Național

Desant al mascatilor la Vama Siret - VEZI VIDEO -

Ziarul de Vrancea
4 feb 2011 762 vizualizări
Orasul sucevean Siret a fost luat cu asalt de trupe ale ministerului de interne, fiind efectuate perchezitii la punctul vamal dar si la casele vamesilor si politistilor de frontiera n aproape toti lucratorii de la Vama Siret au fost imbarcati in dubele politiei si transportati la Bucuresti, ei fiind acuzati de trafic de tigari si mita

Aproximativ 80 de politisti de frontiera, vamesi si contrabandisti au fost retinuti ieri dimineata, in Vama Siret, pentru trafic de tigari si luare de mita. Ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si procurori anticoruptie au facut, in paralel, perchezitii atit la sediul vamii, cit si la domiciliile politistilor si vamesilor retinuti, filajul in acest caz fiind inceput inca in urma cu sase luni, potrivit unor surse judiciare. Traficul rutier a fost blocat temporar in zona, in timpul actiunii, ceea ce a facut ca masinile sa formeze o coada de doi kilometri. Persoanele ridicate au fost aduse la sediul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Suceava, de unde au fost transportate aseara la Bucuresti, pentru audieri. Ministerul Administratiei si Internelor a informat ieri ca actiunea de la Punctul de Trecere a Frontierei Siret face parte din planul MAI de securizare a frontierelor si de combatere a coruptiei in rindul personalului si ca in zona este asigurata continuitatea formalitatilor de control. Ancheta a fost demarata in urma cu mai mult timp, la ea participind efective ale Directiei Generale Anticoruptie, Politiei Romane, Jandarmeriei Romane, Politiei de Frontiera Romane, cu sprijinul informativ al Serviciului Roman de Informatii.


"Sa se mearga pina la adevaratii beneficiari"


Unul dintre politistii de frontiera din Punctul de Trecere a Frontierei de la Vama Siret a fost asteptat acasa de catre politistii mascati care au descins la locuinta lui, el declarind ca nu stia ca este si el vizat de aceasta actiune si ca tocmai iesise din tura. Imediat ce a ajuns acasa, el a fost preluat de catre doi politisti mascati care l-au asteptat sa isi duca ciinele in padoc, dupa care au intrat impreuna in locuinta. Locuitorii din Siret povesteau ca niciodata nu au vazut atit de multe autovehicule cu numere de MAI si inscriptionate cu "Directia Nationala Anticoruptie" oprite pe strazi din oras la diferite locatii unde s-au facut descinderi si perchezitii. "Trebuie sa vedem daca au curaj sa mearga pina la adevaratii beneficiari, care sint persoane importante. Problema aceasta este mai veche la Vama Siret. Trebuie vazuta finalitatea, nu doar ce se intimpla acum", a declarat Vasile Lincu, lider Sindicatul ProLex.


"Profitul" vamesilor: un miliard de lei vechi


Potrivit anchetatorilor, citati de realitatea.net, prin Punctul de Trecere a Frontierei Siret, in 24 de ore erau introduse in tara aproximativ 200 de baxuri cu tigari de contrabanda, provenite din Republica Moldova. Contrabandistii nu treceau granita avind asupra lor cantitati importante de tutun, ci se foloseau de localnici, in cea mai mare parte femei, care transportau cantitati mici de tigari, pe bicicleta. Cei care transportau tigarile erau sprijiniti de politistii de frontiera si vamesii suceveni, despre care exista informatii ca ar fi luat in jur de 1 miliard de lei vechi mita, adica aproximativ un sfert din valoarea tigarilor trecute peste granita, intr-o tura de 12 ore.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.