Național

Ponta nu vrea să demisioneze

Ziarul de Vrancea
19 iun 2012 724 vizualizări
Premierul spune că dacă acuzaţiile de plagiat vor fi probate el va renunţa la titlul de doctor dar nu şi la funcţia de şef al Guvernului, aşa cum s-a întamplat cu alţi demnitari străini "prinşi cu maţa-n sac"

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că va renunţa la titlul de doctor dacă se va stabili, de către comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei, că a plagiat în teza de doctorat. "Mă prezint la comisia de specialitate de la Ministerul Educaţiei. Sunt gata să dau toate explicaţiile necesare. Sunt gata să răspund dacă trebuia să pun la subsolul paginii bibliografia", a spus Ponta. El a spus că nu ştie care este sancţiunea pentru o astfel de greşeală şi a precizat că va întreba comisia de specialitate. Întrebat dacă are de gând să demisioneze din funcţia de premier, aşa cum au făcut şi alţi demnitari străni acuzaţi de plagiat, Ponta a spus că va demisiona din această demnitate în momentul în care va face ceva împotriva intereselor României sau ale unei persoane. El a precizat că la Drept e mai dificil să inventezi lucruri, poţi doar să scrii despre instituţii care există deja şi a admis că a consultat şi s-a inspirat din lucrările trecute în bibliografie.
Ponta a mai declarat, ieri, în debutul şedinţei BPN al PSD că îşi doreşte ca Traian Băsescu să plece de la putere cât mai rapid ca să se termine cu "sistemul său securist". El le-a cerut liderilor social-democraţi să rămană calmi. "Băsescu şi cu Funeriu nu ne-au votat, nu ne-au iubit vreodată, nu cred că nu avem nicio obligaţie faţă de ei. Să fim calmi şi să mergem mai departe neabătut către ceea ce oamenii aşteaptă de la noi", a spus Ponta.

Autorul articolului despre plagiat: "Nu există niciun dubiu"

Autorul articolului publicat în revista "Nature" în care Victor Ponta este acuzat de plagiat, Quirin Schiermeier, a declarat ieri pentru "Gândul", că nu există niciun dubiu că premierul a copiat părţi semnificative din teza de doctorat din alte cărţi, plagiatul fiind confirmat de mai mulţi experţi. "Articolul publicat de mine are la bază documente primite de Nature.com în urmă cu o săptămână. Aceste documente conţineau informaţii potrivit cărora părţi semnificative ale tezei de doctorat a domnului Victor Ponta erau copiate din alte cărţi fără citarea corectă", a declarat Quirin Schiermeier. Autorul articolului mai susţine că a consultat atât teza de doctorat din 2003 a lui Victor Ponta, cât şi cele trei cărţi despre care se crede ca au fost plagiate. "Am avut la dispoziţie teza de doctorat, dar şi cărţile din care s-a copiat. Aceste documente le-am comparat eu personal, dar ele au fost verificate şi de mai multi experţi independenţi", a precizat Quirin Schiermeier. Întrebat de "Gândul" dacă este convins dincolo de orice dubiu că teza de doctorat a premierului Ponta este un plagiat, Schiermeier a subliniat ca nu are niciun dubiu.

Ponta a devenit celebru în presa internaţională

BBC relatează despre acuzaţiile de plagiat la adresa premierului Victor Ponta, notând că mai mulţi politicieni europeni, inclusiv fostul ministru român al Educaţiei, au demisionat după acuzaţii similare. "Mai mulţi politicieni europeni, inclusiv un ministru român al Educaţiei, au demisionat în ultimele luni din cauza unor acuzaţii de plagiat. Preşedintele Ungariei şi ministrul german al Apărării, un politician care era considerat un posibil succesor al Angelei Merkel, au fost nevoiţi să demisioneze în urma unor scandaluri de plagiat", reaminteşte BBC News online. De asemenea, agenţiile de presă internaţionale, inclusiv Reuters şi France-Presse, precum şi ziare precum The Guardian şi Irish Independent au relatat pe larg despre acest subiect.
Premierul Victor Ponta este acuzat de plagiat, conform revistei Nature, indicând faptul că mai mult de jumătate din teza sa de doctorat privind Curtea Penală Internaţională ar conţine texte copiate. "Indiciile privind plagiatul sunt mai mult decât evidente", afirmă, pentru Nature, Marius Andruh, profesor la Universitatea din Bucureşti şi preşedintele Consiliului român pentru recunoaşterea diplomelor universitare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
silvia, acum 4334 zile, 4 ore, 54 minute, 56 secunde
un infatuat,gargaragiu si necinstit pe deasupra.Vrea puterea prin orice mijloace.Acesta e exemplu pt.tara?
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.