Național

Secţii de votare, la munte sau la mare

Ziarul de Vrancea
8 iul 2012 739 vizualizări
Fără să se organizeze secţii speciale, votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui va putea fi exercitat oriunde în ţară, nu doar într-o anumită circumscripţie electorală n referendumul costă statul roman peste 20 de milioane de euro

Guvernul va organiza alegeri prezidenţiale anticipate într-un termen maxim de 90 zile de la data referendumului, dacă populaţia se va pronunţa prin vot pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru Administraţie Publică, Victor Paul Dobre.
Votul la referendumul pentru demiterea preşedintelui va putea fi exercitat oriunde în ţară, fără să mai existe obligativitatea ca votul să fie exprimat doar într-o anumită circumscripţie electorală. "Nu avem în vedere organizarea de secţii speciale şi în linii mari cred că vom avea secţiile în care s-a desfăşurat votul şi la alegerile generale locale, urmează ca prin ordin al prefectului să fie delimitate secţiile de votare, dar cred că vom avea în vedere aceleaşi locaţii. Este adevărat că posibilitatea de a se vota pe întreg teritoriul naţional poate crea anumite probleme cu care ne-am mai confruntat, dar avem în vedere măsuri deosebite de monitorizare prin Ministerul Administraţiei şi Internelor şi ne vom ocupa serios de acest lucru", a precizat Dobre. Întrebat dacă pentru referendum vor fi luate în calcul datele anunţate recent de Institutul Naţional de Statistică, potrivit căruia pe teritoriul României sunt doar circa 19 milioane locuitori, sau datele mai vechi, în care România este prezentată cu 22 milioane locuitori, ministrul a arătat că nu există decât o singură cifră, respectiv cea a cetăţenilor români aflaţi deja pe listele electorale, ca şi la alegerile locale.
Votul la referendum, programat pentru 29 iulie, va începe la ora 08.00 şi va fi oprit la ora 20.00, campania electorală urmând să se încheie la 28 iulie, ora 7.00. Campania electorală deja a început odată cu publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii de organizare a referendumului.
Victor Paul Dobre a anunţat că Guvernul va cheltui o sumă estimată la acest moment de 95 milioane lei pentru organizarea referendumului, banii urmând să fie alocaţi din Fondul de rezervă bugetară. În 2007, la primul referendum de demitere din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, Guvernul a anunţat costuri de 60 milioane lei pentru organizarea scrutinului.
"Din punct de vedere organizatoric, cred că lucrurile sunt mult mai simple : este un singur buletin de vot, o întrebare foarte simplă «Da» sau «Nu», se poate vota în toată ţara, nu mai există obligativitatea de a vota doar în circumscripţia electorală", a declarat premierul Ponta, după şedinţa şedinţa de sâmbătă a Guvernului.

Sloganul PDL: "Vara asta se poartă alb! "

Vicepreşedintele PDL Cristian Boureanu a declarat că sloganul democrat-liberalilor în campania pentru referendumul din 29 iulie va fi "Vara asta se poartă alb!", el făcând un apel ca toţi românii care sunt îngrijoraţi de derapajele de la democraţie să poarte alb în semn de protest. "Oamenii sunt îngrijoraţi de derapajele de la democraţie. Am primit foarte multe întrebări, ce putem face pentru a putea împiedica aceste abuzuri. Şi din partea noastră, avem o rugăminte şi poate o soluţie. Avem şi un slogan pentru asta. Se cheamă «Vara asta se poartă alb!» Astăzi sunt în cămaşă albă, colegii mei vor apărea începând de mâine în toate activităţile publice, în toate emisiunile purtând alb şi îi rugăm pe toţi aceia care sunt îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă în România, care cred că democraţia românească este în pericol, care cred că dincolo de opţiunile politice, de bătăliile politice, avem nevoie de un echilibru în statul democratic din România, îi rugăm să poate alb", a spus Boureanu. Această culoare este una a protestului pe modelul grevelor japoneze şi este potrivită cu campania PDL de semnalare a abuzurilor comise de USL, a evidenţiat Boureanu. Inclusiv la şedinţa Colegiului Director al PDL, anunţată pentru azi dimineaţă, toţi membrii din conducerea partidului vor veni purtând alb, a precizat el.
Întrebat dacă şi Traian Băsescu va adopta această culoare, Boureanu a spus că acesta va avea propria strategie de campanie.

Udrea: Capul preşedintelui costă peste 20 milioane Euro

Fostul preşedinte al PDL Bucureşti Elena Udrea afirmă, comentând costurile legate de organizarea referendumului de demitere a şefului statului, că USL este dispusă să plătească, din bani publici cele peste 20 de milioane de Euro. "Capul Preşedintelui costă peste 20 de milioane de euro. Un preţ pe care USL este mai mult decât dispus să-l plătească din bani publici. Ce pensii, ce salarii?", scrie Udrea, într-o postare pe Facebook.

IMAS: Preşedintele va fi demis

Aproximativ 80% dintre cetăţenii cu drept de vot intenţionează să se prezinte la urne la referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, iar peste două treimi vor vota pentru demitere, arată datele unui sondaj de opinie IMAS, realizat la comanda Europa FM. Potrivit sondajului, 79,8% dintre românii cu drept de vot intenţionează să se prezinte la urne la referendum, 15,2% dintre respondenţi spun că nu vor merge la vot, iar 5% nu ştiu sau nu s-au decis. Datele sondajului mai arată că 64,3% dintre participanţii la referendum vor vota pentru demiterea preşedintelui Băsescu, 27,4% dintre cei care vor merge la urne afirmă că vor vota împotriva demiterii, iar 8,3% nu ştiu sau nu răspund. Sondajul a fost realizat în perioada 5 - 7 iulie 2012, iar eroarea este de plus/ minus 3,0%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.