Național

Mozaic national: Blejnar, cercetat de DNA pentru complicitate la evaziune cu petrol

Ziarul de Vrancea
9 iul 2012 682 vizualizări
Fostul şef al ANAF Sorin Blejnar, şeful vămilor Viorel Comăniţă, şi fostul şef al SIPI Constanţa Dan Secăreanu sunt cercetaţi de DNA, pentru complicitate la evaziune în legătură cu importul de produse petroliere, au declarat ieri surse judiciare.

Aproximativ 40 de percheziţii au fost derulate de anchetatorii anticorupţie, în acest caz. Potrivit surselor citate procurorii anticorupţie ar fi dispus printr-o ordonanţă dată în dosarul 54/2011 punerea sub învinuire a fostului şef al ANAF, Sorin Blejnar, al şefului Autorităţii Naţionale a Vămilor, Viorel Comăniţă, şi al fostului şef al SIPI Constanţa, Dan Florin Secăreanu. Şi Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al lui Blejnar, este învinuit în acest caz. Potrivit surselor citate, cei patru sunt cercetaţi pentru complicitate la evaziune fiscală şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, toată investigaţia pornind de la omul de afaceri Radu Nemeş. Concret, prin firmele pe care le controla Radu Nemeş, soţia sa şi concubina acestuia s-ar fi importat produse petroliere de o anumită calitate, iar după intrarea în ţară aceştia ar fi declarat produsele petroliere la o calitate mult inferioară. Sursele citate precizează că prin această procedură ilegală s-a urmărit plata unei accize mult mai mici pentru produsele petroliere în timp ce ele erau vândute în realitate pe piaţa neagră la o sumă mult mai ridicată. În acest fel a apărut evaziune fiscală cercetată de procurorii anticorupţie. Referitor la Blejnar, Comăniţă şi Secăreanu sursele citate menţionează că cei trei ar fi avut cunoştinţă de activităţile ilegale ale firmelor lui Nemeş, context în care fie nu au intervenit, fie le-au sprijinit. Potrivit surselor citate până la momentul difuzării acestei ştiri Secăreanu a fost audiat de anchetatori, acesta arătându-le că nu doreşte să dea nicio declaraţie. Sursele citate nu au putut menţiona precis dacă fostul şef al ANAF Sorin Blejnar a fost citat până la acest moment de anchetatori în acest caz.
Dan Florin Secăreanu a fost ridicat ieri de anchetatori, de pe autostrada A2, de unde a fost condus la sediul DNA.


Cod portocaliu de caniculă pentru sudul ţării

Bucureştiul şi 11 judeţe din sudul şi sud-vestul ţării sunt sub avertizare cod portocaliu de caniculă luni şi marţi, când temperaturile ajung până la 39 de grade şi disconfortul termic este accentuat, iar alte 18 judeţe din est, sud-est şi vest sunt avertizate cu cod galben. Potrivit avertizării transmise de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), pană astăzi inclusiv valul de căldură va persista în regiunile vestice, sudice şi estice, unde temperaturile maxime vor atinge frecvent valori de 35 - 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăşi pragul critic de 80. Codul portocaliu de caniculă este valabil pentru Bucureşti şi judeţele Ilfov, Prahova, Dâmboviţa, Giurgiu, Teleorman, Argeş, Vâlcea, Olt, Gorj, Dolj şi Mehedinţi. În aceste judeţe temperaturile maxime vor atinge frecvent 37- 38 de grade şi pe arii restrânse 39 de grade. Judeţele Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Hunedoara, Alba, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Brăila, Buzău, Vrancea, Galaţi, Bacău, Vaslui, Iaşi şi Botoşani sunt sub avertizare cod galben de caniculă. În aceste judeţe, temperaturile vor atinge valori de 35 - 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală va depăsi pragul critic de 80.

Daniel Chiţoiu, preşedinte interimar al PNL

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, a fost desemnat, ieri, în şedinţa conducerii liberale, preşedinte interimar al PNL, în locul lui Crin Antonescu, care s-a autosuspendat, pentru a prelua interimatul preşedinţiei României, conform unor surse din partid. Potrivit surselor citate, Chiţoiu a fost propus de preşedintele PNL, Crin Antonescu, să preia interimar şefia partidului, această decizie fiind adusă la cunoştinţa celorlalţi membri ai Biroului Politic Central. Crin Antonescu a confirmat ulterior informaţia, precizand că Daniel Chiţoiu va îndeplini şi prerogativele de copreşedinte al USL, până la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu.
Daniel Chiţoiu este vicepreşedinte şi deputat de Giurgiu, fiind numit ministru al Economiei în Guvernul Ponta.

Ionel Manţog, trimis cinci ani după gratii

Fostul director al Complexului Energetic Turceni Ionel Manţog şi fostul director general al SNLO Ion Vulpe au fost condamnaţi, ieri, de instanţa supremă la cinci ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, în dosarul "Strămutaţilor de lux". Totodată, instanţa supremă a dispus confiscarea de la Manţog a 378.526,5443 lei, iar de la Vulpe a 454.773,8047 lei, sume dobândite din săvârşirea infracţiunii. Decizia este definitivă, astfel că Ionel Manţog şi Ion Vulpe urmează să fie încarceraţi.
Manţog şi Vulpe au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie în 2006. Cei doi au fost acuzaţi că ar fi beneficiat de informaţii clasificate din interiorul societăţii pe care o conduceau pentru a achiziţiona din timp terenuri în zonele ce urmau a fi expropriate de compania minieră, în schimbul acestora urmând să le fie reconstruite vile la marginea municipiului Târgu Jiu, în cartierul Primăverii.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.