Național

Infractorii sexuali ataca fara scrupule

Cristi Irimia
14 mar 2006 761 vizualizări
Fenomenul infractiunilor privitoare la viata sexuala au capatat amploare in ultimul timp u cele mai expuse sint tinerele de pina in 18 ani, insa unor astfel de infractiuni au cazut victime chiar si fetite de scoala primara u multe cazuri nu apar insa in fata instantei

Infractiunile de natura sexuala, sub diverse forme, au luat amploare in ultimii ani, crescind totodata si numarul de plingeri inregistrate de organele de urmarire penala in acest sens. Fie ca a fost vorba de viol, seductie, hartuire sexuala sau intretinere de relatii sexuale cu un minor, cazurile au prezentat un interes aparte, mai ales atunci cind s-au inregistrat si decese ale victimelor in urma infractiunilor comise. Din fericire, in Vrancea nu s-a inregistrat anul trecut nici o fapta de genul celor amintite mai sus, care sa fie urmata de moartea victimei. Au existat, insa, alte spete in care zeci de vrinceni au fost cercetati pentru diferite infractiuni privitoare la viata sexuala. La Judecatoria Focsani s-au inregistrat in 2005 cinci cazuri de viol, fata de doua in 2004. Magistratii spun insa ca, de multe ori, victimele nu-si mai reclama agresorii sau se impaca si procesele nu mai au loc.


Spre finalul anului trecut si inceputul acestui an, trei cazuri aflate pe rolul instantelor de judecata vrincene au intrat in atentia cotidianului nostru. Unul dintre ele, aflat pe rolul Tribunalului Vrancea, a privit o tinara de 17 ani din Focsani, Ana S., cu un usor retard mintal, care a fost la un pas sa fie abuzata sexual chiar de catre un vecin de bloc. Stroia T., de 54 de ani, cunostea starea tinerei si a patruns in apartamentul in care aceasta locuia impreuna cu parintii, sub un pretext oarecare. Ignorind refuzul fetei, precum si solicitarea acesteia pentru parasirea locuintei, cel care ii putea fi tata s-a dezbracat si s-a dedat la acte obscene. Ana S. l-a respins in continuare, iar la un moment dat a inceput sa tipe. Speriat de strigatele fetei, Stroia T. s-a imbracat si a parasit apartamentul. A urmat un proces, in cadrul caruia vecinul a sustinut ca doar a sarutat-o pe adolescenta. Ulterior, barbatul de 54 de ani a fost condamnat la 9 luni de inchisoare cu suspendare, pentru violare de domiciliu, si la 8 luni de inchisoare, tot cu suspendare, pentru coruptie sexuala. Totodata, Stroia T. a fost obligat la plata unor daune morale de 2.000 RON.


O mama si-a reclamat fiica minora


Alte cazuri legate de infractiuni de natura sexuala au fost aduse la cunostinta institutiilor abilitate de catre persoane apropiate victimelor. O situatie mai speciala este cea a lui Florin V., un tinar de 21 de ani din Focsani, care a ajuns sa fie judecat pentru ca a intretinut relatii sexuale cu minora Irina M., de doar 13 ani, dupa o reclamatie facuta chiar de catre mama acesteia. Interesant este faptul ca mama si-a reclamat fiica, desi aceasta din urma a fost izgonita de acasa, din cu totul alte motive, chiar de catre mama reclamanta. Cum tinerii locuiesc impreuna acum si chiar si-au facut planuri de casatorie, instanta a apreciat ca fapta lui Florin V. nu prezinta pericol social, astfel ca l-a achitat pentru ca a intretinut relatii sexuale cu minora in cauza. Pe linga acuzatia initiala, tinarul a fost judecat si pentru seductie, deoarece i-a promis tinerei ca o va lua de nevasta, iar organele de urmarire penala au considerat, conform legii, ca relatia sexuala dintre cei doi s-a produs si datorita promisiunilor facute de tinar. Florin V. a fost achitat si in ceea ce priveste infractiunea de seductie, pe aceleasi considerente, dar si pentru ca prietena lui de doar 13 ani a fost la proces si i-a luat apararea. "Din pacate, cercetarea abuzurilor savirsite de unii parinti asupra copiilor lor nu se face intotdeauna cu profesionalism si nici tinerii dati afara din casa de parinti nu-si gasesc rezolvarea situatiei intr-un mod favorabil in societatea noastra", a opinat unul dintre avocatii care a oferit asistenta juridica tinarului de 21 de ani.


Infractiunile de natura sexuala, in atentia societatii civile


Ultimul caz la care facem referire este cel inregistrat anul trecut in decembrie, cind o tinara din comuna Racoasa, Florentina T., l-a reclamat pe bibliotecarul Ghita V. pentru viol. Acesta s-ar fi produs de mai multe ori anul trecut, ultima data in luna decembrie, conform spuselor fetei. Politia Racoasa si Parchetul de pe linga Judecatoria Panciu au dispus, insa, neinceperea urmarii penale in ceea ce-l priveste pe bibliotecar, considerind pe baza probelor adunate la dosar ca fapta nu s-a produs. La termenul incriminat de fata ca s-a produs primul abuz asupra ei, aceasta era minora, astfel ca bibliotecarul Ghita V. s-ar fi putut alege si cu o alta infractiune pe cap, in cazul in care organele de cercetare ar fi considerat ca fapta ar fi existat. Ulterior, la Politia Racoasa tinara si parintii acesteia n-au mai facut nici o plingere de natura sexuala, menita sa-l incrimineze pe bibliotecar, ci doar una legata de o cearta cu acesta, la finele lunii ianuarie 2006.

Ar mai fi de spus ca, in acest moment, societatea civila acorda o mai mare atentie fenomenului de infractiune privitoare la viata sexuala, mai ales dupa recentele cazuri in care fetite de pina in 10 ani au fost violate si apoi ucise cu singe rece de catre obsedati care acum se afla in spatele gratiilor. Mai mult, parintii victimelor de acest gen initiaza demersuri pentru reintroducerea pedepsei cu moartea, insa acest lucru pare destul de greu de pus in practica.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.