Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Criminalul din Craiova. „Îi pare rău pentru fată, dar pentru băiat mai puțin”

Ziarul de Vrancea
28 iun 2023 691 vizualizări

Șocați, anchetatorii l-au mai întrebat o dată pe adolescent, nefiind siguri că au înțeles bine

Adolescentul de 17 ani care a înjunghiat mortal o fată de 14 ani și rănit grav un tânăr de 20 ani a insistat că nu le cunoaște pe cele două victime, potrivit avocatului său, scrie Știri Craiova. Totul ar fi pornit de la faptul că băiatul care este internat acum în spital l-ar fi agresat în momentul în care elevul de la Colegiul Militar i-a abordat în Grădina Botanică din Craiova. Acesta a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, fiind acuzat de omor și tentativă de omor.

Băiatul de 17 ani le-a povestit anchetatorilor că a venit din localitatea doljeană Calopăr, unde locuiește, în Craiova, și a mers în Grădina Botanică pentru a se plimba, a afirmat avocatul Florin Ciocoiu, care îl reprezintă pe tânărul acuzat de omor și tentativă de omor.

Băiatul a susținut că a pornit un conflict cu tânărul de 20 de ani când s-a uitat insistent la fata de 14 ani. „Celălalt băiat i-a spus că n-are voie, de ce se uită la ea, și i-a dat doi pumni, în falcă și în stomac”, a povestit apărătorul elevului de la Colegiul Militar. „El, atunci, a avut un exces de furie și a deschis rucsacul, ghiozdănelul, a scos mănușile și cuțitul. S-a dus după băiat, care a văzut ce s-a întâmplat (că a scos un cuțit n.r.), și a fugit. S-a dus după el și l-a doborât, l-a înjunghiat, dup-aia s-a dus după fată, pentru că îi era frică să nu spună fata ce a văzut, asta a fost motivația lui”, a mai declarat avocatul.

După atac, băiatul de 17 ani și-a pus o mască și a fugit din Grădina Botanică. Acesta a susținut insistent că nu îi cunoștea pe cei doi, potrivit aprărătorului, și că a comis atacul din furie.

Anchetatorii au găsit în rucsacul criminalului mănuși, o mască și un cuțit de vânătoare cu o lamă de 19 cm, despre care a spus că l-a „uitat” acolo.

„Noi am rămas puțin blocați”

Întrebat de procurori dacă îi pare rău pentru fapta comisă, adolescentul a spus că regretă doar că a omorât-o pe fată, nu și pe tânărul care se zbate acum între viață și moarte în spital. „A spus că îi pare rău pentru fată, răspuns la care noi am rămas puțin blocați. Și doamna procuror și eu am întrebat (dacă și - n.r.) pentru băiat și a zis da, și pentru el, dar mai puțin, pentru că puteam să găsesc altă soluție să rezolv conflictul”, a povestit avocatul.

Avocatul susține că este prematur pentru a aprecia ce pedeapsă va primi elevul de 17 ani, dar apreciază că poate sta după gratii între 3 și 10 ani, având în vedere că e minor și că și-a recunoscut fapta, printre altele.

Tânărul va fi supus unei expertize psihiatrice, măsură obligatorie în asemenea cazuri.

Investiție strategică la Bacău

Un centru de întreținere, reparații și revizie (MRO) pentru elicoptere Black Hawk ar urma să fie deschis la Bacău, printr-un parteneriat între compania americană din industria aerospațială și de securitate Lockheed Martin și compania română Aerostar S.A. "În urma unui contract semnat între cele două companii în luna ianuarie, centrul MRO Black Hawk este programat să fie complet acreditat și operațional atunci când cele șapte elicoptere S-70 Black Hawk vor sosi în România, în cursul acestui an. Ministerul Afacerilor Interne al României a semnat un acord-cadru pentru o flotă de până la 12 Black Hawk în noiembrie 2021 pentru a răspunde nevoilor serviciilor de urgență ale țării", se arată într-un comunicat al Lockheed Martin. "Acest centru, atunci când va fi operațional, va contribui la crearea și menținerea locurilor de muncă înalt calificate în România", potrivit lui Ray Piselli, vicepreședinte pentru afaceri internaționale al Lockheed Martin, citat în comunicat.

