Național

MOZAIC STIRI NATIONALE: O treime dintre români se simt "împliniţi"

Silvia Vrînceanu
22 nov 2012 704 vizualizări
Aproape o treime dintre români intră în categoria "împliniţi şi echilibraţi", peste 20% de declară "nevoiaşi" sau "în căutarea drumului", procente mai mici fiind "carierişti" sau "familişti", potrivit studiului National Hapiness România.

Studiul segmentează populaţia României în cinci categorii: nevoiaşi, în căutarea drumului, familişti, carierişti, împliniţi şi echilibraţi. După cum şi-au evaluat satisfacţia legată de viaţă în general, respondenţii au fost de asemenea împărţiţi în patru categorii: nefericiţi (39%), aproape fericiţi (22%), fericiţi (25%) şi profund fericiţi (14%).
"Nevoiaşii" însumează 20,3% din populaţie şi sunt mai degrabă singuri, cu venit pe gospodărie sub 1.400 de lei. Mărimea gospodăriei din care aceştia fac parte este mai mică de trei persoane, iar cei mai mulţi au un singur membru în gospodărie. Ei sunt în mare parte angajaţi şi casnice, cu probabilitate mare de a întârzia plăţile către creditori şi, când au bani în plus, înclină să-i cheltuiască pe bunuri materiale.
"În căutarea drumului" cuantifică tot 20,3% din populaţie. În acest segment intră predominant femei, cu vârste între 18 - 24 de ani şi 55 - 64 de ani, cu venituri sub 1.400 de lei. Cei mai mulţi sunt căsătoriţi, fără serviciu sau cu un job "de nevoie".
"Familiştii" reprezintă segmentul de mijloc din punct de vedere al indexului de fericire şi reprezintă 17,4% din populaţie. În această categorie intră predominant femei, cu vârste între 35 şi 44 ani.
"Carieriştii" reprezintă cel mai mic segment, 13,7% din populaţie, au un nivel de fericire peste medie, bazat în principal pe realizările profesionale şi câştigul financiar, care le oferă statut, prestanţă şi identitate. În acest segment intră predominant bărbaţi, cu vârste între 35 şi 44 ani, cu domiciliul în Bucureşti sau în oraşele mari, care au în general venituri mari (2.000 - 4.000 de lei).
"Împliniţi şi echilibraţi" este segmentul care cuantifică cel mai mult, respectiv 32,6 la sută şi prezintă cel mai ridicat index de fericire - 69,9. Persoanele din acest segment sunt mai înaintate în vârstă, provin mai degrabă din oraşe mici, au o famile mai numeroasă decât media, sunt angajate şi au venituri de peste 2.000 de lei.

Imunizarea contra TBC, suspendată

Imunizarea contra tuberculozei va fi oprită temporar, pentru evaluarea situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca, a decis ieri Ministerul Sănătăţii. Ministerul a solicitat expertiză din partea Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.
Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a spus că experţii vor ajunge în România în maximum două săptămâni, însă, până la finalizarea raportului acesteia şi clarificarea situaţiei, MS a decis sistarea temporară a vaccinării BCC. Vaccinul BCG este un preparat utilizat pentru profilaxia specifică a tuberculozei şi se administrează la nou-născuţi în maternitate. Vaccinul este inclus în calendarul naţional de imunizare al MS şi este gratuit.
Zece bebeluşi cu reacţii adverse la vaccinul antituberculos (BCG) din Danemarca sunt internaţi la Institutul "Marius Nasta" din Capitală, unde, în intervalul martie - noiembrie, au fost trataţi, din acelaşi motiv, 50 de copii, a declarat medicul pneumolog Gheorghe Murgoci.
Autorităţile estimează că peste 200.000 de copii au fost vaccinaţi cu produsul danez.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, rata estimată de reacţii adverse severe la BCG este de unu la mie.

Şerban Ionescu, înmormantat sambătă la cimitirul Bellu

Trupul neînsufleţit al actorului Şerban Ionescu - decedat miercuri seară, la vârsta de 62 de ani -, va fi depus vineri la biserica Batiştei din Bucureşti, înmormântarea urmând să aibă loc sâmbătă, la cimitirul Bellu.
Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu artistului o pot face vineri, între orele 8.00 şi 15.00 la biserica Batiştei sau în aceeaşi zi, după ora 17.00 în foaierul Sălii Media a Teatrului Naţional Bucureşti (intrarea Tudor Arghezi).
Serviciul religios va avea loc sâmbătă, de la ora 14.00 la capela cimitirului Bellu, fiind urmat de înmormântare.
Actorul Şerban Ionescu a încetat din viaţă miercuri seară, în jurul orei 23.30, la Spitalul Floreasca. În vara acestui an, actorul a fost diagnosticat cu scleroză amiotrofică, boala fiind incurabilă.

