actuala lege a Educației. Pentru că era proaspăt aprobată, autoritățile nu au aplicat măsurile de reformă prevăzute în cadrul legislativ nou, pe această generație, așa că acești elevi au traversat 12 ani de sistem de învățământ axat pe vechile legislații/curricule/metode. În clasa I, în septembrie 2012, erau peste 206 mii de elevi, conform datelor Ministerului Educației, analizate de site-ul Edupedu.ro. La prima probă de la bacalaureat, în iunie 2023, au fost prezenți circa 110 mii din actuala generație.

În primăvara anului 2013, doar elevii din câteva zeci de școli au participat la pilotarea Evaluării Naționale pentru clasa a II-a, o evaluare care atunci era calibrată pentru ceea ce avea să fie aplicarea la nivel național din următorii ani. Au participat, în schimb la Evaluările Naționale din clasele a IV-a și a VI-a, iar corelațiile făcute cu datele de la Evaluarea Națională din clasa a VIII-a, din 2019, au arătat cum zeci de mii de elevi se pierd sau își pierd competențele dobândite în învățământul primar, pe parcursul gimnaziului. Ministerul Educației notează în rapoartele oficiale că 12,2% dintre copiii acestei generații au abandonat școala pe parcursul învățământului primar și gimnaziului. Asta înseamnă peste 25 de mii, adică echivalentul a 1.000 de clase de câte 25 de elevi, sau al populației unui oras de mărimea Curții de Argeș sau Hușiului.

În 2023, din această generație au ajuns la finalul clasei a XII-a mai mulți decât au intrat în liceu, cu 4 ani în urmă. Explicația – numărul mare de repetenți pe care i-a moștenit, cel puțin anul trecut.

Se înscriu la Bacalaureat 2023, din această cohortă, doar 114.500 de absolvenți din generația curentă. Asta înseamnă că circa 50.100 de tineri s-au pierdut ori nu au mai ajuns să se înscrie la Bacalaureat, pe parcursul celor trei cicluri școlare traversate de această generație, fără să îi punem la numărătoare pe cei care au ales învățământul profesional de 3 ani.

Ministrul Educației: 16.000 de elevi au venit din promoțiile anterioare

Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat marți că 16.000 de elevi au venit din promoțiile anterioare, la examenul de Bacalaureat de anul acesta. Ea a explicat că nu e un proces neobișnuit, pentru că copiii uneori au nevoie de mai mult timp pentru a finaliza acest parcurs liceal. ”Cred că este o situație pe care trebuie să o analizăm mai în profunzime. Cu siguranță, în fiecare an există un procent de elevi din clasele terminale care aleg să nu dea examenul de Bacalaureat”, a răspuns ministrul Educației, întrebată despre numărul mare de elevi care nu s-au înscris pentru examenul de Bacalaureat.

Ligia Deca a precizat că unii elevi au altă opțiune pentru viitor, de exemplu examenele pentru certificare a competențelor la liceele tehnologice și pentru moment aleg să nu dea și examenul de bacalaureat, ei obținând o diplomă de calificare care le permite să intre pe piața muncii. ”Alții sunt în situația în care nu au situația încheiată și atunci pot intra în Bacalaureatul de toamnă sau în anul viitor. Avem și acum elevi care au venit din promoțiile anterioare, 16.000 de candidați”, a ținut să menționeze Deca.

”Deci nu e un proces neobișnuit, copiii uneori au nevoie de mai mult timp pentru a  finaliza acest parcurs liceal. Însă, cu siguranță, așa cum am promis și pentru Evaluarea Națională, vom face o analiză să vedem care sunt cauzele și acolo unde aceste cauze nu țin de opțiunea elevului, să putem interveni”, a mai spus ea.

Cazul ”de bună seamă” pe internet

Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat marți despre căutarea expresiei ”de bună voie” pe internet, cu o seară înainte de Bacalaureat, că este un rezultat care nu poate fi corelat științific cu o potențială ieșire a subiectelor în spațiul public. Ministrul a anunțat că vor dispune și un audit informatic, dar verificările nu i-au lăsat să aibă o suspiciune cu privire la potențiale incidente. Ea a dat asigurări că din punct de vedere al posibilității de a scăpa subiectele în spațiul public, din toate verificările le care le-au făcut, acest lucru nu este posibil.

