Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Nicolae Ciucă nu susține stagiul militar obligatoriu

Ziarul de Vrancea
4 feb 2024 501 vizualizări

Anterior, Șeful Statului Major al Apărării a avertizat că Rusia nu se va opri și, dacă va câștiga în Ucraina, atunci principala țintă va fi Republica Moldova

Președintele Senatului Nicolae Ciucă susține că românii nu trebuie să se sperie, dar legea care pregătește populația pentru război trebuie să fie ”primenită”.

El a fost întrebat, la Prima TV, dacă România are nevoie de o lege care să pregătească populația pentru război. ”România are nevoie de tot ceea ce este necesar pentru a fi în măsură să se apere. De aceea, deciziile luate pentru un buget de 2,5% din PIB pentru Apărare au fost necesare, poate e nevoie de mai mult decât atât. Au fost ani de zile în care instituția Armatei a fost undeva uitată în ceea ce privește alocările bugetare”, a spus Nicolae Ciucă.

Președintele Senatului a fost avertizat că unii români ar putea intra în panică atunci când aud despre o lege care pregătește populația pentru război. ”Nu trebuie să vă speriați. Șeful Apărării va trebui să detalieze un pic, nu a fost foarte bine înțeles. Eu am înțeles exact ce a vrut să spună pentru că a fost vorba de o lege de pregătire a teritoriului și a populației pentru apărare, care există deja, dar e vorba de una care să fie primenită și adaptată la contextul și la condițiile actuale”, a explicat președintele Senatului, la Prima TV.

Nicolae Ciucă nu susține reintroducerea stagiului militar obligatoriu, ci doar serviciul militar voluntar. ”Este foarte greu să vorbim de reintroducerea serviciului militar obligatoriu atât timp cât am redus Armata. Armata a fost prima instituție din această țară care s-a transformat, s-a modernizat reducând efectivele de la 342.000 la 90.000 - respectiv 75.000 de militari activi, respectiv 15.000 personal civil contractual. În momentul da față, să refaci tot ceea ce ține de logistica desfășurării serviciului militar obligatoriu este foarte greu. Ca atare, serviciul militar voluntar, cum deja se desfășoară pentru militarii rezerviști, poate să fie o opțiune pentru cei care vor să facă Armata, dar nu obligatoriu”, a conchis Ciucă.

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Gheorghiță Vlad, a afirmat la Europa Liberă că se dorește introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizează tinerii între 18 și 35 de ani, care doresc să îmbrace haina militară. El a menționat că trebuie găsite instrumentele necesare pentru a avea o populație pregătită.

”Este un moment T0 în care toate națiunile europene trebuie să se gândească la pregătirea populației și nu vreau să dau un mesaj alarmist, dar este o realitate în care trăim”, a argumentat el.

De asemenea, generalul Gheorghiță Vlad, consideră că Federația Rusă nu se va opri și, dacă va câștiga în Ucraina, atunci principala țintă va fi Republica Moldova.

”Populația României, la fel ca întreaga populație din Uniunea Europeană, din Europa, trebuie să se îngrijoreze și trebuie să adoptăm măsurile corespunzătoare pentru a fi pregătiți”, a declarat el, întrebat dacă, în contextul avertismentelor mai multor lideri politici potrivit cărora populația civilă ar trebui să se pregătească atât psihologic, cât și practic pentru un posibil sau un eventual conflict cu Rusia, e cazul ca și românii să se pregătească.

Liderul AUR are interdicție de intrare în Republica Moldova pentru încă cinci ani

Interdicția de intrare în Republica Moldova pentru președintele Partidului Alianța pentru România (AUR), George Simion, a fost prelungită pentru încă cinci ani, au confirmat pentru publicația NewsMaker de peste Prut reprezentanți ai Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău.

Inspectoratul General pentru Migrație din Republica Moldova a declarat pentru NewsMaker că, de la începutul războiului din Ucraina în februarie 2022, a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de străini. "În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică", a menționat Inspectoratul.

Cu privire la George Simion, Inspectoratul pentru Migrație a declarat că "a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de încă 5 ani".

"Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. Actualmente, Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă", a precizat Inspectoratul.

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost pusă în aplicare după ce, la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat afirmațiile, spunând că tinerii au avut un comportament adecvat, notează NewsMaker.

