Național

PNA scapa de mizilicuri

Ziarul de Vrancea
18 mar 2005 644 vizualizări
Legea de functionare a PNA a fost modificata. Parlamentarii si ministrii vor fi anchetati de PNA chiar din timpul mandatului. In acelasi timp, PNA se va ocupa doar de cazurile importante de coruptie.

Senatorii au votat modificarea Legii de functionare a Parchetului National Anticoruptie. Rezultatul de ieri vine dupa ce, la _nceputul saptaminii, parlamentarii Aliantei nu au reusit sa stringa suficiente voturi pentru a trece amendamentele propuse. Unul dintre aceste amendamente ar urma sa duca la restringerea activitatii PNA, astfel _ncit sa nu se mai ocupe de toate cazurile de coruptie semnalate.

Totodata, s-a stabilit ca parlamentarii si membrii guvernului banuiti de coruptie vor fi cercetati de PNA, si nu de catre Analta Curte de Casatie si Justitie, chiar in timpul mandatului. Principalul amendament se refera la stabilirea mai stricta a cazurilor care sint de competenta PNA. Astfel, PNA se va ocupa de acum incolo de cazuri in care valoarea bunurilor sau suma care face obiectul infractiunii este mai mare de 10.000 de euro. Fata de 5.000 de euro, cit era pina acum. Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, Mihai Eftimescu afirma ca "baremul valoric se refera la valoarea presupusei fraude. Ridicind baremul inseamna ca vor fi focalizate la PNA fraudele majore, de la zece mii de euro in sus. Ce este sub zece mii de euro va merge la parchetele ordinare si sper sa fie eficienti si unii si altii". Mihai Eftimescu apreciaza ca, in aceste conditii, activitatea PNA s-ar reduce cu cel putin 25%, iar PNA s-ar putea ocupa numai de cazurile mari de coruptie. An prezent, activitatea PNA este sufocata de cazuri minore. Procurorul general Ioan Amarie spunea ca PNA nu dispune de forta necesara pentru a face fata intregului fenomen de coruptie.

Freedom House: puterea actuala lupta mai credibil impotriva coruptiei

Ministerul Justitiei a facut public, ieri, raportul Freedom House Washington referior la auditarea independenta asupra Strategiei Nationale Anticoruptie 2001-2004, analiza relevind ca actuala situatie politica este mai pluralista si ar trebui sa ofere un mediu mai bun de lupta impotriva coruptiei. Potrivit raportului Fredom House, sondajele releva o scadere a perceptiei publiceáde a da mita, in perioada 2000-2004, in schimb crescind perceptia ca exista coruptie la nivel inalt. Sursa citata subliniaza ca schimbarea de Guvern de la sfirsitul anului trecut a adus unele evolutii pozitive - adoptarea unei declaratii mai cuprinzatoare de avere, urmarirea tuturor firmelor cu mari datorii retroactive la bugetul de stat, deschiderea unui sir de investigatii pentru coruptia la nivel inalt - dar mai este mult pina cind Romania va vedea rezultate clare de pe urma instrumentelor anticoruptie create in ultimii anii. Totodata, FH arata ca lista de "persoane notabile" care ar fi trebuit anchetate si nu au fost sau care au intrat in vizorul anchetatorilor doar dupa schimbarea puterii arata ca "si la nivelul controlului PNA trebuie facut ceva". In raportul FH se mai arata ca, pentru a putea imbunatati performantele PNA, pe linga reorganizare, este necesara si o politica adecvata de resurse umane.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.