Național

Udrea isi doreste un mini-concediu de maternitate

Ziarul de Vrancea
6 dec 2010 495 vizualizări
"Daca as fi mama nu as putea sta departe de munca mai mult de citeva luni", sustine ea n astazi, Guvernul urmeaza sa anunte ce decizie a luat in privinta modificarii duratei concediului si a cuantumului indemnizatiei de crestere a copilului

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea a declarat, ieri, ca ii este greu sa spuna ce ar face daca ar fi mama, dar ca nu ar putea sa stea departe de munca mai mult de citeva luni. Ea a fost intrebata, intr-o conferinta de presa, ce ar face daca ar fi mama: ar prefera sa stea acasa sa-si creasca copilul pe bani mai multi si pe o perioada mai scurta sau pe bani mai putini si pe o perioada mai lunga? "Eu am o colega care a venit la munca, e adevarat era asta in campanie electorala, la doua saptamini dupa ce a nascut. Mi-e greu sa spun ce as face eu daca as fi mama, pentru lucrurile astea le stii doar daca ti se intimpla. Cu siguranta ca nu as putea sa stau departe de munca mai mult de citeva luni", a raspuns ministrul.

Udrea a mai fost intrebata care dintre variantele concediul de maternitate le sustine, ea aratind ca acest subiect este discutat inclusiv azi in coalitie. "Sint mai multe variante de lucru, toate au in vedere interesul copilului, in primul rind", a adaugat Udrea.

"Ultimul" care va lua decizia in privinta reducerii duratei concediului maternal este premierul, conform propriilor declaratii. El a afirmat ca o hotarire in acest sens va fi luata dupa finalizarea dezbaterii publice si dupa ce vor fi ascultate toate parerile. "Ascultam toate parerile si opiniile care se exprima pe acest subiect si, dupa ce aceasta perioada va fi finalizata, vom anunta decizia Guvernului", a spus Boc.

Unele dintre variantele prezentate de catre ministrul Muncii, Ioan Botis, parlamentarilor PDL vizeaza mentinerea duratei concediului de maternitate la 24 de luni, dar plafonarea acesteia la 1.000 de lei sau 1.500 de lei. O alta varianta se refera acordarea timp de 12 luni a unei indemnizatii de 85% din salariu, cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei, iar din a saptea luna, mamele care se intorc la serviciu sa beneficieze de un bonus de 500 lei lunar. A treia varianta prevad ca mamele sa beneficieze timp de 24 de luni de indemnizatie, dar aceasta sa fie plafonata la 1.000 de lei sau la 1.500 de lei, iar bonusul pentru intoarcerea la serviciu mai devreme sa fie de 100 de lei lunar.

Curtea Constitutionala a validat, in 25 iunie, reducerea sumelor acordate ca indemnizatie pentru cresterea copilului cu 15%, care nu va putea, insa, sa scada mai jos de 600 de lei.


Promisiuni de crese noi


PDL a decis sa sustina proiectele care finanteaza construirea de crese noi si reabilitarea unor constructii pentru a fi transformate in crese, consilierii democrat-liberali initiind un proiect pentru construirea de 13 crese in Capitala, a declarat ieripresedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea. Ea a precizat, la o conferinta de presa, ca in Consiliul General al Municipiului Bucuresti, consilierii PDL au initiat, in luna aprilie, un proiect, aprobat prin Hotarire de Consiliu, prin care au aplicat la Ministerul Muncii pentru a primi finantare europeana pentru construirea a 13 crese. Liderul PDL a explicat ca derularea acestui proiect se va face in termen de 36 de luni, dar PDL doreste urgentarea acestuia, astfel incit cresele sa fie finalizate pina in a doua jumatate a anului 2012. Potrivit lui Udrea, valoarea totala a proiectului este de 4,2 milioane de euro si vor urma sa beneficieze 120 de copii cu virste intre 0 si 3 ani. Ea a mai spus ca, in Capitala, proiectul va duce la pregatirea a 173 de persoane in acest domeniu si 212 mame "se vor putea intoarce la locul de munca".



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.