Național

Tensiunile din stradă ajung la Bruxelles

Ziarul de Vrancea
22 ian 2012 692 vizualizări
emocrat-liberalii îi acuză pe eurodeputaţii PSD şi PNL că au cerut în Parlamentul European sancţionarea Romaniei n opoziţia neagă o astfel de solicitare dar admite că rezoluţia pe care a propus-o ar putea atrage sancţiuni pentru ţara noastră

Preşedintele Organizaţiei de Femei a PSD, europarlamentarul Rovana Plumb, a declarat sîmbătă că grupurile S&D (n.r.- social-democraţi) şi ALDE (n.r.- liberali) din PE vor propune discutarea situaţiei politice din România şi o Rezoluţie a PE. Europarlamentarii PSD şi PNL au acuzat actuala putere de la Bucureşti de încălcarea normelor democratice, argumentînd cu repetatele angajări ale răspunderii Guvernului, amînarea alegerilor locale şi comasarea cu cele parlamentare. PE va discuta propunerea ALDE la sfîrşitul acestei luni, urmînd să organizeze eventuale audieri şi dezbateri la care să fie invitaţi nu doar politicieni, ci şi reprezentanţi ai societăţii civile. Plumb a precizat că PSD nu îşi doreşte ca o eventuală Rezoluţie a PE în cazul României să propună şi sancţiuni. Ea a invocat prevederile articolului 7 din Tratatul constituţional, care precizează că abaterile de la standardele democratice într-un stat membru pot duce nu doar la tăieri de fonduri europene sau declanşarea procedurilor de infrigement, ci şi la suspendarea dreptului de vot în Consiliul European. La începutul săptămînii trecute, liderul PSD Victor Ponta s-a aflat la Strasbourg. El le-a înmînat liderilor S&D şi ALDE un document prin care USL acuză actuala putere că a comis mai multe abuzuri care au dus inclusiv la protestele de stradă din aceste zile.
Şi liderul eurodeputaţilor PSD, Cătălin Ivan, a declarat ieri că USL nu a vorbit în PE despre sancţionarea României. El recunoaşte însă că există posibilitatea ca ţara noastră să fie condamnată la Bruxelles dar aruncă responsabilitatea pe umerii puterii. "Eventuale sancţiuni nu pot apărea dacă nu există o gravă problemă. Iar existenţa sau nu a acesteia depinde doar de conduita lui Traian Băsescu", menţionează Ivan.

Boc: "Un demers batjocuritor la adresa romanilor"

Premierul Emil Boc a declarat sîmbătă că PDL cere "imperativ" PSD să înceteze orice demers de a solicita blocarea fondurilor europene pentru România, demers care este "iresponsabil". "Orice demers de acest fel este batjocoritor la adresa românilor", a afirmat Emil Boc, după întîlnirea cu europarlamentarii democrat-liberali. El a mai spus că soluţia nu poate fi decît dialogul, şi nu "umblatul cu pîra la Înalta Poartă, ca pe vremea fanarioţilor", pentru a se cîştiga acolo "firmanul (n.r. - ordin emis de sultan prin care erau numiţi sau maziliţi guvernatorii sau domnitorii depinzînd de Imperiul Otoman)".
Eurodeputatul PDL, Theodor Stolojan, a declarat ieri că mesajul transmis PE de către liderii opoziţiei este unul "toxic", prin care se atacă stabilitatea şi credibilitatea internaţională a României. Stolojan a afirmat că, în contextul înrăutiţirii prognozelor economice în special pentru ţările din zona Euro, radicalizarea discursului politic în ţară, în special pe teme economice, poate duce la decredibilizarea României pe pieţele financiare internaţionale. El a spus că cele mai importante instituţii financiare internaţionale au lansat prognoze în care au revizuit în scădere creşterile economice aşteptate pentru economia mondială şi ţările din zona Euro, ceea ce constituie mesaje negative şi asupra posibilului impact pentru economia românească. "Tocmai aici lovesc domnii Ponta şi Antonescu, în credibilitatea României. Într-o atmosferă generală de neîncredere, aceşti domni lovesc exact în ceea ce România a reuşit să construiască, cu multă durere, în ultimii ani. Ei au rămas în retorica de acum 20 de ani", a spus Stolojan.

Popularii europeni sar în sprijinul puterii

Secretarul general al PPE (n.r. – popularii europeni), Antonio Lopez-Isturiz, susţine că încercările unor grupuri politice de la Bucureşti şi Bruxelles de a politiza un protest civic îndreptat împotriva întregii clase politice nu va avea sorţi de izbîndă în Parlamentul European. "Nimeni nu va lua în serios afirmaţii politicianiste de genul «în România este dictatură», chiar dacă unii lansează asemenea aberaţii doar pentru a cîştiga puncte electorale. Mesajul PPE este că sîntem în continuare alături de partenerii noştri din PDL şi UDMR şi de preşedintele Traian Băsescu, pentru că în astfel de momente grele raţiunea trebuie să triumfe", a declarat secretarul general al PPE. În opinia lui Antonio Lopez, românii vor înţelege curînd că, deşi dureroase, măsurile luate au avut marele merit de a asigura stabilitate, de a feri România de căderea în prăpastie şi de a pune bazele pentru prosperitate în viitor. "România nu îşi permite acum să piardă aceste rezultate economice atît de greu cîştigate şi sper că şi opoziţia va conştientiza riscul instabilităţii politice şi sociale pentru ţară în acest an atît de dificil", a mai declarat Antonio Lopez.

Zăpada "înmoaie" protestele

Românii au continuat să manifesteze sîmbătă împotriva preşedintelui şi a Guvernului, în pofida ninsorii abundente, dar numărul lor a fost totuşi mai mic decît în zilele precedente, comentează presa internaţională. "Zăpada înmoaie protestele antiguvernamentale din România", titrează agenţia Reuters, precizînd că ninsoarea de sîmbătă i-a determinat pe mulţi români să renunţe la continuarea protestelor din timpul săptămînii. Cu toate acestea, cîteva sute de români au ieşit în stradă pentru a manifesta împotriva măsurilor de austeritate. Premierul Emil Boc se străduieşte să rămînă la putere înaintea alegerilor parlamentare prevăzute la sfîrşitul anului, dar protestele nu vor fi probabil suficiente pentru a determina alegeri anticipate sau pentru a schimba politicile conforme cu acordul încheiat cu FMI, adaugă Reuters.
Aproximativ două mii de persoane au protestat în acest weekend în toată ţara, un număr simţitor mai redus decît în timpul săptămînii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.