Stomatolog, şantajat de o pacientă

O femeie din judeţul Bacău a fost reţinută după ce a fost prinsă în flagrant în timp ce primea 2.000 de euro de la un medic stomatolog pe care îl şantaja. Femeia i-a cerut medicului stomatolog 10.000 de euro şi diverse servicii medicale gratuite, pentru a nu-l denunţa autorităţilor sau pentru a nu-l denigra în mass-media. Medicul a denunţat-o pe femeie la Serviciul Judeţean Anticorupţie Bacău. Acesta a reclamat că este şantajat de Maria Dimofte, o pacientă în vârstă de 50 de ani, pentru a nu-l denigra în presă cu privire la faptul că o lucrare pe care i-a făcut-o în trecut s-ar fi infectat.
Pe lângă cei 10.000 de euro, Maria Dimofte îi ceruse doctorului să-i facă gratuit şi patru implanturi dentare. Medicul a primit din partea autorităţilor 2.000 de euro marcaţi, acesta anunţând-o pe femeie că a făcut rost de o parte din bani. Flagrantul a fost realizat miercuri după-amiază, chiar în cabinetul medicului stomatolog.

A "pierdut" şi ultimul tren

Un român a încercat să se sinucidă în Italia, aşezându-se pe o cale ferată, însă trenul a trecut peste el, lăsându-l nevătămat, relatează agenţia italiană ANSA, în pagina electronică. Potrivit poliţiei, evenimentul a avut loc marţi seară în staţia Piacenza, din apropiere de Bologna, când un mecanic român a încercat să-şi pună capăt zilelor, dar s-a aşezat între şine, scăpând astfel nevătămat. "Voiam să mă întorc în România, dar nu aveam bani şi nu era nimeni care să mă ajute, aşa că am vrut să mă sinucid", a declarat acesta poliţiei italiene.

MRU vrea sancţionarea chiulangiilor din Parlament

Co-preşedintele ARD Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, ieri, că, după ce va deveni senator, va susţine dezbaterea publică a proiectului de cod de etică şi de integritate pentru parlamentari care să prevadă sancţionarea acestora pentru absenţa nemotivată de la lucrările Parlamentului. El a arătat că în septembrie 2012 trei ONG-uri au propus Parlamentului un proiect de cod de etică şi integritate care a fost trimis spre dezbatere comisiilor de specialitate ale legislativului, dar despre care nu s-a mai auzit nimic. Ungureanu a precizat că acest cod de etică şi integritate este proiectat după modelul de conduită al Parlamentului European şi că există state cum ar fi Marea Britanie, Polonia, Slovacia, Belgia care au adoptat un asemenea cod şi care reglementează activitatea parlamentarilor pe perioada mandatului. Potrivit lui MRU, prin acest cod parlamentarii ar urma să fie sancţionaţi în cazul în care absentează nemotivat de la lucrări, nu respectă programul de lucru din comisii şi plen şi în cazul nerespectării secretului profesional, dar şi al "comportamentelor neconforme cu etica publică, atitudini jignitoare, atitudini agresive, toate aducând scăderea prestigiului Parlamentului României".

Sancţiunile pentru parlamentari ar putea să meargă de la pierderea dreptului la remuneraţie parţial sau total până la dreptul de reprezentare a electorilor în legislativ. Întrebat dacă prin acest cod de conduită ar urma să fie sancţionaţi şi parlamentarii care trec de la un partid la altul, Mihai Răzvan Ungureanu a răspuns: "Da, aş susţine condamnarea traseismului politic". El nu a mai făcut însă alte precizări pe această temă.

Temperaturi medii de maxim 2 grade în perioada decembrie - februarie

Temperaturi medii care nu vor mai depăşi 2 grade Celsius se vor consemna în intervalul decembrie 2012 - februarie 2013, în timp ce cantităţile lunare de precipitaţii vor fi apropiate, în general, de mediile climatologice, se arată în raportul privind estimările meteo pentru următoarele trei luni, publicat, ieri, de Administraţia Naţională de Meteorologie. Potrivit sursei citate, în luna decembrie temperaturile medii lunare se vor situa, în general, în limite apropiate de mediile multianuale în cea mai mare parte a regiunilor. Meteorologii estimează, pentru ianuarie, temperaturi medii lunare apropiate de mediile climatologice în centrul şi nordul ţării, iar în restul teritoriului vor fi posibile temperaturi mai ridicate decât normalul perioadei.
În februarie, temperatura aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice, cu excepţia regiunilor din sud-est, sud şi vest, unde, local, valorile termice vor fi uşor mai ridicate.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.