Național

Maghiarii sar în apărarea "dictatorului"

Ziarul de Vrancea
22 ian 2012 556 vizualizări
Puterea a organizat sîmbătă un amplu marş de susţinere a premierului maghiar Viktor Orban n manifestaţii similare au avut loc şi în Romania

O manifestaţie organizată în sprijinul premierului ungar Viktor Orban a atras aproape 100.000 de persoane sîmbătă după-amiază, la Budapesta.
Manifestaţia a fost organizată de jurnalişti apropiaţi de partidul Fidesz al premierului Orban, pentru a demonstra că dreapta este în continuare capabilă să adune mulţimi pe străzile din Budapesta.
La 2 ianuarie, o manifestaţie organizată de partide de opoziţie şi organizaţii civile a atras circa 70.000 de protestatari. Aceştia au protestat faţă de intrarea în vigoare a noii Constituţii ungare controversate şi a comportamentului de "dictator" afişat de premier. La scurt timp după manifestaţie, ministrul Afacerilor Externe, Janos Martonyi, a declarat că Guvernul poate "scoate de zece ori mai multe persoane în stradă". Manifestanţii au venit din toată Ungaria sau cu autobuze din ţările învecinate care au o puternică minoritate maghiară, precum România sau Slovacia. Mulţi au venit cu drapele ungare şi afişe care proclamau admiraţia faţă de Orban. "Iubim ţara noastră, îl iubim pe Viktor", se putea citi pe pancarte.
În paralel, circa 5.000 de persoane au manifestat sîmbătă la Budapesta pentru a cere demisia preşedintelui, Pal Schmitt. Acesta este acuzat de plagiat pentru teza sa de doctorat din 1992.

Secuii, încîntaţi de Orban

În aceeaşi zi, alte peste 1.200 de persoane au participat la mitingurile de solidaritate cu premierul ungar, Orban Viktor, organizate în Ţinutul Secuiesc, condamnînd presiunile internaţionale la adresa statului vecin. Aceste manifestări au început cu intonarea imnului Ungariei, participanţii ţinînd în mîini lumînări aprinse şi drapelele statului vecin şi ale maghiarilor de pretutindeni, iar apoi s-au ţinut discursuri, manifestările încheindu-se cu imnul secuilor. "Dacă nu am putut să mergem la Budapesta, am venit în faţa Consulatului Ungariei să-l sprijinim pe premierul Ungariei, Orban Viktor, care este atacat din mai multe părţi şi vrem să-i fim alături sufleteşte", a declarat primarul oraşului Băile Tuşnad, Albert Tibor (PCM), care a particpat la mitingul de solidaritate din Miercurea Ciuc. "Făcînd o paralelă între România şi Ungaria, ambele ţări trecînd prin perioade foarte grele, de criză economică şi financiară, în timp ce în România - pentru a fi aproape de criteriile de convergenţă, respectiv de deficitul bugetar - s-au tăiat salariile în învăţămînt, sănătate, administraţie publică, cultură, s-au impozitat pensiile mici şi s-a majorat TVA, în Ungaria, în loc ca oamenii să fie sancţionaţi din cauza crizei, au fost protejaţi de măsurile Guvernului care a preferat să impoziteze băncile şi hipermarketurile aflate în mîinile străinilor. Mai mult, cursul valutar în cazul unui milion de familii care au contractat credite pentru locuinţe a fost îngheţat, acestea plătind ratele la cursul de 180 de forinţi pentru un franc elveţian şi nu la peste 240 de forinţi cât este în prezent", a delarat Szasz Jeno. El a spus că a organizat acest miting de solidarizare şi datorită faptului că actuala guvernare din Ungaria s-a gîndit la maghiarii din afara graniţelor, acordîndu-le dubla cetăţenie.




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.