"De asemenea, va permite creșterea gradului de pregătire și reducerea costurilor operaționale pentru elicopterele Black Hawk operate aici. Pe măsură ce căutăm să integrăm suportul pentru alte produse Lockheed Martin, anticipăm că acest centru are un potențial puternic de creștere în viitor", a adăugat el.

Angajații Aerostar au finalizat deja pregătirea MRO necesară la Academia de Training Sikorsky Lockheed Martin din West Palm Beach, în statul american Florida.

"Prin această nouă capabilitate, Aerostar va continua și va parcurge întreg procesul de preluare a activităților MRO necesare pentru noile aeronave din România și din regiune. Dorim să consolidăm poziția României pe această piață și să ne bazăm pe capacitățile și cunoștințele noastre tehnice pentru a stimula cooperarea cu alte companii românești din acest domeniu", a declarat Grigore Filip, președinte și CEO al Aerostar, citat în același comunicat de presă.

Cu sediul la Bethesda, în statul american Maryland, Lockheed Martin Corporation este o companie internațională din industria aerospațială și de securitate, cu aproximativ 116.000 angajați în întreaga lume, specializată în cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, producția, integrarea și întreținerea de sisteme, produse și servicii tehnologice avansate.

Evaluarea Națională: “Din păcate a crescut procentul candidaților cu medii sub 5”

ministrul Educației a explicat și de ce subiectele de la Bacalaureat au ajuns rapid în spațiul public

Ministrul Educației, Ligia Deca a declarat joi despre rezultatele la Evaluarea Națională că din păcate a crescut procentul candidaților care au medii sub 5, de la 17,7% anul trecut, la 23,8% și s-a dublat numărul candidaților cu media 10, față de anul trecut. Ea a arătat că rezultatele finale, după contestații, vor fi publicate pe 4 iulie iar pe 19 iulie se vor publica listele cu elevii repartizați la licee.

Ministrul a spus, despre rezultatele publicate la Evaluarea națională, că cel mai mare procent de participare s-a realizat la București, 99,9%, cel mai mic procent fiind înregistrat în Olt, 88,4%.

”Din punct de vedere al rezultatelor, noi le-am prezentat într-un dosar de presă, ceea ce putem constata este odată faptul că s-a dublat numărul candidaților cu media 10, față de anul trecut, sunt 429 anul acesta, față de 221 în anul 2022, iar în 2021 au fost 132 de candidați cu media zece. În același timp, din păcate a crescut procentul candidaților care au medii sub 5, de la 17,7% anul trecut, la 23,8%”, a spus Ligia Deca.

Ea a precizat că este de reținut faptul că ”acest lucru nu înseamnă că acești copii nu vor fi repartizați în învățământul liceal sau nu pot opta pentru școli profesionale, învățământul fiind obligatoriu până în clasa a XII-a sau până la finalul școlii profesionale”.

Deca: Multe dintre fotografii, realizate cu camere microscopice, aflate în nasture

Ministrul Ligia Deca a mai declarat, joi, despre subiectele la Bacalaureat apărute în spațiul public că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture, și s-au folosit căști microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii. Ea a ținut să precizeze că în fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice, deci nu a fost afectată integritatea evaluării naționale sau a examenului de Bacalaureat.

Ministrul Ligia Deca a afirmat despre situațiile în care subiectele la examenele naționale au apărut în spațiul public în timp ce se desfășurau că în fiecare astfel de caz, au identificat centrele din care subiectele au fost făcute publice, pentru că acele foi de examen menționează numărul centrului. ”În fiecare astfel de caz am făcut investigații prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înțeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, sin păcate, afectând integritatea Examenelor Naționale. Înțeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căști microscopice, care sunt la nivelul urechii și sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a spus Deca.

