Național

Al doilea an de criză i-a ţinut pe români departe de medici

Ziarul de Vrancea
18 mar 2012 529 vizualizări
în 2010, peste 72% dintre cei care ar fi avut nevoie de o consultaţie au preferat să evite sistemul sanitar n motivul invocat de marea lor majoritate într-un sondaj pe această temă a fost cel economic

Aproape trei sferturi dintre români au renunţat în 2010 la îngrijire medicală din cauza lipsei banilor, se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM). "Această cifră ar trebui să atragă atenţia autorităţilor şi să ridice multe semne de întrebare. Mai ales că vorbim de milioane de români care nu au apelat la medic atunci cînd au fost bolnavi, de teama costurilor ridicate ale analizelor şi medicamentelor şi care, deşi lunar îşi plătesc contribuţia de sănătate, nu merg la un consult medical decît atunci cînd starea lor de sănătate se agravează", a declarat Cristian Luţan, director executiv adjunct al asociaţiei.
Femeile au renunţat mai uşor la îngrijirea medicală de care aveau nevoie la un moment dat, 74.9% din respondente declarînd că nu au consultat un medic specialist din motive financiare. În ceea ce priveşte categoriile de vîrstă, 89,4% dintre tinerii cu vîrste cuprinse între 15-24 de ani nu au mers la medic atunci cînd au avut nevoie, relatează Agerpres.
La polul opus, cel mai greu sînt dispuse să renunţe la îngrijire medicală persoanele cu vîrsta între 35-49 de ani. Astfel, 70,2% dintre respondenţi au declarat că nu au vizitat medicul atunci cînd au avut nevoie, din raţiuni economice.
"Acest lucru are un impact asupra societăţii, pentru că un om bolnav nu va avea aceeaşi contribuţie la economia naţională ca un om sănătos. Studiile arată că fiecare 100 de români pierd 16 ani de viaţă activă din cauza condiţiilor precare ale sistemului de sănătate. Iar această situaţie nu este una recentă. Conform unui raport făcut de Banca Mondială în anul 2005 privind sistemul de sănătate din România, gospodăriile cu venit minim pe economie erau de două ori mai dispuse să renunţe la îngrijire medicală decît celelalte", a spus Cristian Luţan.
Situaţia este îngrijorătoare, cu atît mai mult cu cît are la bază principala problemă a sistemului sanitar - subfinanţarea. La nivel european, România se situează printre ultimele locuri la capitolul cheltuieli cu sănătatea per capita, alocînd 600 de euro, în timp ce media europeană este de 1800 de euro.
România se află pe ultimul loc în Europa şi în ceea ce priveşte procentul din PIB alocat sănătăţii - 3,6%, care este de două ori mai mic decît media europeană, de trei ori mai mic decît Franţa, care se află în fruntea clasamentului alocînd peste 9% din PIB şi sub media ţărilor africane.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
bradisteanu, acum 4431 zile, 22 ore, 2 minute, 41 secunde
ALOOOOOOO.....platitorilor cu contributiile de sanatate la zi cand o sa vina vremea ca atunci dupa ce o sa se intervina chirurgical si pe cordul vostru sau pe alt organ vital,sa va astepte presa la citeste integral
duhu, acum 4432 zile, 1 ora, 43 minute, 25 secunde
Sistemul este la pamant si sefii sanatatii precum CEPOIU a sfatuit asiguratii sa se adapteze sistemului,mai pe intelesul tuturor tot ce a putut sa faca si face acest sistem este sa introduca pe lista citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.