Național

Moaştele Sfintei Parascheva, cerute cu împrumut în Macedonia

Ziarul de Vrancea
10 oct 2011 969 vizualizări
Solicitarea îi aparţine preşedintelui macedonian, aflat într-o vizită la Iaşi

Prefectul judeţului Iaşi, Dragomir Tomaşeschi, a declarat ieri că preşedintele Macedoniei, Gjorge Ivanov, aflat zilele trecute la Iaşi, a adresat o solicitare autorităţilor locale pentru a sprijini organizarea unui pelerinaj al moaştelor Sfintei Parascheva în Macedonia. Preşedintele macedonean a mers, la sfîrşitul săptămînii trecute, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva. "La Mitropolia Moldovei şi Bucovinei au fost momente extrem de emoţionante. Familia preşedintelui este ocrotită de Sfîntă şi a fost pentru prima oară cînd el şi soţia sa au văzut-o. Am să mă adresez Mitropoliei pentru a vedea dacă se poate organiza un pelerinaj al moaştelor în Macedonia, aşa cum m-a rugat preşedintele Ivanov. Ar fi o punte de legătură fantastică între Iaşi şi poporul macedonean", a declarat prefectul Iaşului Dragomir Tomaşeschi.

Au venit primii pelerini

În cursul zilei de ieri, mai multe autocare cu credincioşi din mai multe judeţe ale ţării au sosit la Iaşi, în cadrul pelerinajului religios care are loc la Catedrala Mitropolitană în fiecare an, în luna octombrie. Pelerinii s-au închinat la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, depuse în incinta Catedralei Mitropolitane, iar o parte dintre ei au rămas în oraş pentru a asista astăzi dimineaţă la ceremonia scoaterii moaştelor din catedrală.
La Iaşi, vor fi aduse miercuri din Grecia, cu un avion special, moaştele sfîntului Policarp, Episcopul Smirnei, acestea urmînd să fie aşezate lîngă moaştele Sfintei Parascheva, tot pe esplanada Catedralei. Miercuri seară, pe străzile centrale ale Iaşiului va avea loc un pelerinaj intitulat "Calea Sfinţilor". Vineri, 14 octombrie, în faţa Catedralei, pe o scenă special amenajată, va avea loc Sfînta Liturghie, care va fi oficiată de un sobor format din zeci de preoţi în frunte cu IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Sfînta Parascheva este considerată ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cînd este hramul, transformă Iaşul în cel mai mare centru de pelerinaj din România.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.