Național

Ce mai fură romanii

Ziarul de Vrancea
29 nov 2011 681 vizualizări
Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii a întocmit o statistică privind ultimele "tendinţe" ale furtului în Romania

Aproximativ 15% din furturi sînt din locuinţe, în 36% din cazuri hoţii profită de o uşă sau un geam lăsat deschis, iar în peste 60% din situaţii aceştia intră într-un imobil prin efracţie, potrivit Institutului pentru Cercetarea şi Prevenirea Criminalităţii. Şeful instituţiei, Constantin Stroescu a spus, cu ocazia lansării campanei "Fii precaut. Hoţii nu dorm!" că numărul furturilor a crescut atît în mediul urban cît şi în mediul rural în acest an faţă de anul trecut, 15 la sută dintre acestea fiind furturi din locuinţe. "În peste o treime din cazurile de furt din locuinţă hoţii pătrund pe calea accesului liber în locuinţă, cum ar fi o uşă deschisă sau un geam deschis", a precizat comisarul şef Constantin Stroescu. El a mai spus că în mediul urban furturile au crescut în acest an la 6.291, faţă de 4.303 în 2010, 15 la sută dintre cazuri reprezentînd furturi din locuinţe. Potrivit lui Stroescu, în acest an au crescut şi furturile din mediul rural, fiind înregistrate 6.000 de astfel de fapte, faţă de doar 3.000 în 2010. "În mediul urban, hoţii vizează locuinţe din zonele intens populate, iar în mediul rural, locuinţe izolate", a precizat Constantin Stroescu.
În ce priveşte bunurile vizate, Constantin Stroescu a spus că hoţii preferă banii în 29,9% dintre cazurile de furturi din locuinţe, apoi aparatura electronică, în 21,2 la sută din cazuri, telefoanele mobile şi bijuteriile - 16 la sută şi, respectiv, 13,8 la sută.
Potrivit lui Constantin Stroescu, autorii furturilor din locuinţe sînt majoritatea bărbaţi, cu vîrste cuprinse între 14 şi 40 de ani, fără ocupaţie, necăsătoriţi sau care trăiesc în concubinaj şi care provin dintr-un mediu familial cu situaţie economică precară. Campania "Fii precaut. Hoţii nu dorm!" se desfăşoară în perioada decembrie 2011 - ianuarie 2012, perioada sărbătorilor de iarnă fiind, potrivit lui Stroescu, preferată de hoţii din locuinţe.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.