Național

Protest inedit împotriva politizării ICR: Artiştii cer azil cultural în Canada

Ziarul de Vrancea
18 iun 2012 714 vizualizări
Trecerea ICR sub controlul Senatului a generat un val fără precedent de proteste din partea unor personalităţi ale vieţii culturale n premierul Victor Ponta a declarat ieri, într-o discuţie privată, că Horia Roman Patapievici va rămane la conducerea Institutului Cultural Roman

Cristi Puiu, Mihai Mihalcea, Voicu Rădescu şi Florin Iaru s-au numărat printre cei circa 30 de artişti şi profesionişti din cultură care au manifestat ieri, de la Ambasada Canadei la sediul Guvernului, pentru susţinerea Institutului Cultural Român (ICR). Ideea manifestaţiei a fost de a "cere azil cultural într-o ţară care nu face discriminare pe bază naţionalistă", însă participanţii, adunaţi de la ora 11.00 în faţa Ambasadei Canadei, nu au putut rămâne lângă instituţie, ci au mers în marş, dar şi pe biciclete sau role, prin zona acesteia, pe şoseaua Kiseleff. La protest, cei prezenţi au afişat numele unor figuri importante ale diasporei, revendicate astăzi ca simboluri ale culturii române naţionale, precum Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Tristan Tzara, Monica Lovinescu, Victor Brauner, Sergiu Celibidache, Alma Gluck, Elvira Popescu, Gherasim Luca, Andrei Codrescu, Nina Cassian şi alţii. Acţiunea a fost precedată de depunerea la Guvernul României a unei petiţii însoţite de semnăturile celor care contestă OUG nr. 27/ 2012. "Mi se pare absolut revoltător că singura instituţie românească care funcţionează este nimicită", a declarat Yvonne Irimescu, project manager la Festivalul NexT, participantă la protest. Jurnalista Ileana Bîrsan a spus că ordonanţa de urgenţă vizând ICR a fost dată "dintr-o frică viscerală" şi din "invidie". "Oamenii care au trecut pe la ICR şi au realizat proiecte fac istorie, au făcut istorie culturală şi vor face în continuare", indiferent de acţiunea Guvernului, ai cărui membri "nu au nicio şansă să intre în manualele de istorie", a mai declarat aceasta.
Dramaturgul Bogdan Georgescu a spus, la rândul său, că prin programele ICR foarte mulţi artişti tineri, independenţi, care sunt de obicei marginalizaţi, au avut posibilitatea să se racordeze la ce înseamnă arta contemporană, să înveţe lucruri şi să intre în dialog cu artiştii din alte ţări, bucurându-se de recunoaştere internaţională, chiar dacă în ţară rămân necunoscuţi. "Uitaţi-vă la toţi oamenii ăştia şi întrebaţi câţi sunt pro Băsescu", le-a declarat jurnaliştilor şi regizorul Cristi Puiu. Cineastul a mai spus că, de opt ani, "echipa lui Patapievici a muncit pentru a răsturna imaginea preponderent negativă pe care o are România în afară şi a o transforma într-una preponderent pozitivă" şi că este foarte greu să ia de la capăt acest efort, cu o altă filosofie, deşi nici nu s-a propus o altă filosofie privind funcţionarea ICR. "Ce-a făcut ICR se vede din străinătate. Întrebaţi-i pe toţi cei care călătoresc. S-a schimbat percepţia", a mai spus Puiu.

Ponta: "Patapievici rămane"

Premierul Victor Ponta, aflat în Austria, a avut ieri o discuţie amicală cu directorul ICR din Viena, Carmen Bendowski, aflată la Forumul economic România-Austria. "De ce protestează domnul Patapievici, că nu vreau să-l schimb?", a întrebat Ponta, zâmbind. Directorul Institutului Cultural Român din Viena a răspuns de asemenea zâmbind:. "Nu ştiu, mă vedeţi pe mine cu papion?". Premierul a continuat dialogul spunând că nici el nu poartă papion, dar nici nu înţelege de ce protestează Patapievici, deoarece acesta "rămâne". "Domnul Patapievici rămâne, nu înţeleg de ce protestează", a încheiat Ponta discuţia.

Transparenţa i-a speriat pe parlamentarii USL

Întâlnirea liderilor de grup ai PSD şi PNL din Senat, Ilie Sârbu şi Puiu Haşotti, cu Horia Roman Patapievici, programată ieri, s-a anulat după ce aceştia nu au ajuns la un acord comun cu privire la participarea presei la şedinţă şi a numărului de invitaţi. "Patapievici vroia să vină cu 20 şi ceva de persoane şi să fie presa în sală pe timpul şedinţei. Noi i-am zis să vorbim pe chestiunile tehnice legate de activitatea ICR şi ulterior fiecare dintre noi să facă declaraţii la finalul şedinţei. El vroia să fie toată presa în sală, nu puteam să facem bâlci aici", a explicat unul dintre senatorii social-democraţi. De asemenea, liderii celor două grupuri parlamentare i-ar fi transmis lui Patapievici că acceptă ca acesta să vină însoţit doar de două-trei persoane din partea ICR.
Guvernul a decis, miercuri, prin ordonanţă de urgenţă, că Institutul Cultural Român va trece de sub autoritatea preşedintelui în subordinea Senatului, decizia fiind justificată de premierul Victor Ponta prin faptul că instituţia era "mult prea politizată". Patapievici a declarat, joi, că el crede că soarta acestei instituţii este pecetluită odată cu trecerea ei sub autoritatea parlamentară şi alegerea conducerii ei după un algoritm politic, dând ca exemplu funcţionarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi Consiliului Naţional al Audiovizualului.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.