Național

Ogica versus Garcea

Ziarul de Vrancea
17 mar 2005 753 vizualizări
Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor verifica modul in care au actionat politistii care, in noaptea de marti spre miercuri, s-au dus sa-l ia pe Stelian Ogica de la sediul Centrului National Media din Bucuresti.

O joaca de hotii si vardistii - astfel poate fi caracterizata actiunea politistilor din Capitala. Stelian Ogica a fost marti seara subiectul unei bilbiieli nemaiintilnite a politistilor din Bucuresti si din Giurgiu. Acestia din urma l-au dat in urmarire generala pentru un pretins furt de tuburi de azbociment. Controversatul cistigator la Loto sustine ca un angajat de-al sau ar fi furat materialele, care oricum erau abandonate pe cimp. In jurul orei 22.00, la scurt timp dupa ce a iesit din emisie, din sediul Centrului National Media din Bucuresti, Ogica a fost abordat de un politist caruia i s-a permis sa intre in cladire. Acesta i-a cerut lui Ogica sa-l insoteasca, invocind ca acesta este urmarit general pentru furt calificat. Ogica a refuzat, spunind politistului ca ramine in studiou, cit timp nu i-a fost aratat un document care sa-l convinga ca trebuie sa-l urmeze pe omul legii. Acest dialog avea loc in conditiile in care, la intrarea in sediul televiziunii, erau postate mai multe echipaje ale Sectiei 20 Politie Bucuresti. Ce a urmat depaseste orice previziune: in direct, in emisiunea televizata, politistii incercau sa-l convinga pe Ogica de faptul ca trebuie sa mearga la Politie, in timp ce acesta - insotit de avocat - insista sa vada un act in baza caruia putea fi obligat sa-i insoteasca.

Incrincenarea politieneasca de a-l ridica cu orice pret - chit ca sute de telespectatori priveau intreg circul - nu a facut decit sa-i dea credit lui Ogica. Indiferent care este adevarul, unii ar putea crede ca el este o victima a "Politiei si SPP-ului", asa cum striga in 1 februarie 2001, dupa ce a fost audiat de procurorii care apoi l-au si arestat. In urma cu o luna, Ogica se plingea reporterilor ca nu da de urma dosarului sau penal privind biletul de loterie si in care s-ar fi aflat probe care sa demonstreze ca el era adevaratul cistigator, nu subofiterul SPP Constantin Murariu.

Ogica a ajuns in cele din urma la Politie, unde a stat fix 30 de minute, mult mai putin decit a durat munca de convingere dusa pentru a-l aduce acolo. Circul televizat la care a participat insasi Lucian Guran, unul din adjunctii sefului Politiei Capitalei, a demonstrat ca metodele militienesti inca persista in sistemul judiciar.

Ce trebuiau sa faca polistii?

Nimic nu ar fi ridicat semne de intrebare, daca Ogica ar fi fost ridicat de pe strada si nu dupa o negociere in direct, pe post de televiziune. O persoana urmarita general poate fi ridicata de pe domeniul public de orice politist care o recunoaste. Dar, in cazul in care suspectul este descoperit pe o proprietate privata - iar Ogica se afla pe o astfel de proprietate, in studioul de televiziune - politia are nevoie de un mandat de retinere, caci ordinul de urmarire generala nu poate tine loc acestui act. Practic, intr-o situatie precum cea de marti spre miercuri, Politia avea doua variante: ori astepta afara iesirea lui Ogica, ori facea rost de mandat pentru a merge dupa el inauntru.

O astfel de situatie putea fi evitata insa daca politistii il convocau pe Ogica si asteptau ca el sa se prezinte. A da in urmarire generala un inculpat presupune ca organele de urmarire penala sa fi avut mai multe tentative de a-l contacta pe suspect. Pe de alta parte, organele de cercetare penala puteau dispune - potrivit legii - trimiterea in judecata in lipsa a acuzatului, in cazul in care acesta chiar nu era de gasit.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.