Național

Bolnavii cronici, fortati sa-si cumpere medicamente ieftine

Ziarul de Vrancea
26 aug 2011 639 vizualizări
Schimbarea metodologiei de calcul a preturilor de decontare pentru medicamentele care se acorda gratuit bolnavilor din cadrul programelor nationale de sanatate va face ca unii pacienti sa fie obligati sa-si cumpere medicatia, nemaifiind acoperite integral costurile acestor produse, spun farmacistii.

"Sigur ca vor fi bolnavi care vor trebui sa scoata bani din buzunar pentru medicamentele de pe lista C2. Probabil, majoritatea bolnavilor cu bani. Cei cu posibilitati materiale reduse vor accepta noua lista care va intra în vigoare la 1 septembrie", sustin farmacistii, legat de consecintele modificarii metodologiei de decontare a medicamentelor acordate gratuit în cadrul programelor nationale. Potrivit acestora, mecanismul de decontare al produselor de pe lista C2 "seamana oarecum" cu cel al medicamentelor compensate. Astfel, daca un pacient doreste un medicament scump atunci ar urma sa plateasca diferenta fata de ceea ce deconteaza statul. "În cazul în care un medicament inovativ are cinci generice al caror pret oscileaza între 5 si 10 lei statul va deconta de la 1 septembrie 5x20%, adica 6 lei. În acest context, pacientul va primi gratuit toate medicamentele al caror pret se gaseste între 5 si 6 lei inclusiv. În cazul în care medicamentul generic are un pret mai mare de 6 lei, atunci CNAS îi va deconta 6 lei", au precizat farmacistii.

Economii de aproximativ 150.000.000 de lei pe an

Conform noilor prevederi, de la 1 septembrie se va deconta pretul cu amanuntul al celui mai ieftin medicament generic existent în lista C2 (pretul cu amanuntul este pretul cu care medicamentul se vinde în farmacie) la care se adauga 20%, astfel încit decontarea tratamentelor necesare bolnavilor cronici sa poata fi sustinuta, în continuare, de catre autoritatile sanitare. În cazul în care un medicament inovativ din lista C2 nu are un generic corespondent, atunci acesta va fi decontat 100%, ca si pina în prezent. În cazul în care în lista C2, pe linga medicamentul inovativ exista mai multe medicamente generice cu acceasi substanta activa, conform noilor prevederi, începind cu 1 septembrie, toate acestea se vor deconta la un pret de maxim 120% fata de pretul cu amanuntul (din farmacie) al celui mai ieftin medicament.
Potrivit MS, Denumirile Comune Internationale (DCI), adica substantele active, din lista C2 sint cele pe care statul le acorda, gratuit, bolnavilor cu afectiuni precum diabet, tuberculoza, HIV/SIDA, afectiuni oncologice, hemofilie, transplant etc. "As vrea sa subliniez ca, bolnavii tratati în cadrul programelor nationale de sanatate vor beneficia, ca si pina în prezent, de tratament gratuit. În ultimii ani, consumul medicamentelor pentru boli cronice a crescut în raport cu fondurile pe care le avem disponibile. Vrem sa încurajam folosirea medicamentelor generice, adica a acelor medicamente cu costuri mai mici, dar cu efecte terapeutice similare cu ale medicamentelor inovative", a declarat ministrul Sanatatii, Ritli Ladislau, citat în comunicat. Conform primelor calcule realizate de reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, în urma aplicarii noilor masuri vor putea fi realizate economii în valoare de aproximativ 150.000.000 de lei pe an, în cadrul programelor de sanatate, ceea ce va permite Ministerului Sanatatii sa poata sustine costurile necesare asigurarii, în continuare a acestor medicamente gratuite pentru pacienti. În Lista C2 sint incluse peste 1.400 medicamente necesare tratamentului unor boli cronice, care corespund la aproximativ 400 denumiri comune internationale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.