Național

Străinii sînt chemaţi să-şi cumpere case în satele săseşti

Ziarul de Vrancea
18 mar 2012 1680 vizualizări
În Transilvania, se găsesc de cumpărat case ieftine în satele săseşti idilice vechi de 800 de ani, unde spiritul de comunitate nu s-a pierdut, însă potenţialii cumpărători au de luptat cu practici netransparente, birocraţie, costuri ascunse şi o legislaţie în continuă schimbare, relatează ziarul financiar britanic Financial Times.

Timpul pare să se fi oprit în satele săseşti din Transilvania, o regiune aproximativ de mărimea Belgiei constînd din peste 200 de sate şi şapte oraşe. Totul pare o scenă desprinsă dintr-un tablou de Pieter Brueghel: căruţe trase de cai pline cu lapte şi fîn, biserici medievale săseşti, fuioare de fum care ies din coşuri şi femei în fuste lungi şi baticuri măturînd pragurile caselor.
Implicarea Prinţului de Wales, patron al Fundaţiei Mihai Eminescu (MET), este, probabil, factorul care a adus în atenţia britanicilor aceste sate. MET este o fundaţie de caritate care este activă în 26 de sate săseşti şi şase oraşe săseşti, cîştigînd numeroase premii pentru activitatea sa. Această activitate include nu numai restaurarea clădirilor, ci şi proiecte comunitare şi instruirea localnicilor în meserii tradiţionale, înainte de a-i ajuta să îşi înfiinţeze propriile afaceri.
Preţurile la imobiliare din România au crescut la niveluri nesustenabile după 1990, atingînd un apogeu în 2009 înainte de a scădea brusc cu peste 30%. În sate, însă, cererea pentru case este mică, preţurile evoluînd într-un ritm propriu.

De la 2.500 la 60.000 de euro

Istoricul de artă Lucy Abel Smith, care organizează excursii turistice în România, a vizitat pentru prima oară satele săseşti în perioada comunistă şi a îndrăgit satul Richiş (judeţul Sibiu). "În 2000 am cumpărat o dărăpănătură cu 5.000 de dolari", spune aceasta, "apoi am mai cheltuit 30.000 de dolari pentru restaurarea ei". În acelaşi sat, în prezent, o casă cu circa 10 camere, pe un teren de 2.000 de metri pătraţi, care include şi o livadă de pruni şi viţă de vie, costă 45.000 de euro (negociabil). În satul Viscri (judeţul Braşov), datorită faptului că aparţine Patrimoniului Mondial al UNESCO, o casă mai mică ce costa 2.500 de euro în 1996 costă în prezent 60.000 de euro, nerestaurată. În Mălâncrav (judeţul Sibiu), unde un procent neobişnuit de ridicat, de 12%, din populaţia de o mie de locuitori este săsească, o fermă mare poate fi cumpărată cu 80.000 de euro.
Problema începe cu găsirea acestor proprietăţi. Piaţa nu este transparentă, în special în sate, unde conceptul de agent imobiliar profesionist este, potrivit unui avocat, "inexistent", iar în această privinţă, ajutorul MET se poate dovedi de nepreţuit, aceasta putînd informa potenţialii cumpărători despre disponibilitatea caselor, muncitori calificaţi, materiale şi costuri, explică Financial Times, citat de Agerpres.
Potenţialii cumpărători trebuie să ţină cont şi de timpul şi cheltuielile implicate în obţinerea permiselor necesare pentru lucrările de restaurare (aproximativ 5.000 de euro), taxe, onorariile notarilor şi alte costuri adiţionale. Un ultim aspect este legat de "capriciile" legislaţiei româneşti, care prevede că cetăţenii străini pot cumpăra o proprietate, dar nu şi terenul pe care se află. "Soluţia este fie de a crea un contract prin care terenul să fie pus pe numele unui român, fie a deveni o «persoană juridică» prin înregistrarea unei companii în România", explică Bogdan Burghelea, un avocat în imobiliare.
Cumpărarea unei proprietăţi în satele săseşti nu este pentru cei slabi de inimă şi implică nenumărate responsabilităţi, însă şi recompensa este pe măsură, încheie Financial Times.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.