Național

COLOANA de stiri nationale:În România trăiesc 10.642 de persoane cu HIV/SIDA

Ziarul de Vrancea
29 nov 2011 626 vizualizări
În ţara noastră trăiesc 10.642 de persoane cu HIV/SIDA (adulţi şi copii), iar în primul semestru din 2011 au fost depistate 243 de noi cazuri.

Potrivit Crucii Roşii, în acest an au fost înregistrate 76 de decese avînd drept cauză această boală. De asemenea, în perioada 1985-2011, 5.801 persoane au murit în Romania din cauza acestei boli, arată sursa citată.
În prezent, se află în tratament antiretroviral (TARV) 7.352 de persoane, dintre care 192 sînt copii şi restul adulţi. Cea mai mare frecvenţă a cazurilor este înregistrată la categoria de vîrstă 20-24 de ani (5.914 cazuri, dintre care 3.101 la bărbaţi şi 2.813 la femei). Incidenţa la copii a oscilat, în perioada 1992-2011, de la 0,84 în 1992 pînă la 5,43 în 1999, cînd a fost atins vîrful, în 2011 fiind înregistrată o incidenţă de 0,43 la 100.000. Potrivit statisticilor, cea mai frecventă cale de transmitere a bolii, la adulţi, este cea heterosexuală, iar la copii, cea nozocomială. Mai mult decît atît, aproximativ 65% dintre românii afectaţi de HIV/ SIDA au devenit seropozitivi fără vina lor , în copilărie, prin infecţii contactate în cadrul sistemului sanitar în perioada 1988 - 1990. În 2011, cele mai multe cazuri de HIV-SIDA nou diagnosticate au fost în Bucureşti - 69, urmat de Teleorman - 37, Constanţa - 15, Arad - 13, Dîmboviţa şi Giurgiu - 10.

Predoiu: "Răspunderea magistraţilor este iluzorie"

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la RFI, că în acest moment răspunderea magistraţilor este iluzorie şi nu funcţionează, demnitarul respingînd acuzaţiile că se încearcă politizarea prin reformarea Inspecţiei judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). "În aceste moment, răspunderea magistraţilor este iluzorie, ea nu funcţionează - o demonstrează starea de fapt în cadrul Inspecţiei judiciare. Rezultate aproape invariabile ale anchetelor disciplinare care conchid cu regularitate că «orice decizie greşită este o chestiune de judecată şi nu comportă verificări suplimentare pentru că nu trebuie, fiind voba de autoritate de lucru judecat», confundîndu-se două lucruri diferite", a spus Predoiu. În acest context, ministrul a arătat că există suficient de multe cazuri în care este afectat rezultatul judecăţii, "fie din lipsă de profesionalism, fie mai mult decît atît". Întrebat care ar fi celelalte motive, Predoiu a recunoscut că sunt probleme de integritate, de corupţie.
Cătălin Predoiu a subliniat faptul că Inspecţia judiciară (n.r. - instituţia care decide asupra răspunderii magistraţilor) va rămîne în CSM. "În mod eronat, ca să nu spun mincinos, în ultimele săptămîni s-a pretins faptul că se revine la o situaţie existentă la începutul anilor 2000. Citind Monitorul Oficial, Inspecţia judiciară era în Ministerul Justiţiei, acum nu mai e. Iar prin proiect rămîne în cadrul CSM, nu se întâmplă nimic sub aspectul localizării Inspecţiei, ea rămâne în cîmpul CSM. Unde e intervenţia politică ?", a susţinut Predoiu. Ministrul a continuat, spunînd că îşi pune întrebarea dacă aşa ar sta lucrurile: "Acceptăm ideea că Franţa, Italia, Cehia, Polonia există amestec în treburile justiţiei? Există un statut nedemocratic al puterii judecătoreşti? Pentru că acolo sancţiunea disciplinară se află în portofoliul Ministerului Justiţiei, al ministrului Justiţiei - uneori ministrul partajează acţiunea, alteori nu o partajează. Nu pretinde nimeni că sînt state nedemocratice".

Cauţiune record, respinsă de instanţă

Avocaţii omului de afaceri Călin Stoia, directorul general al Brantner România, arestat pentru dare de mită în dosarul Apostu, au înregistrat ieri la Curtea de Apel Cluj, dovada plăţii cauţiunii de un milion de lei fixată de instanţă. "Cu toate că este o procedură mai puţin obişnuită în România, cererea de eliberare pe cauţiune este un lucru obişnuit în alte state. Cererea se depune, de obicei, cînd cel arestat prezintă destule garanţii, iar statul, contra unei sume de bani stabilită de instanţă, dispune eliberarea respectivului", a declarat avocatul lui Stoia, Sergiu Bogdan. Vineri, magistraţii Curţii de Apel Cluj au stabilit că solicitarea de eliberare este admisibilă şi au fixat cauţiunea la un milion de lei. Sergiu Bogdan preciza că această sumă este de cinci ori mai mare decît orice cauţiune stabilită pînă acum în România.
Deşi suma propusă spre achitare de omul de afaceri a fost una record, Călin Stoia, instanţa i-a respins ieri după amiază cererea de eliberare pe cauţiune. Sentinţa poate fi atacată cu recurs.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.