Național

Folosirea de angajati fara contract va fi pedepsita cu inchisoarea

Ziarul de Vrancea
21 feb 2011 727 vizualizări
In prezent patronii care folosesc oameni la negru risca doar o amenda

Modificarile pregatite pentru Codul Muncii vor flexibiliza piata si ii vor ajuta pe romani sa gaseasca mai repede un loc de munca, inclusiv prin extinderea peroadei de incheiere a contractelor pe durata determinata, a declarat, ieri, premierul Emil Boc, intr-o videoconferinta cu prefectii. El a sustinut ca Romania se afla pe ultimul loc in UE in ceea ce priveste contractele de munca pe durata determinata, angajatorii avind mari retineri in a decide ocuparea posturilor din cauza duratei de doar 24 luni, in conditiile in care activitatea acestora derulata pe baza unui program UE poate dura 3-4 ani. Premierul a apreciat ca extinderea perioadei contractelor pe durata determinata de la 24 luni la 36 luni va avea efecte benefice pentru piata muncii. Boc a mai aratat ca pedeapsa pentru munca la negru nu va mai fi limitata doar la aplicarea unei amenzi, ci va ajunge chiar la inchisoare. Premierul Emil Boc a anuntat, vineri, ca exista posibilitatea ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru modificarile Codului Muncii, o decizie urmind sa fie luata dupa discutii in Coalitie si in Guvern. Intrebat daca isi va angaja raspunderea pentru Codul Muncii, premierul a afirmat: "Exista aceasta posibilitate, urmeaza discutii in Coalitie si Guvern". Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, vineri, ca modificarile la Codul Muncii sint o noua forma de sclavagism, pentru ca patronul poate concedia colectiv oricind si a doua zi sa angajeze alte persoane. Ultima forma a proiectului Codului Muncii, releva ca toate prevederile referitoare la contractul colectiv de munca unic la nivel national sint abrogate. Sindicatele nu sint de acord cu scoaterea contractelor colective de munca din viitorul Cod al Muncii, sustinind ca in acest fel regulile minimale ca timpul de lucru, conditiile de lucru, salariul minim, trecerea la coeficientii de ierarhizare care sa departajeze lucratorii vor disparea. Reprezentantii AmCham Romania sustin ca modificarile legislatiei muncii trebuie sa tina cont de principii precum reglementarea performantei ca principiu de baza in ceea ce priveste relatiile de munca, flexibilizarea acestui domeniu si abrogarea prevederilor privind contractul colectiv de munca la nivel national, potrivit AmCham Romania. "Prin cele aproximativ 150 de propuneri de modificare a Codului muncii inaintate Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale in perioada de consultare publica, Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania) promoveaza patru principii majore: reglementarea performantei ca principiu de baza in ceea ce priveste relatiile de munca; flexibilizarea relatiilor de munca; aplicarea contractului colectiv de munca incheiat la nivel de ramura doar partilor semnatare si abrogarea prevederilor referitoare la contractul colectiv de munca incheiat la nivel national; clarificarea si simplificarea unor prevederi legale", se arata intr-un comunicat al organizatiei.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.