Național

De ce a fost invadat Irakul?

Ziarul de Vrancea
21 mar 2005 736 vizualizări
Postul de televiziune BBC sustine ca SUA au "aranjat" lucrurile in dosarul irakian, cu noua luni inaintea inceperii ostilitatilor. Opinia publica nici pina astazi nu este convinsa ca invadarea Bagdadului a fost necesara. In acelasi timp, Bush este convins ca interventia din Irak este un eveniment din istoria libertatii.

Directorul agentiei britanice de informatii externe (MI6) l-a informat pe Tony Blair ca autoritatile de la Washington "aranjeaza" lucrurile astfel incit sa justifice invadarea Irakului, potrivit unui documentar realizat de BBC. Richard Dearlove, directorul MI6, i-a informat pe premierul Blair si pe un grup de ministri despre hotarirea Statelor Unite de a declansa razboiul impotriva Irakului cu noua luni inainte de inceperea ostilitatilor, in martie 2003. Dupa ce a participat la o reuniune organizata la Washington, el i-a declarat premierului britanic ca razboiul este "inevitabil". "Faptele si informatiile" sint "aranjate in functie de politica" administratiei conduse de presedintele american, George W. Bush, a afirmat Dearlove. Acuzatiile formulate la adresa lui Tony Blair cu numai citeva saptamini inainte de alegerile generale, programate pentru 5 mai, ar putea genera noi tensiuni intre Guvernul britanic si postul de televiziune BBC. Relatiile dintre cele doua institutii s-au degradat vizibil, anul trecut, dupa ce un jurnalist de la BBC a afirmat ca Marea Britanie a modificat dosarul irakian pentru a justifica intrarea in razboi. Documentarul sustine ca Blair a aprobat planurile americane privind schimbarea regimului de la Bagdad inca din aprilie 2002.

Demonstratii impotriva razboiului din Irak in Europa si SUA

Mii de persoane au manifestat in Europa si Statele Unite pentru a marca doi ani de la declansarea razboiului din Irak. In Europa, unde conflictul irakian declansat la 20 martie 2003, a generat o grave neintelegri intre tarile care sustineau ideea pacii si cele  care au participat la razboi, manifestatiile s-au desfasurat in cursul zilei de simbata. Mai multe mii de pesoane, 100.000, potrivit organizatorilor, 45.000, potrivit politiei, au demonstrat pe strazile Londrei impotriva razboiului din Irak, cerind retragerea trupelor britanice din Irak. De asemenea, la Roma au defilat mai multe mii de persoane, iar fortele de politie au intervenit pentru a bloca mici grupuri de manifestanti care au incercat sa protesteze in fata sediului Guvernului italian, solicitind retragerea contingentului italian din Irak. La Atena, aproximativ 5.000 de persoane, potrivit organizatorilor, 2.000 potrivit politiei au manifestat, cerind sfirsitul "ocupatiei" Irakului, in timp ce la Stockholm, capitala Suediei, s-au adunat intre 500 si 1.000 de protestatari. In Turcia, mai multe sute de oameni au demonstrat la Ankara, Istanbul si Adana, unde se afla misiuni diplomatice americane, denuntind "ocupatia" din Irak. In Statele Unite, mii de persoane s-au reunit pe strazile New Yorkului, unde s-au organizat mai multe manifestatii prin care se incita la nesupunere civila impotriva razboiului din Irak, in cursul carora s-au efectuat circa 20 de arestari. La Montreal, alte mii de persoane au protestat impotriva razboiului si au cerut plecarea "tuturor trupelor de ocupatie din Irak".

In acelasi timp, presedintele american, George W. Bush, a sustinut interventia militara din Irak, subliniind ca acest razboi constituie un eveniment important in istoria libertatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.