Național

Medicii de familie vor elibera retete compensate cu portia

Liliana Nenciu
21 ian 2006 714 vizualizări
Familiile cu venituri mici nu vor plati consultul la medicul de familie. Fiecare medic va putea dispune de propriul fond pentru prescrierea medicamentelor compensate si gratuite.

Proiectul contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2006, elaborat de CNAS, are ca noutate introducerea bugetului pentru medicamente si investigatii paraclinice pentru medicii de familie si specialistii din ambulatoriu. Astfel, fiecare medic va putea dispune de propriul fond pentru prescrierea de medicamente compensate si gratuite, precum si pentru efectuarea analizelor de laborator. Prin normele de aplicare a contractului va fi stabilit costul mediu anual pe asigurat, in functie de grupa de virsta in care se incadreaza acesta. Bugetul fiecarui medic de familie va fi stabilit pornind de la acest cost mediu, in functie de numarul si structura de virsta a asiguratilor pe care acesta ii are in ingrijire. Pentru unele categorii de boli cronice vor fi alocate separat medicilor de familie alte fonduri, pe acelasi principiu, dar tinindu-se cont de costul mediu al ingrijirilor pentru fiecare boala in parte. "Deocamdata, nimeni nu ne-a spus nimic. Sintem in ceata, deoarece cei de la Ministerul Sanatatii nu ne-au explicat nimic, doar ce am citit prin presa. Oricum, noi am discutat, medicii intre noi, si nu sintem de acord cu aceste prevederi ale roiectului contract-cadru pe 2006. Cel mai mult ne-a convenit cind aveam buget de practica pe cabinet. Asteptam ca cineva sa ne ceara si noua parerea", ne-a spus Aurora Margineanu, medic de familie in satul Biliesti, din Suraia. Similar, medicii specialisti din ambulatoriu vor avea alocat un buget in functie de numarul de pacienti, precum si de costul mediu al tratamentului si investigatiilor paraclinice in respectiva specialitate.


Medicii ar putea plati din buzunarul propriu retetele


Medicii de familie si specialistii din ambulatoriu vor fi platiti in proportie mai mare pentru consultatiile efectiv acordate si, in proportie mai mica, doar pentru numarul de pacienti pe care ii au inscrisi in evidentele lor. Astfel, apare posibilitatea co-platilor in sistem, nivelul acestora urmind sa fie stabilit pe baza unei metodologii unitare la nivel national. Familiile care au venitul mediu pe membru de familie mai mic decit salariul minim pe economie vor fi scutite de co-plati. In specialitatile paraclinice vor fi introduse formulare securizate pentru trimiterile de efectuare de analize, similare retetelor. De anul acesta vor fi decontate si ingrijirile paleative acordate in spital. Deoarece la sfirsitul fiecarui semestru sumele ramase neutilizate se constituie in venit al cabinetului medical, celor de la Casa de Asigurari le va fi foarte usor sa dea vina pe medici, daca s-au terminat fondurile. în cazul in care medicul da prea multe trimiteri sau retete si depaseste plafonul, sumele respective se recupereaza din venitul cabinetului. Potrivit acestui proiect, de medicamente gratuite fara plafonare valorica si cantitativa nu vor mai beneficia decit copiii cu virsta intre 0 si 12 luni. Doar in cazul in care pacientul ajunge in urgenta la spital, acesta ar putea scapa fara sa scoata alti bani din buzunar. "Problema medicilor de familie apare la prescrierea retetelor compensate si gratuite, deoarece daca ramin retete gratuite, banii alocati pentru acestea vor intra in buzunarele medicilor de familie si ai asistentilor acestora, iar daca vor depasi suma alocata pentru compensate si gratuite vor plati din buzunarele lor. In acest fel, Ministrul Sanatatii vrea ca retetele gratuite si compensate sa ajunga doar la cei care au intr-adevar nevoie, insa sper ca medicii sa mai si elibereze retete si sa nu-si pastreze banii", a declarat medicul Dima Cozma, directorul DSP Vrancea. Actualele propuneri au fost elaborate pe baza actelor normative in vigoare in acest moment, dar documentul va fi definitivat de-abia dupa intrarea in vigoare a noului pachet legislativ din domeniul sanatatii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.