Ea a precizat că în astfel de cazuri au nevoie tot de ajutorul tehnologiei pentru a nu avea astfel de situații.

”În fiecare caz în care subiectele au ieșit în spațiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice. Deci nu a fost afectată integritatea evaluării naționale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, și acolo unde ele au ieșit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educației am realizat anchete și s-au luat măsuri”, a arătat ea.

Ministrul a menționat că, ”având în vedere avansul tehnologic este destul de greu de identificat”.  ”O să facem o discuție la nivelul instituțiilor statului și să vedem cu putem să prevenim astfel de lucruri pe viitor. Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenție”, a spus ea

România: O treime dintre angajați lucrează exclusiv remote

Un procent de 40% dintre angajații white-collar se duc zilnic la birou în prezent, în timp ce 28% lucrează în sistem hibrid iar o treime exclusiv remote, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare.

"Piața de birouri a avut mult de suferit în ultimii ani, întrucât tot mai mulți angajați au preferat biroul de acasă în locul sediului companiei. Ca urmare, unii dintre proprietarii clădirilor de birouri din România deja se orientează către soluții alternative de utilizare a spațiilor goale, în timp ce companiile redistribuie bugetele pe care le-ar fi alocat chiriei și utilităților. Cu toate acestea, modul de lucru hibrid este una dintre soluțiile care contribuie la menținerea ratei de ocupare a spațiilor de birouri, în timp ce răspunde nevoii angajaților de a reduce timpul dedicat navetei, dar și aceleia de a se întâlni cu colegii. În prezent, dintre angajații white-collar, 28% lucrează în sistem hibrid, în timp ce alți 40% se duc zilnic la birou. Totodată, circa o treime dintre angajați lucrează exclusiv remote", arată Bestjobs într-un comunicat transmis joi.

Potrivit sursei citate, în perioada pandemiei, 7 din 10 respondenți ai sondajului au lucrat de acasă sau într-o formulă hibridă. Astfel, datele indică faptul că foarte puțini angajați s-au mai întors la stilul clasic de lucru, ce presupune mersul zilnic la birou.

Mai mult, companiile au fost nevoite să se adapteze, introducând noi facilități pentru a atrage oamenii înapoi la birou sau opțiuni flexibile de lucru. În acest sens, 14% dintre respondenți spun că angajatorul le permite lucrul de acasă pentru perioade limitate, 26% în regim hibrid iar 21% pe termen nelimitat.

Flexibilitatea modului de lucru a devenit atât de importantă încât 60% dintre respondenți au declarat că ei înșiși (27%) sau colegi de-ai lor au luat în calcul să-și schimbe jobul din acest motiv, optând pentru unul care să le permită să lucreze cum își doresc.

Sondajul a fost efectuat în luna iunie, pe un eșantion de 1.382 de utilizatori de internet din România.

Cea mai mare investiție privată din istoria Moldovei?

România devine un punct tot mai important pe harta producției auto europene. La Galați urmează să fie construită o uzină de baterii pentru mașinile electrice, potrivit stirileprotv.ro. Investiția se ridică la aproape 1,4 miliarde de euro, și va genera 8.000 de locuri de muncă. Producția urmează să înceapă în 2026. În primă fază, la Galați, se vor produce celule pentru bateriile folosite în industria automobilelor electrice, o premieră pentru țara noastră.

Compania belgiană ABEE spune, într-un comunicat, că acest proiect este important pentru aprovizionarea producătorilor din Europa cu baterii, China fiind cea care domină piața, în acest moment.

Până în 2030, belgienii ar urma să construiască încă o uzină pentru reciclarea bateriilor și a echipamentelor electrice, cu o capacitate de 50.000 de tone pe an. Proiect care costă 200 de milioane de euro.

În plus, belgienii au semnat și un acord cu Universitatea Dunărea de Jos, pentru un program de cercetare în domeniul energiei regenerabile.

