Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Părinții” SOS se fac cu „ou și cu oțet”

Ziarul de Vrancea
18 feb 2024 1314 vizualizări

Diana Șoșoacă și-a suspendat soțul din funcția de prim-vicepreședinte al SOS n reacția lui Silvestru Șoșoacă: Decizia este ilegală

Senatoarea Diana Șoșoacă și-a suspendat soțul din funcția de prim-vicepreședinte al SOS, ea afirmând că a recurs la această decizie ”pentru a putea salva sufletul unui om și viața lui, pentru a-l scoate din ghearele serviciilor care l-au înconjurat”.

Astfel, Diana Șoșoacă a declarat într-o reuniune a formațiunii sale, SOS, că a decis să îl suspende din funcția de prim-vicepreședinte pe soțul său, Silvestru Șoșoacă.

”Pentru a putea să-mi salvez familia a trebuit să iau cea mai cruntă decizie. Pentru a putea salva sufletul unui om și viața lui, pentru a-l scoate din ghearele serviciilor care l-au înconjurat, a trebuit să îl suspend din funcția de prim-vicepreședinte, astfel încât semnătura lui să nu mai însemne nimic, și în momentul ăla, nu mai înseamnă nimic pentru ăia care l-au înconjurat”, a spus Șoșoacă. Senatoarea a continuat: ”Mi s-a propus, de fapt am fost șantajată, amenințată, că va trebui să ascult de niște reguli și am întrebat și eu, evident, dar de ce sunt atât de interesantă. Ai cele mai mari procente și cea mai mare șansă să ajungi președintele României, zice, dar nu se poate așa cum vrei tu. Îți vom da bani pentru campanie, îți vom finanța tot, dar va trebui să asculți de tot ceea ce ți se spune și va trebui să nu mai faci ceea ce ai făcut până acum. Dacă nu, nu vei mai avea familie”, a spus Șoșoacă, adăugând că i s-a spus că ”dețin toată presa”.

Dumitru-Silvestru Șoșoacă, soțul senatoarei Diana Șoșoacă, a reacționat printr-un comunicat la suspendarea din funcția de prim-vicepreședinte al partidului extremist SOS, chiar de către soția sa. În comunicatul citat de Digi24, el spune că a aflat de această decizie „ilegală” din presă și ține să precizeze că proiectul SOS România a fost ideea lui, fiind de altfel și „principalul organizator al partidului”.

Dumitru-Silvestru Șoșoacă scrie în comunicat că decizia „este de neînțeles” și „nu se pot accepta acțiunile abuzive” ale senatoarei „împotriva membrilor și liderilor din partid”. ”Îmi asum să fiu garantul respectării Statutului pentru toți membrii partidului în fața abuzurilor dnei președinte SOS”, transmite el în finalul comunicatului.

”Nu se pot accepta totuși acțiunile abuzive ale acesteia împotriva membrilor și liderilor din partid. Motivele invocate de dna Președinte S.O.S., că aș fi victima unor acțiuni de intimidare și șantaj din partea serviciilor secrete, în scopul distrugerii carierie sale politice, nu sunt reale. Nu sunt de acord cu folosirea mea și a familiei pentru ca dna Iovanovici-Șoșoacă să se victimizeze în scop electoral. Nu cauționez sub nicio formă serviciile secrete, a căror implicare în viața politică este cunoscută, dar asta nu înseamnă că putem fi necinstiți în fața electoratului și a membrilor de partid. 4. Îmi voi continua activitatea în cadrul partidului în calitatea de Prim-vicepreședinte, Decizia neavând nicio valoare juridică. Sunt convins că partidul nu poate funcționa și cu atât mai mult nu se poate dezvolta în afara cadrului statutar, prin manifestări abuzive și discreționare”, spune Dumitru- Silvestru Șoșoacă”.

Surse: PSD și PNL se îndreaptă spre comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare

cel mai probabil cele două partide vor candida separat la locale

PSD și PNL se îndreaptă spre comasarea alegerilor și liste comune la europarlamentare, au declarat pentru site-ul G4Media.ro surse de la vârful celor două partide, care au participat duminică la negocieri. Discuțiile s-au întins pe durata a aproape 7 ore. La capătul acestora nu s-a luat o decizie clară, însă toate informațiile indică faptul că PSD și PNL au convenit asupra principiilor mari: comasarea alegerilor locale, programate în septembrie, cu cele europarlamentare, care vor avea loc în 9 iunie.

