Național

Donez rinichi ca sa-mi cresc nepotii

Liliana Nenciu
12 ian 2006 1084 vizualizări
Barbatul stie ca traficul de organe este ilegal, insa spune ca tranzactionarea rinichiului este singura sa sansa sa scape de saracie.

Un tinar din comuna Tifesti a ajuns in pragul disperarii din cauza saraciei si spune ca ar fi dispus sa renunte la un organ din corpul sau doar pentru a-si intretine familia saraca. Daniel Barbu, in virsta de 26 de ani, a venit ieri la redactia ziarului nostru in speranta ca cineva care are nevoie de un transplant de rinchi va fi interesat de grupa sangvina 01 pozitiv. "M-am gindit mai demult ca sa fac acest pas, chiar m-am dus la un doctor din Panciu sa vad daca am rinichii sanatosi. Atunci, adica acum patru ani, medicii mi-au spus ca rinichii ar fi putin mariti, insa am urmat un tratament si m-am vindecat. Nu stiu ce suma sa cer pe rinichiul meu, nu m-am gindit inca. Tot ce vreau este sa-mi repar casa care se sta sa se darime si sa-mi ajut cei doi nepotei care sint sufletul meu. Cei doi micuti sint copiii surorii mele al carei barbat este in puscarie. Ii iubesc ca pe copiii mei si as vrea sa-i ajut ca sa nu duca viata grea ca a mea. Cel mai mare copil are 8 ani si merge la scoala. As vrea ca sa fac rost de bani ca sa nu fie nevoit sa intrerupa scoala. Momentan, traim doar din alocatia celor doi copii, dar este foarte greu", ne-a marturisit tifesteanul. Daniel mai spune ca a luat aceasta decizie extrema deoarece patronii pe la care a mai lucrat nu l-au platit si si-a pierdut increderea in munca cinstita. Cu toate ca nu prea a dat pe la scoala, tinarul stie ca traficul de organe este interzis de lege, insa el spune ca va salva o viata, nu va face un troc. "Daca cineva este interesat poate veni oricind la mine. Nu-mi este frica de operatie deoarece este singura mea sansa sa scap de saracie", mai spune Daniel Barbu. Tinarul nu constientiza ieri repersursiunile unei operatii care sa-l lase fara un rinichi si nici posibilele acuzatii de trafic cu organe care i-ar putea aduce pina la trei ani de inchisoare. In plus, riscul la care se supun donatorii de organe nu poate fi masurat in bani, dupa cum sustin medicii. "Daca, de exemplu, donezi un rinichi, rinichiul care a ramas preia si treaba celuilalt, care astfel se supraincarca. La un moment dat poate ceda si se poate ajunge la insuficienta renala, dializa sau chiar, in cazuri grave, la transplant renal", explica nefrologii. In plus, specialistii sustin ca in Romania transplantologia se afla in faza incipienta si ridica inca mari robleme, in lipsa unei legislatii coerente.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.