Național

Boldea va fi căutat şi-n gaură de şarpe

Ziarul de Vrancea
23 mar 2012 619 vizualizări
Expresia îi aparţine lui Traian Băsescu n deputatul a fost reperat vineri în Kenya, a precizat şeful statului

Mihail Boldea se ascunde în Kenya, a anunţat vineri Traian Băsescu la finalul şedinţei de bilanţ a SRI. El a dat asigurări că deputatul va fi adus în timp util în ţară. "Mă voi implica categoric şi în acest caz de aducere înapoi. Ştim unde este, vom face toate eforturile posibile. Da, acum cîteva ore era în Kenya. Nu ştim unde va fi diseară", a spus Băsescu. El a relatat că în trecut s-a implicat şi în aducerea înapoi a altor infractori daţi în urmărire generală - Naor, Popa, Necolaiciuc, Hayssam. "Vă asigur că încă de azi-noapte statul român a declanşat toate procedurile pentru ca domnul Boldea să revină în patrie. Nu ştiu cît de repede, nu ştiu cît va mai sta acolo unde era acum cîteva ore, dar vă asigur că aşa cum procedăm şi cu alţii, îl vom găsi şi în gaură de şarpe, va trebui să vină", a asigurat Băsescu.
Potrivit procurorului general Codruţa Kovesi, deputatul ar putea fi adus din Kenya chiar dacă România nu are acord de extrădare cu această ţară, putîndu-se aplica "principiul reciprocităţii". "Nu este nevoie de tratat de extradare, este suficient sa se aplice un principiu de reciprocitate", a spus Kovesi, adăugînd că şi cu Indonezia nu exista un tratat de extrădare al României, însă aducerea în ţară a lui Nicolae Popa a fost totuşi rezolvată.

Băsescu: Procurorii au fost neîndemînatici, dar bine intenţionaţi

Traian Băsescu a declarat vineri că nu îi consideră vinovaţi pe procurorii gălăţeni care au gestionat dosarul deputatului UNPR de un aranjament cu infractorul. Şeful statului a precizat, însă, că anchetatorii au dat dovadă de "neîndemînare". "Există tentaţia publică de a da vina pe procuror pentru un aranjament. Nu, eu cred că a fost o neîndemînare a procurorilor în modul cum au gestionat chemarea grupului, pentru că ei avut 24 de ore să facă 22 de percheziţii domiciliare, să facă referatele, să audieze vreo 20 de oameni, să facă referatele de arestare pentru opt din ei. Este clar că aici, lucrînd sub o asemenea presiune, într-un timp atît de scurt – 24 de ore, procurorii au putut să greşească", a spus preşedintele. Totodată, el a arătat că şi mandatul dat de procurori către SRI în privinţa lui Boldea "a fost executat fără reproş", fiind vorba despre un mandat de interceptări audio, nu de filaj. Şeful statului consideră că a contat în acest caz şi noutatea situaţiei cu care s-au confruntat procurorii. "Cred că presiunea sub care s-a lucrat, noutatea - pentru că nu poate fi comparat, am văzut comparaţii de genul că s-a putut la senatorul Banias - era acolo cu totul altceva, acolo s-a cerut interdicţia de a părăsi ţara, aici s-a cerut arestarea. Interdicţia de a părăsi ţara nu necesita aviz din Parlament, pe cînd arestare necesita aviz de la Parlament. Deci cred că şi oboseala, şi o carenţă profesională a făcut ca procurorii să declanşeze operaţiunea într-un moment neoptim, dar exclud posibilitatea ca doi procurori care au lucrat doi ani la acest caz să vrea să le scape exact creierul acestei operaţiuni", a concluzionat el.
Băsescu a mai arătat şi că România va trebui să îşi modifice legislaţia în perspectiva aderării la spaţiul Schengen, cînd nu vor mai fi controale la frontierele cu Bulgaria şi Ungaria, pentru a opri plecarea din ţară a infractorilor. "Ştiţi ce v-aşi ruga să vă imaginaţi? România în spaţiul Schengen, fără control de frontieră cu Bulgaria, fără control de frontieră cu Ungaria. Este clar că într-o astfel de situaţie trebuie să ne adaptăm, nu sîntem în Schengen, dar vreau să vedem puţin ce va fi peste cîteva luni", a subliniat preşedintele.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.