În martie, 2021, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Poliția de Frontieră de la Vama Leușeni i-a transmis oficialului român că acesta are o interdicție valabilă până în 2023. Nici în iunie 2022, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, unde avea loc ședința comună a parlamentelor Republicii Moldova și României.

Dumitru Prunariu, sancționat pentru conflict de interese

Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării l-a sancționat, în august 2023, pentru conflict de interese, pe Dumitru Dorin Prunariu (71 de ani). Decizia a venit în urma unei sesizări pe care Consiliul a primit-o din partea Serviciului Corp Control și Strategie Anticorupție din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării care a descoperit că Prunariu fusese atât director al unei agenții care finanța proiecte de cercetare din fonduri publice, cât și cea de președinte al unei asociații care ar fi beneficiat de astfel de fonduri. Prunariu este singurul român care a zburat vreodată în spațiul cosmic.

Contactat de site-ul G4Media.ro, el a declarat că este vorba de ”o situație abuzivă și neconformă cu realitatea” și că a depus contestație împotriva deciziei prin intermediul unei case de avocatură.

Pe 31 august 2023, Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) a decis că, în 2013 și 2016, Dumitru Prunariu s-a aflat în conflict de interese în calitatea sa de director al unui program de finanțare proiecte din cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), instituție subordonată Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID).

”(…) a ocupat în același timp funcția de Director SP2 Infrastructura al Agenției Spațiale Române (ROSA) (…) și funcția de președinte al ROMSPACE – Asociația Română pentru Tehnologie și Industrie Spațială (…), persoană juridică care a beneficiat de fonduri de finanțare a cercetării din partea ROSA. Chiar dacă domnul Prunariu a ocupat funcția de director SP2 Infrastructura doar în perioada mai 2012-noiembrie 2013, având această poziție a beneficiat de informații importante cum ar fi, de exemplu, organizarea și evaluarea proiectelor-ofertă. Până la data de 27.11.2013, domnul Prunariu era în componența echipei de conducere a Programului STAR al ROSA, iar Asociația Română pentru Tehnologie și Industrie Spațială ROMSPACE a participat la Programul STAR al ROSA la C2-2013 și C3-2016”, se arată în concluziile deciziei CNECSDTI din august 2023, adoptată cu 15 voturi ”pentru”.

Drept urmare, lui Prunariu i s-a interzis, pentru o perioadă de trei ani, accesul la finanțare din fonduri publice destinate cercetării-dezvoltării și i s-a suspendat, pentru aceeași perioadă, dreptul de a se înscrie la un concurs de ocupare a unei funcții superioare ori a uneia de conducere, îndrumare, control sau ca membru în comisii de concurs. Alături de Dumitru Prunariu, prin aceeași decizie a CNECSDTI a fost sancționat și un fost coleg al său din conducerea ROSA, Marius Ioan Piso. Pe lângă conflict de interese, acesta a mai fost acuzat că a încălcat obligația legală de a desemna o Comisie de Etică la nivelul instituției. Piso are interdicție timp de cinci ani de a accesa fonduri publice pentru cercetare și de a participa la concursuri.

Într-o reacție pentru G4Media.ro trimisă pe e-mail și însoțită de documente doveditoare, Dumitru Prunariu a afirmat că este ”o situație abuzivă și neconformă cu realitatea datorată concluziilor tendențioase ale unui corp de control al MCID și al Consiliului de Etică din august 2023” adăugând că ”nu am fost contactat și consultat niciodată de reprezentanții Corpului de Control cu privire la „constatările” acestuia referitoare la mine. Nici decizia nu mi-a fost comunicată, așa cum prevăd reglementările legale.”

Referitor la acuzația de conflict de interese, Prunariu a declarat: ”Se afirmă că sunt asociat în asociatia ROMSPACE, nefiind în fapt niciodată asociat (vezi extrasul atasat din Registrul asociațiilor). Se afirmă chiar că am fondat ROMSPACE (pag. 9 din decizie). În ROMSPACE am devenit doar angajat din 2013, conform CIM atasat, an în care am și ieșit din orice poziție în programul STAR, desfășurat în perioada 2012-2019, iar înainte de a avea vreun raport de muncă cu ROMSPACE am ieșit și din Consiliul Științific al ROSA (totul poate fi documentat). Numai din aceste prime neadevăruri dovedite simplu, prin documente accesibile public, se constată caracterul tendențios al acțiunilor corpului de control al MCID, trimis la ROSA cu dedicație, și al consiliului de etică.”