Ministrul Educației a declarat, despre căutările pe google ale expresiei “de bună seamă”, subiect la Bacalaureat, cu o seară înainte de examen, că urmare a informațiilor apărute în spațiul public, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație a procedat la verificarea elementelor de securitate asociate procesului de extragere a subiectelor dintre cele propuse și de distribuire către centrele de evaluare. ”Ca idee, spațiul de lucru unde se desfășoară acest proces este unul securizat, toți acei care au acces la subiect în acea dimineață au telefoanele lăsate la intrare, sigilate, nimeni, și am verificat, pentru că este monitorizat audio-video, nu a comunicat cu cineva din exterior. Deci, din punct de vedere al posibilității de a scăpa subiectele în spațiul public, din toate verificările pe care noi le-am făcut acest lucru nu este posibil”, a spus ministrul.

”Deci, în funcție de unitatea digitală pe care o utilizăm și locul din care se face căutarea, rezultatul este diferit. De asemenea, inclusiv în această dimineață datele au fost diferite. Am discutat și cu specialiști de la compania care gestionează motoarele de căutare, ne-au spus că acest instrument nu poate fi folosit pentru a vedea exclusiv numărul de căutări realizate de către indivizi, ci acest număr de incidență încorporează și căutări din publicații, etc. În alte zile ale anului au fost incidențe similare, pe aceeași expresie, număr similar de căutări sau chiar mai mare. Deci nu putem face o corelație între numărul de căutări și o potențială breșă de securitate la nivelul subiectelor”, a spus Ligia Deca.

Întrebată dacă este doar o coincidență căutarea acelei expresii pe net, Deca a răspuns: ”Este un rezultat care nu poate fi corelat științific cu o potențială ieșirea a subiectelor în spațiul public, credeți-ne, am verificat și vom dispune și un audit informatic la CNP ca să ne asigurăm din toate punctele de vedere că lucrurile sunt ok. Verificările de aseară nu ne-au lăsat să avem o suspiciune cu privire la potențiale incidente”.

PNL cere demisia lui Ciolacu dacă abrogarea pensiilor speciale pică la CCR

Europarlamentarul Dan Motreanu (PNL) a afirmat luni că Marcel Ciolacu ar trebui să își depună mandatul de premier, dacă proiectul prin care pretinde că sunt eliminate pensiile speciale ale parlamentarilor va fi respins la CCR.

Motreanu afirma că aceste pensii au fost instituite printr-o lege din 2015, semnată și de Ciolacu în calitate de inițiator, și că proiectul de eliminare a lor votat luni de Parlament este în mod intenționat neconstituțional.

Premierul Marcel Ciolacu i-a răspuns ironic, marți, prim-vicepreședintelui PNL. ”Categoric și mă duc la CCR, pe urmă să decid și în locul CCR, nu?”, a afirmat Ciolacu, arătând că trăim într-o țară liberă și toată lumea are dreptul de a avea o opinie.v”Am un program coerent de care mă voi ține în fiecare zi”, a mai spus premierul.

Medic: Foarte mulți doctori pleacă din zone cu deficit de personal

Medicul ATI Radu Țincu consideră că medicii pleacă din România pentru că nu doar salarizarea îi poate ține în țară, iar cei mai mulți pleacă din zone care și așa au deficit de personal. El a mai precizat că nimeni nu vrea să se plafoneze într-un spital unde nu își poate desfășura activitatea în condiții optime.

”De ce pleacă medicii? Pentru că nu doar salarizarea este elementul care îi poate ține în România. Din păcate, pe unde pleacă medicii e important de spus. Foarte mulți pleacă din zonele care și așa au deficit de personal medical. Centrele universitare, de bine de rău, au reușit să coaguleze în jurul personal medical și acest lucru este extrem de bine. Însă, la nivel național, în spitalele județene, în spitalele municipale, deficitul de personal este foarte de mare pentru că acolo infrastructura medicală este deficitară, nimeni nu vrea să se plafoneze într-un spital unde nu își poate desfășura activitatea în condiții optime”, a declarat Radu Țincu, marți, la Prima News.

