Național

Dosar exploziv la DIICOT: Parlamentul are oficial un nou puşcăriabil

Ziarul de Vrancea
24 iul 2012 926 vizualizări
Senatorul PSD de Giurgiu Cezar Măgureanu,fiica şi ginerele său sunt implicaţi într-o reţea de evazionişti,alături de interlopul Octavian Grecu, zis "Butoane",de şefi din ANAF, de comisari ai Gărzii Financiare şi ai Direcţiei Finanţelor Publice Giurgiu.

În acest caz, într-o acţiune fără precedent, DIICOT a făcut ieri dimineaţă 256 de percheziţii în Bucureşti şi alte zece judeţe. Potrivit procurorilor, activitatea grupului infracţional destructurat viza tranzacţiile comerciale intracomunitare cu zahăr. Grupul evazionist era sprijinit în diferite forme de Nicuşor Drăgan, director general adjunct în cadrul ANAF, Dan Stroe, director achiziţii în ANAF, Elena Mădălina Năipeanu, angajat al DGFP Giurgiu, Nadia Păcală, comisar în cadrul Gărzii Financiare Centrale, George Popa, Bogdan Ionescu, Marin Zăbavă, Stelian Sebe, Mihăiţă Penciu, toţi comisari în cadrul Gărzii Financiare Giurgiu. De asemenea, activitatea infracţională realizată în judeţul Giurgiu a fost sprijinită de Octavian Grecu, zis "Butoane", au precizat procurorii. La activitatea infracţională a soţilor Sorin Adrian şi Raluca Livia Ioana Găzdac a contribuit şi senatorul Cezar Mircea Măgureanu, socrul şi, respectiv, tatăl acestora.


Toni Grebla, preşedintele Comisiei juridice din Senat a anunţat ieri că împotriva senatorului Cezar Măgureanu a fost demarată urmărirea penală şi nu este necesar avizul Parlamentului în aceasta fază. Avizul plenului Senatului este necesar numai în situaţia reţinerii, arestării sau percheziţiei la domiciliul senatorului, a explicat Toni Greblă. Preşedintele Comisiei juridice din Senat a precizat că un senator poate fi trimis în judecată fără avizul prealabil al unei alte instituţii.
Potrivit procurorilor, în perioada 2010 - 2012, gruparea infracţională a produs, prin rambursări ilegale de TVA, un prejudiciu bugetului de stat de peste 40 de milioane de euro anual. DIICOT a început urmărirea penală pe numele a aproximativ 125 de persoane pentru constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălarea banilor.

Măgureanu a devenit celebru în urma uciderii baschetbalistului american

Octavian Grecu, cunoscut sub numele de "Butoane", apare ca girant într-un contract de împrumut între firma ginerelui senatorului de Giurgiu Cezar Măgureanu şi o instituţie bancară, în acelaşi contract fiind girant şi fiica parlamentarului, cu toate bunurile pe care le deţine în proprietate.
Numele lui Octavian Grecu a intrat în atenţia presei în contextul agresiunii căreia i-a căzut victimă baschetbalistul american Chauncey Hardy, într-un bar din Giurgiu, agresiune soldată cu moartea sportivului. Ulterior, presa a difuzat înregistrări din 2009 în care senatorul Cezar Măgureanu, la acea vreme membru PDL, apărea la o petrecere cu manelişti care îl avea ca protagonist pe Grecu. Măgureanu declara, referindu-se la aceste imagini, că "există prezumţia de nevinovăţie", menţionând că el este foarte popular şi merge des la petreceri în Giurgiu, pentru a socializa cu oamenii.
Cezar Măgureanu a declarat ieri că nu are niciun amestec în acest caz şi că va face dovada nevinovăţiei. Întrebat ce calitate are în acest dosar de evaziune fiscală, senatorul a declarat precizat că este învinuit pentru constituirea şi sprijinirea unei reţele infracţionale şi că a fost citat să se prezinte joi la ora 13.00 la audieri la DIICOT. Măgureanu a spus că el este un om integru, care provine dintr-o familie bună şi foarte cunoscută în Giurgiu, catalogând drept "ruşinos" ceea ce se întâmplă. Întrebat dacă a contactat un avocat, el a spus că nu şi că se va apăra singur şi va fi propriul său avocat. Cezar Măgureanu a fost ales în Colegiul uninominal 1 din Circumscripţia electorală 19 Giurgiu, candidând din partea PDL. Senatorul a activat în grupul UNPR şi apoi ca independent, iar la începutul lunii mai a anunţat că intră în grupul parlamentar al PSD.

Primarul Iaşului suspectează politizarea dosarului

Vicepreşedintele PSD Gheorghe Nichita spune, referindu-se la cazul senatorului Cezar Măgureanu, că, până la referendum, se aşteaptă să apară tot felul de oameni, fie din PSD, fie din PNL, care au probleme sau care au avut probleme cu tot felul de dosare, pe care le suspectează ca fiind politizate. "Fiecare e responsabil pentru faptele sale, dar pe de altă parte noi ne aşteptăm ca până la momentul referendumului să apară tot felul de oameni, fie din PSD, fie din PNL, care au probleme sau care au avut probleme cu tot felul de dosare", a declarat ieri Nichita. El a amintit de afirmaţiile preşedintelui suspendat Traian Băsescu de la mitingul pentru susţinerea sa de la Iaşi. "Ţineţi minte că şi la Iaşi domnul preşedinte Traian Băsescu pe scena de la Piaţa Palatului a spus foarte clar pe cine a închis până acum şi dacă câştigă referendumul va începe să închidă pe foarte mulţi de aici încolo. Deci, acest tip de ameninţări şi acest mod de a lucra îmi creează şi mie suspiciuni dacă nu sunt politizate mai mult decât sunt legate de partea justiţiei", a afirmat Nichita, primar al Iaşului.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.