Tudor Chirilă, despre bunul simț la teatru: "Dă-l dracu’ de telefon, băi nene”

Actorul Tudor Chirilă a semnalat, pe Facebook, lipsa de apreciere a unui spectator pentru actorii de pe scenă, la spectacolul "Căsătoria" de la Teatrul de Comedie. El a scris că "teatrul nu e cinematograf", ci locul unde "publicul se conectează cu actorii și invers".

"Telefoanele mobile au apărut la noi prin '96. De atunci au trecut 28 de ani și ele încă mai sună în sala de spectacol. Cum s-a întâmplat aseară (vineri, 2 februarie, n.r) la Căsătoria, la Teatrul de Comedie. Probabil că dacă era scena mea aș fi oprit spectacolul. Măcar pentru a-l face să înțeleagă pe proprietar cât de nasol e pentru un actor să-i fie întreruptă concentrarea. Aș mai adăuga că vedem fețele luminate de ecrane, că vedem, fără să ne dorim asta, telefoanele îndreptate spre noi filmåndu-ne și aș zice că e urât, urât rău. Teatrul nu e cinematograf. Teatrul e un loc în care publicul se conectează cu actorii și invers. Conexiunea asta este fragilă, firavă, ușor de frânt. Dă-l dracu’ de telefon, băi nene, nu e nevoie să spui lumii că ai fost la teatru. Sau nu, poți s-o spui, nu mai tre’ s-o și arăți. Poate în seara asta avem mai mult noroc. Tot la Comedie, tot la 'Căsătoria'", este mesajul actorului, apreciat de mulți comentatori.

"Din respect pentru artiști și pentru a evita situațiile neplăcute, vă rugăm să fiți punctuali. De asemenea vă rugăm să nu folosiți telefoanele mobile pe durata desfășurării spectacolelor. Este interzisă folosirea în sălile de spectacole a aparatelor de fotografiat, precum și a celor de înregistrat audio sau video", este mesajul publicat pe site-ul Teatrului de Comedie.

Spectacolul "Căsătoria" este regizat de Andrei și Andreea Grosu și îi are în distribuție pe: Tudor Chirilă, Mirela Zeța, Liviu Pintileasa, Mihaela Teleoacă, Alin Florea, Dan Rădulescu, Bogdan Cotleț, Smaranda Caragea, Silviu Debu.

Mircea Geoană, candidat PNL la prezidențiale?

Președintele PNL Nicolae Ciucă susține că, din postura de șef al Armatei, a lucrat foarte bine cu adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană. Totuși, candidatura lui Mircea Geoană, fost lider PSD, din partea PNL la alegerile prezidențiale ”este un scenariu cu o probabilitate foarte, foarte mică”, susține liderul PNL.

Liderul PNL a fost întrebat, în emisiunea Insider politic, difuzată sâmbătă la Prima TV, cum a lucrat, ca șef al Armatei, cu secretarul general adjuncr al NATO, Mircea Geoană. ”Foarte bine. Și comunic cu domnul Mircea Geoană de fiecare dată pe probleme care vizează aspectele legate de securitate. Este o relație pe care o respect și o voi respecta întotdeauna”, a spus Nicolae Ciucă.

Întrebat dacă se așteaptă ca Mircea Geoană să candideze la alegerile prezidențiale, Nicolae Ciucă a răspuns: ”Este decizia dumnealui”. Cât despre varianta ca PNL să susțină candidatura lui Geoană la prezidențiale, Nicole Ciucă a replicat: ”Răspunsul este unul singur: PNL va susține un membru al PNL”.

Întrebat dacă Mircea Geoană poate deveni membru PNL, apoi candidat la prezidențiale, Nicolae Ciucă a comentat: ”Eu cred că este un scenariu cu o foarte, foarte mică probabilitate”.

Adjunctul secretarului general al NATO Mircea Geoană se situează pe primul loc în intențiile de vot la alegerile prezidențiale, cu 26,5%, urmat de Marcel Ciolacu - 18,9%, Diana Șoșoacă - 14%, George Simion și Nicolae Ciucă, indică datele unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. În varianta în care ar candida și liderul Pro România, fostul premier Victor Ponta, Geoană ar obține 24,6% din voturi, Marcel Ciolacu - 15,1%, Diana Șoșoacă - 14,8%, urmată de Nicolae Ciucă, Victor Ponta și George Simion.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.