Cele două mari partide, care fac parte din familii politice diferite (PSD – socialiștii europeni, PNL – popularii europeni), vor candida la europarlamentare pe o listă comună, care ar urma să fie deschisă de candidat PSD. Nu este clar în acest acest moment care va fi ponderea celor două partide pe locurile eligibile. În total, România are 33 de locuri de europarlamentar.

Nu s-a stabilit încă nici cine va deschide lista pentru europarlamentare. Un alt principiu asupra căruia s-ar fi convenit duminică este candidatul la prezidențiale: tema nu va mai fi discutată acum, ci după europarlamentare. Decizia finală ar urma să fie luată miercuri, după revenirea liderului PNL, Nicolae Ciucă în țară. Acesta se află într-o vizită oficială în Spania, unde se va întâlni cu președintele Senatului, cu liderul Partidului Popopular spaniol și cu comunitatea de români.

Maghiarii din județul Covasna au mai multă încredere în Guvernul ungar decât în București

Maghiarii din județul Covasna au mai multă încredere în Guvernul ungar decât în instituțiile statului român sau ale Uniunii Europene și sunt mulțumiți de activitatea depusă de administrațiile publice locale și județene, potrivit unui sondaj de opinie prezentat joi la Sfântu Gheorghe, transmite Rador, care citează agenția MTI.

Rezultatele sondajului de opinie, numit „Monitorul din județul Covasna”, efectuat pe baza unui chestionar, au fost prezentate în cadrul unei conferințe de presă de președintele organizației teritoriale a Uniunii Democrate Maghiare din România (UDMR) din județul Covasna, Sándor Tamás, și de sociologul Gergő Barna.

Colectarea datelor a avut loc în perioada 21 septembrie – 13 octombrie 2023, pe un eșantion de 1.877 de persoane reprezentative pentru populația adultă maghiară a județului Covasna, cu un număr sporit de subeșantioane pentru patru orașe: Târgu Secuiesc, Covasna, Baraolt și Sfântu Gheorghe.

În cazul orașului Sfântu Gheorghe a fost măsurată și opinia locuitorilor români.

În ceea ce privește chestiunea încrederii în instituții, majoritatea respondenților – 83 la sută – au indicat Guvernul Ungariei, urmat de administrația locală cu 73 la sută. 31% au încredere în Uniunea Europeană, 27% în NATO, în timp ce 18% dintre maghiarii din județul Covasna au încredere în președintele României, 17% în Guvernul României și 15% în Parlamentul României.

Potrivit datelor, 18 la sută cred că lucrurile merg în direcția bună în România, 78 la sută cred contrariul.

Gergő Barna a declarat că maghiarii din județul Covasna sunt în general pesimiști cu privire la România, dar procentul actual este chiar mai mare decât media.

Pe de altă parte, două treimi dintre respondenți sunt mulțumiți de propriile condiții de viață, iar 62 la sută au spus că lucrurile merg în direcția bună atunci când au fost întrebați despre dezvoltarea așezărilor. „Acum constatăm că are loc o inversare a tendinței”, a subliniat sociologul, potrivit căruia această proporție nu a depășit 50 la sută.

La întrebarea privind Uniunea Europeană, 73 la sută dintre respondenți au spus că lucrurile merg într-o direcție greșită; 72 la sută consideră că migranții sunt mai importanți pentru Uniunea Europeană decât problema minorităților naționale, 64 la sută admit în același timp că multe evoluții au avut loc datorită UE și același procent consideră că este un lucru bun că România a aderat la comunitatea europeană.

USR propune strada pe care se află Ambasada Rusiei să se numească Aleksei Navalnîi

USR București va propune o hotărâre de Consiliu General prin care strada Tuberozelor din Sectorul 1, pe care se află secția consulară a Ambasadei Rusiei, să fie redenumită Aleksei Navalnîi.

Într-un comunicat, USR București subliniază că această inițiativă reprezintă un pas important în sprijinul valorilor democratice și al drepturilor omului, reafirmând legăturile de solidaritate cu cei care luptă pentru libertate și justiție în întreaga lume. ''Redenumirea străzii pe care își are sediul consulatul Rusiei în "Strada Aleksei Navalnîi" nu este doar un gest simbolic. Este un mesaj clar că sprijinim lupta pentru libertate, dreptate și democrație. Este o expresie a solidarității noastre cu toți cei care, precum Aleksei Navalnîi, își riscă libertatea și chiar viața pentru a-și apăra țara de corupție și autoritarism. Prin acest act onorăm curajul și sacrificiul lui Navalnîi și ne afirmăm angajamentul față de valorile care stau la baza unei lumi mai juste pentru toți", a declarat președintele USR București, Vlad Voiculescu.

