Național

COLOANA de stiri nationale:Romanii, cei mai îngrijoraţi din UE privind calitatea apei

Ziarul de Vrancea
22 mar 2012 513 vizualizări
Un procent de 94% dintre români (cea mai ridicată din UE) consideră calitatea apei drept o problemă gravă a ţării lor, faţă de o medie de 68% dintre cetăţenii UE, relevă un sondaj Eurobarometru publicat ieri de Comisia Europeană

Sondajul, realizat în cele 27 de state membre UE în perioada 5 - 7 martie, mai arată că 91% dintre italieni şi 89% din francezi apreciază drept gravă problema calităţii apei din ţările lor, iar 59% din finlandezi, 58% din austrieci şi 52% din germani cred că aceasta nu este o problemă gravă a ţărilor lor.
O mare parte dintre europeni (79%) consideră inundaţiile ca fiind o problemă majoră, acestea fiind un motiv serios de îngrijorare pentru majoritatea covîrşitoare a românilor (96%), bulgarilor (94%) şi polonezilor (94%). Majoritatea cetăţenilor cred că, în ultimii zece ani, calitatea apei s-a îmbunătăţit (23%) sau a rămas aceeaşi (25%), în timp ce 44% dintre aceştia sînt de părere că ea s-a deteriorat.


Ponta îl dă în judecată pe Băsescu dacă nu publică stenogramele

Liderul PSD Victor Ponta i-a solicitat ieri preşedintelui Traian Băsescu, în baza Legii privind liberul acces la informaţiile de interes public, copii ale tuturor stenogramelor consultărilor de la Cotroceni, din 6 februarie. El a precizat că, în condiţiile unui refuz de a răspunde cererii în termenul legal, îşi rezervă dreptul de a se adresa instanţei. "Avînd în vedere controversele generate de declaraţiile dumneavoastră privind propunerea pe care mi-aţi fi făcut-o de a prelua funcţia de prim-ministru, consider că este corect, moral, necesar şi de interes public că stenogramele discuţiilor cu toate formaţiunile politice prezente la Cotroceni să poată fi consultate de toţi cei interesaţi", i-a transmis Victor Ponta, ieri, preşedintelui Traian Băsescu. "În calitate de cetăţean roman, consider că am dreptul de a fi informat în legătură cu discuţiile pe care le-aţi avut cu reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare prezente la Cotroceni, cu atît mai mult cu cît, conform declaraţiilor dumneavostra recente, ele m-ar viza în mod direct", a  argumentat liderul social-democrat. Victor Ponta a adăugat că solicitarea nu este făcută din postura de lider politic, ci din cea de cetăţean, precizînd că îşi rezervă dreptul de a se adresa instanţei de judecată dacă Traian Băsescu va refuza să răspundă solicitării în termenul legal.
Şeful statului a declarat, duminică seara, că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, însă a fost refuzat de USL. Victor Ponta a negat informaţia.


"Jaful Secolului": cîte 11 ani de închisoare pentru autori

Tribunalul Bucureşti i-a condamnat ieri la cîte 11 ani de detenţie pe inculpaţii din procesul "Jaful Secolului" - Petru Nica, Gabriel Constantin Velescu şi Aurelian Romulus Paven -, iar pe Ionela Popa, iubita unuia dintre acuzaţi, la doi ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei. Potrivit deciziei, cei trei au fost obligaţi în solidar la plata de daune materiale către Sc International CPI Security SRL a 8.924.040.000 lei vechi şi 28.803 de dolari.
În dimineaţa de 5 iulie 2004, în jurul orei 4.30, Petru Nica - angajat al CPI Security - a fugit cu o maşină blindată încărcată cu bani proveniţi de la filialele din Galaţi, Constanţa şi Ploieşti ale ABN Amro. În jurul orei 9.00, autospeciala, care transporta 88,4 miliarde de lei vechi şi 33.396 de dolari, a fost găsită abandonată pe strada Madrigalului, din cartierul Băneasa.
Cea mai mare parte a prejudiciului a fost recuperată, dar restul de bani - în jur de 8,5 miliarde de lei - nu au fost încă găsiţi.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.