Național

L-a scăpat şi a plecat

Ziarul de Vrancea
24 mai 2012 397 vizualizări
Victor Ponta l-a demis ieri pe şeful ISC după aceasta a refuzat ca Inspectoratul să se constituie parte civilă în procesul de corupţie al lui Adrian Năstase n "M-am grăbit, fiindcă ştiam că este ultimul termen în procesul lui Năstase", recunoaşte senin fostul director

Constantin Grăjdan a fost demis ieri de premierul Victor Ponta de la conducerea Inspectoratului de Stat pentru Construcţii (ISC) din cauza "comportamentului" său. "Decizia a fost luată din cauza comportamentului şefului ISC, care a luat decizii fără să-l informeze pe primul-ministru, deşi instituţia pe care o conduce se afla în subordinea primului-ministru. În scurt timp, va fi asumată o nouă numire la conducerea acestui Inspectorat", a transmis Guvernul.
Decizia vine după ce Constantin Grăjdan, numit la ISC la 18 mai, a decis retragerea instituţiei din procesul "Trofeul Calităţii" al fostului premier Adrian Năstase. Miercuri, procurorii DNA au făcut percheziţii la Inspectoratul de Stat în Construcţii, de unde au ridicat documente. Acţiunea procurorilor a fost declanşată după ce ISC a trimis instanţei supreme un punct de vedere prin care arăta că nu se constituie parte civilă în "Trofeul calităţii", pentru că nu a suferit niciun prejudiciu financiar-contabil.
Constantin Grăjdan susţine că l-a obligat conştiinţa să transmită Curţii Supreme adresa prin care ISC renunţă la recuperarea prejudiciului de 1,5 milioane euro din dosarul Trofeul Calităţii. "Am făcut acest lucru şi pentru că se împlinesc 150 de ani de cand Alexandru Ioan Cuza a înfiinţat această structură". Constantin Adrian Balaban Grajdan a declarat pentru România Liberă că, de fapt, a încercat să îndrepte o greşeală pe care a făcut-o în 2008 cand a transmis DNA documentele care au dus la inculparea lui Adrian Năstase. De asemenea, el a precizat că nu-i poartă pică lui Ponta pentru că l-a dat afară: "Premierul a făcut un lucru corect că m-a demis. Eu am procedat incorect", a declarat Grăjdan pentru Adevărul. Grăjdan are însă o scuză pentru neinformarea şefului: "M-am grăbit, fiindcă ştiam că este ultimul termen în procesul lui Adrian Năstase. N-am ştiut că mai există un termen".

Filmul evenimentelor

Ieri dimineaţă, într-o postare pe blogary semnată de fostul consilier al lui Sebastian Lăzăroiu, Mirel Axinte, este redată următoarea cronologie: 7 mai - Cabinetul Ponta depune jurământul; 8 mai - prima şedinţă de Guvern condusă de Ponta. ISC trece din subordinea Ministerului Dezvoltării în cea a Guvernului, iar inspectorul general e numit şi demis de premier; 11 mai - este demisă Ruxandra Carmen Berszan de la şefia ISC; 18 mai (vineri) - Ponta semnează decizia de numire a lui Constantin Grăjdan în funcţia de inspector general al ISC. Decizia este publicată în aceeaşi zi; 21 mai (luni) - prima zi de lucru a lui Grăjdan la ISC; 22 mai (marţi) - Grăjdan semnează adresa către ICCJ prin care retrage Inspecţia din procesul lui Adrian Năstase şi susţine că nu există prejudiciu; 22 mai - adresa e depusă în instanţă, oamenii lui Năstase împart presei copii.
În 30 ianuarie 2012, fostul premier Adrian Năstase a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, de către ICCJ, în dosarul "Trofeul calităţii", în care este acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.
Decizia din ianuarie nu este definitivă, fiind contestată la completul de cinci judecători al instanţei supreme. O decizie este aşteptată în 30 mai.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.