Și primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a anunțat pe Facebook inițiativa de schimbare a numelui străzii.

Inițial, un proiect depus în aprilie 2022 de Daniel Rigu și Florin Covaci, consilieri generali USR, cerea modificarea străzii Tuberozelor în Ucraina Liberă, însă propunerea a fost modificată pentru a reflecta sprijinul pentru lupta privind drepturile civile și democrația, prin redenumirea străzii în memoria lui Aleksei Navalnîi. Pentru adoptarea hotărârii este necesar votul majoritar în Consiliul General al Municipiului București și avizul Prefectului.

Arad: 150 de vulpi sunt împușcate pentru testarea eficienței campaniei de vaccinare antirabică

Autoritățile din Arad încheie o campanie de "recoltare" prin împușcare a 150 de vulpi pentru testarea eficienței vaccinului antirabic distribuit în toamnă, în paralel fiind examinate și cadavre găsite pe fondurile de vânătoare.

Directorul Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Arad, Marcel Roșu, a declarat luni, pentru Agerpres, că pe fiecare din cele 75 de fonduri de vânătoare din județ sunt împușcate câte două vulpi, pentru a se face teste de laborator prin care să se stabilească în ce măsură momelile cu vaccin au fost ingerate. Campania de vaccinare antirabică a avut loc în toamnă, prin momeli plasate la vizuini și în locurile frecventate de vulpi.

"De la începutul lunii ianuarie, are loc acțiunea de recoltare a 150 de vulpi, care se încheie peste câteva zile. Cu ajutorul probelor prelevate de la animale, se caută acei markeri care se găsesc în corp și care pot confirma dacă hrana ce conținea vaccin a fost ingerată. Astfel, putem determina eficiența campaniei de vaccinare", a spus Marcel Roșu. Testarea se va face și printr-o campanie pasivă, care presupune prelevarea probelor de la 50 de cadavre găsite pe fondurile de vânătoare.

Toate probele prelevate de la vulpi sunt trimise la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

Este al doilea an în care numărul vulpilor împușcate este mai ridicat, în vederea obținerii unor date cât mai precise. În 2022, de exemplu, au fost împușcate 29 de vulpi, iar în 2023 au fost ucise 150, la fel ca în acest an.

Șeful DSVSA Arad a precizat că în ultimii trei ani nu a fost înregistrat niciun caz de rabie în județ. Rabia, sau turbarea, este o boală infecțioasă transmisibilă la om, caracterizată prin grave tulburări nervoase, exprimate prin hiperexcitabilitate și agresivitate, urmate de paralizie și moarte.

Bărbat transportat la spital după ce a fost atacat de un urs, la Vârșag

Un bărbat a ajuns la spital, duminică, cu multiple leziuni, după ce a fost atacat de un urs într-o zonă împădurită din afara comunei Vârșag.

Șeful Serviciului de Ambulanță Județean Harghita, dr. Peter Szilard, a declarat luni, pentru Agerpres, că bărbatul a fost transportat în stare stabilă la Spitalul Municipal din Odorheiu Secuiesc. "Un bărbat de 38 ani a fost atacat de urs și a fost transportat de către colegii noștri la spital cu multiple răni mușcate și escoriate la nivelul capului, membrelor superioare, spate și abdomen și suspect de fractură antebraț stâng. A fost transportat în stare stabilă, la spitalul din Odorheiu Secuiesc", a spus dr. Peter Szilard.

La rândul său, primarul comunei Vârșag, Tamas Erno, a precizat că atacul a avut loc "în pădure, în munți, în afara localității”, unde bărbatul în cauză se afla într-o drumeție, împreună cu mai multe persoane. "Oamenii s-au dus la o plimbare, pentru că e aproape primăvară, erau mai mulți, iar cel pe care l-a atacat a rămas singur, ceilalți au plecat înainte. A avut noroc că a putut să-i sune pe ei, nu erau departe, la câteva sute de metri. Ei s-au întors și au chemat salvarea. Nu s-a întâmplat în localitate, de la centru cam opt kilometri și de la capătul comunei cam trei kilometri. E o pășune împădurită și nu știu cum s-a întâmplat, dar s-a întâmplat rău. Bine că a scăpat cu viață", a declarat primarul comunei Vârșag.

Acesta a mai arătat că astfel de atacuri nu sunt frecvente în zonă, dar urșii se apropie și, uneori, chiar intră în comună, în timpul nopții.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.