Piedone Popescu ar putea deveni președinte al partidului lui Dan Voiculescu

Piedone Popescu ar putea deveni președinte al partidului lui Dan Voiculescu, Partidul Umanist Social-Liberal (PUSL) și aruncat în competiția pentru primăria Capitalei, afirmă surse politice citate de Realitatea Plus.

Liderii PSD au declarat, public, că o susțin pe Gabriela Firea să redevină primar al Bucureștiului. Însă, în 2020, Marcel Ciolacu a purtat negocieri cu Piedone Popescu și l-a făcut deputat pe fiul acestuia. După achitarea edilului Sectorului V, condamnat în dosarul Colectiv, PSD a salutat eliberarea sa.  

Percheziții DIICOT la hackeri suspectați că au atacat site-uri ale instituțiilor publice din România

Mai multe percheziții DIICOT au avut loc, joi dimineață, în mai mutlte județe din țară, la persoane suspectate că au atacat cibernetic site-uri ale unor instituții publice. Conform informațiilor citate de site-ul G4Media, printre instituțiile vizate se află Ministerele Dezvoltării și Educației, ISU Buzău sau CJ Covasna.

„La data de 29.06.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, împreună cu polițiști din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul de Combatere a Criminalității Informatice, efectuează 6 percheziții domiciliare și pun în executare un număr de 8 mandate de aducere, într-o cauză privind săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, acces ilegal la un sistem informatic, perturbarea funcționării sistemelor informatice, transfer neautorizat de date informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive sau programe informatice”, se arată în comunicatul DIICOT:

„În cauză s-a reținut faptul că, în perioada noiembrie 2022 – iunie 2023, suspecții au lansat mai multe atacuri informatice tip ”defacement” asupra sistemelor informatice aparținând mai multor instituții publice din țară, fapte circumscrise, având în vedere modul în care au fost săvârșite și s-au concretizat, fenomenului cunoscut în domeniul cibernetic sub titulatura de ”hacktivism” (activitatea desfășurată de suspecți a dobândit notorietate în mediul online sub numele ”Operation Romania”)”, mai precizează sursa citată.

Reprezentanții DIICOT spun că ”hacktivismul” este o formă de activism care implică utilizarea abilităților și cunoștințelor în domeniul tehnologic, în special în hacking și securitate informatică, pentru a promova cauze politice, sociale sau ideologice, iar una dintre caracteristicile distincte este utilizarea tehnicii de hacking pentru a obține acces neautorizat la sisteme informatice. Accesul poate fi obținut prin exploatarea vulnerabilităților de securitate, exploatarea parolelor slabe, setate de către utilizatorii legitimi sau alte metode de infectare.

România reciclează doar 30% din cantitatea de plastic

Râurile, mările și oceanele de la nivel global ar putea fi poluate cu 44 milioane de tone de plastic până în anul 2060, o cantitate dublă față de nivelul din prezent, potrivit unor estimări ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), citate de Clean Recycle.

În România, plasticul se numără printre ambalajele cel mai des folosite, dar rata sa de reciclare este de doar 30,05%, arată datele Institutului Național de Statistică, analizate de companie. Cele mai reciclate deșeuri de ambalaje în România sunt cele din metal (51,12%) sau sticlă (42,67%).

De altfel, România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind reciclarea deșeurilor de ambalaje, procentul scăzând în 2020 la 39,87%, cu aproape 5% mai puțin față de anul 2019, arată ultimele statistici europene.

Comparativ, campionii UE la acest capitol sunt Belgia cu 79,2%, Olanda cu 74,7% și Luxemburg cu 71,9%.

Țintele de mediu au crescut în 2023, astfel că deșeurile de ambalaje ar trebui reciclate într-o proporție de 65%. Din 2025, acest procent va urca la 70%.

Recent, Comisia Europeana a inclus România în rândul țărilor din Europa expuse riscului de a nu îndeplini obiectivele pentru 2025 nici în ceea ce privește deșeurile municipale, nici în ceea ce privește deșeurile de ambalaje, alături de Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Lituania, Malta, Polonia, Slovacia și Ungaria.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.