Național

Se cauta un Mitropolit pentru Cluj

Ziarul de Vrancea
2 feb 2011 868 vizualizări
Alegerile pentru Mitropolia Clujului au loc în cel mult 60 de zile de la vacantarea scaunului, iar Sfintul Sinod poate dispune completarea propunerilor sinodului mitropolitan cu doi candidati, ierarhi eligibili, desemnati prin vot secret de catre plenul sau, se arata in Regulamentului BOR, dat publicitatii ieri de Patriarhia Romana

Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului in calitate de loctiitor de mitropolit, iar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului si Clujului in calitate de loctiitor de arhiepiscop, pina la alegerea si intronizarea chiriarhului canonic, a informat ieri Patriarhia Romana. Pentru alegerea mitropolitului, Sinodul mitropolitan, prezidat de patriarhul Romaniei sau de loctiitorul desemnat canonic si statutar, va stabili prin consultare deschisa urmata de vot secret consultativ, o lista de doi candidati dintre ierarhii eligibili, fiecare propunere fiind motivata. Dupa acesta consultare, Sinodul mitropolitan se va consulta, intr-o sedinta speciala, cu membrii Adunarii eparhiale ai eparhiei vacante la care se adauga membrii clerici si mireni din celelalte eparhii ale mitropoliei respective, delegati in Adunarea Nationala Bisericeasca. La sedinta va participa, de asemenea, un decan al unei facultati de teologie si un director de seminar teologic din mitropolie, desemnati de Patriarhul Romaniei sau loctiitorul de mitropolit. Lista intocmita de Sinodul mitropolitan, completata in urma consultarii cu membrii clerici si mireni, va fi inaintata Sfintului Sinod cu proces - verbal. Sfintul Sinod, primind lista cu propuneri, poate dispune completarea acesteia cu doi candidati, ierarhi eligibili, desemnati prin vot secret consultativ de catre plenul sau, care au obtinut cele mai multe voturi. Lucrarile Sfintului Sinod pentru alegerea mitropolitului vor fi prezidate de catre patriarhul Romaniei.


Cum se desfasoara votul


în vederea alegerii mitropolitului, pe buletinul de vot se vor inscrie, in ordine, numele ierarhilor eligibili propusi prin vot secret consultativ de Sinodul mitropolitan, de clericii si mirenii participanti la consultare, precum si de Sfintul Sinod. Mitropolit devine candidatul care a obtinut voturile a jumatate plus unu din totalul membrilor prezenti. Daca nici unul dintre candidati nu a intrunit numarul necesar de voturi, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Este ales cel care a intrunit voturile a jumatate plus unu din totalul membrilor prezenti. în caz de paritate, decid sortii. Rezultatul alegerii se consemneaza intr-un proces-verbal la care se anexeaza buletinele voturilor exprimate. Presedintele anunta solemn numele celui ales, dupa care inchide sedinta de lucru. Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a murit luni, la Clinica de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca. Trupul neinsufletit al mitropolitului Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a fost depus, luni seara, la Catedrala ortodoxa din Piata "Avram Iancu" din Cluj-Napoca, dupa ce o scurta slujba de pomenire a avut loc in curtea Arhiepiscopiei Ortodoxe din municipiu. Slujba de inmormintare va avea loc miine la ora 12.00, in Catedrala mitropolitana din Cluj si va fi oficiata de PF Daniel.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.