El a menționat că medicii mai pleacă și pentru că vor o școală bună pentru copii, vor activitate culturală, iar unele zone de provincie nu oferă aceste lucruri.

“Foarte mulți pleacă pentru că aceste spitale din zonele de provincie nu oferă posibilitatea de dezvoltare a familiei. Sunt oameni care vor să aibă copiii la o școală bună, vor să aibă o activitate culturală, vor să aibă o infrastructură rutieră suficient de bună încât să se poată deplasa. Și atunci au ales să meargă în țări unde aceste lucruri sunt rezolvate de la sine. De asemenea, trebuie să mai spunem că un medic face gărzi la două zile. Niciun medic nu și-ar dori să facă gărzi la două zile când la Paris poate să facă o dată pe săptămână sau o dată la zece zile. Toate aceste aspecte depășesc granița medicală și se îndreaptă aspecte sociale, sunt elemente care duc la migrația personalului medical în străinătate. Problema majoră este că această discrepanță dintre marile orașe și orașele mici nu face decât ca persoanele care locuiesc în aceste orașe să nu beneficieze de servicii medicale de calitate, iar centrele universitare să fie supraaglomerate, această supraaglomerație ducând la temporizarea actului medical, mulți pacienți fiind nevoiți să aștepte până la două, trei luni sau șase luni până să poată fi internați într-un spital universitar”, a mai declarat Radu Țincu.

Un deputat propune evaluarea psihiatrică a candidaților parlamentare, invocând-o pe Șoșoacă

Un deputat REPER propune evaluarea psihiatrică a candidaților la alegerile parlamentare, invocând scandalul făcut de Diana Șoșoacă în Parlament: El afirmă că Șoșoacă ”este pur și simplu o persoană iresponsabilă care se ascunde sub un mandat de parlamentar”.

”Azi a fost depusă o inițiativă legislativă a deputatului partidului REPER, Andrei Lupu, prin care candidații la alegerile parlamentare vor trebui să prezinte certificate medico-legale psihiatrice prin care - potrivit expunerii de motive - «ne asigurăm că persoanele care dețin funcții de putere și iau decizii care afectează societatea în ansamblu sunt capabile să îi reprezinte pe alții în mod rațional»”, anunță marți REPER.

”Am inițiat așadar astăzi o lege prin care vor putea fi aleși membri ai Parlamentului doar cei pentru care un medic garantează anterior că sunt în deplinătatea capacităților mintale. Știu că sună drastic și că poate sugera limitări ale dreptului de a candida, dar acest mandat, care se va termina la anul, este marcat de comportamentul irațional al unor parlamentari aleși pe lista AUR, în frunte cu Diana Șoșoacă și Geroge Simion. Sunt colegi care spun că cei doi sunt doar extravaganți sau că au forțat limitele comunicării, dar dacă cineva ar face pe stradă circul pe care ei l-au făcut în acești ani în Parlament ar fi fost ridicat urgent și supus unui test prin care sa se stabilească dacă este în deplinătatea facultăților mintale”, explică Andrei Lupu, deputat REPER, motivele acestei inițiative legislative.

În expunerea de motive inițiatorul arată că ”tulburările psihice grave pot influența judecata și capacitatea de a lua decizii informate și echilibrate, iar evaluarea psihiatrică a candidaților ar putea contribui la eliminarea celor care ar putea fi vulnerabili în ceea ce privește starea lor mintală și care ar putea fi susceptibili de a lua decizii neadecvate sau nepotrivite în cadrul funcției parlamentare”.

”Ieri în Parlament nu am asistat doar la o criză de nervi, ci la o isterie necontrolată din partea Dianei Șoșoacă. Nimic din ceea ce face aceasta doamnă nu are legatură cu comportamentul normal al unei persoane, nu este o manifestare politică și nici un act de opoziție. Este pur și simplu o persoană iresponsabilă care se ascunde sub un mandat de parlamentar”, spune Andrei Lupu.

Taximetrist, rănit grav într-un accident pe “drumul morții”

Un bărbat a fost grav rănit, marți, după ce autoturismul pe care îl conducea a intrat în coliziune cu un autocamion încărcat cu apă, pe DN2-E85, în localitatea Gheorghe Doja, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. "În urma accidentului, a rezultat o persoană încarcerată, un bărbat în vârstă de 29 de ani, conducătorul auto din taxi. Persoana a fost extrasă și predată echipajului Serviciului de Ambulanță Județean aflat la fața locului", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Ema Tereș. Potrivit sursei citate, traficul rutier este blocat pe ambele sensuri în zona accidentului.

Deținut de la Penitenciarul Timișoara, evadat de la un punct de lucru

Un deținut de la Penitenciarul Timișoara, care se afla la un punct de lucru, a evadat în noaptea de luni spre marți. Bărbatul, care a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru furt calificat, este acum căutat de polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră. ”Marți, în jurul orei 0.59 s-a constatat că deținutul Sava Tiberiu Flavius, în vârstă de 25 de ani, condamnat definitiv la 2 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de furt calificat, clasificat în regim semideschis, a părăsit punctul de lucru exterior Dietrich Honold. În vederea capturării deținutului, au fost dispuse măsuri specifice, respectiv: blocarea căilor de acces pe posibilele direcții de deplasare, alarmarea personalului, trimiterea de echipe de căutare formate din personalul unității, precum și cooperarea cu Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș, Inspectoratul de Jandarmi Județean Timiș, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră”, a transmis Penitenciarul Timișoara, într-un comunicat de presă.

 Potrivit sursei citate, părăsirea fără autorizare a locului de deținere este asimilată infracțiunii de evadare și se pedepsește conform prevederilor articolului 285 din Codul Penal, cu închisoare de la șase luni la trei ani.

Un copil de 3 ani din Cluj a murit după ce s-a înecat cu mâncare

Un copil de trei ani din județul Cluj a murit, luni seară, după ce s-a înecat cu mâncare. Polițiștii au deschis o anchetă în acest caz, potrivit news.ro.

Mai multe echipaje ale ISU Cluj au intervenit, luni seară, în localitatea Finișel, comuna Săvădisla, unde un copil de trei ani s-a înecat cu un bol alimentar.  Echipajele au aplicat manevre de resuscitare și au solicitat prezența unui elicopter SMURD. Din păcate, copilul nu a putut fi salvat, medicii declarând decesul acestuia.

Poliția a deschis o anchetă pentru a stabili exact cum s-a întâmplat acest accident.

Un sportiv de 19 ani s-a spânzurat

O nouă tragedie în județul Brăila. La doar câteva zile după ce un tânăr din Gropeni, în vârstă de 34 de ani, și-a pus capăt zilelor, un alt băiat, dintr-o alta comună, și-a încheiat socotelile cu viața într-un mod teribil.

Bogdan din satul Oprișenești – orașul Ianca, un băiat de doar 19 ani, s-a sinucis, luni seară, în curtea casei sale, potrivit informațiilor obținute de site-ul debraila.ro. Surse judiciare au precizat că băiatul s-a spânzurat de o grindă, cadavrul fiind descoperit chiar de către mama sa.

Bogdan doar ce terminase clasa a XII-a si iubea culturismul. Fostul său antrenor, șocat de ce s-a întâmplat, cu greu și-a găsit cuvintele, însă a vorbit numai la superlativ.

Horodniceanu, trimis în judecată disciplinară pentru scandalul din trafic

Inspectorul Ioana Bogdan de la Inspecția Judiciară a propus promovarea acțiunii disciplinare față de procurorul Daniel Horodniceanu, vicepreședinte al CSM, în urma scandalului din trafic pe care l-a avut în luna mai cu poliția, în județul Iași, au declarat pentru site-ul G4media.ro surse judiciare. Decizia inspectorului judiciar urmează să fie confirmată de către conducerea Inspecției Judiciare.

Contactată telefonic de G4media.ro, șefa IJ, judecătoarea Roxana Petcu, a declarat că nu infirmă, nici nu confirmă informațiile privind o eventuală promovare a acțiunii disciplinare față de procurorul Daniel Horodniceanu. ”În zilele următoare veți primi mai multe detalii din partea purtătorului de cuvânt al instituției”, a declarat șefa IJ.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.