Național

Politicieni cu certificate de integritate

Ziarul de Vrancea
6 dec 2010 501 vizualizări
Reprezentantii mai multor partide reuniti la Bucuresti au convenit asupra adoptarii unor coduri etice privind standardele de admitere în partid si întreaga cariera politica n Monica Macovei, co-organizator al conferintei, vede un nou prilej de a contesta nepotismul, clientelismul politic si coruptia n Sever Voinescu pare a fi de alta parere

Adoptarea criteriilor de integritate si competenta in promovarea in functiile de partid si in cele publice si crearea unor mecanisme concrete de aplicare a acestora este apelul pe care l-au lansat, printr-o rezolutie comuna adoptata ieri la Bucuresti, reprezentantii a 34 de formatiuni de centru-dreapta din Europa si SUA, care au participat la Conferinta "Integritate in Europa Centrala si Est".

"Am discutat despre lucrurile concrete legate de promovarea in functii publice, toata lumea avind exemple proaste de acasa. (...) Ne-am uitat la lege si la practica in chestiune de integritate in politica in toate tarile din Europa", a declarat, la finalul dezbaterilor, europarlamentarul PDL Monica Macovei, co-organizator al evenimentului. Ea a precizat ca rezolutia va fi transmisa tuturor partidelor de centru-dreapta din Europa Centrala si de Est si ca, personal, va milita pentru includerea in statutul PDL a criteriilor de integritate. Acestea recomanda adoptarea unor coduri etice privind standardele de admitere in partid si intreaga cariera politica, precum si crearea unor comitete independente pentru implementarea acestora, formate din membri alesi de congrese, fara functii executive la nivel de partid.

în documentul adoptat ieri se arata ca nepotismul si clientelismul politic, alaturi de coruptie, sint printre problemele cele mai grave in majoritatea tarilor din Europa Centrala si de Est, aceasta din urma subminind buna guvernare, increderea in institutiile statului si fiind un atentat la drepturile fundamentale ale omului.

Participantii la eveniment au subliniat ca, potrivit statisticilor, partidele politice sint percepute ca fiind cele mai corupte institutii, urmate de serviciile publice si parlamentele, iar politicienii sint perceputi ca aflindu-se in topul piramidei coruptiei.

Conform lui Macovei, in cazul in care aceste criterii nu vor fi acceptate, problema este cum vor raspunde public si in fata electoratului cei care vor refuza acest lucru.


Voinescu: Esti bun pentru un partid daca aduci bani si voturi


Deputatul PDL Sever Voinescu a declarat, la aceeasi dezbatere, ca, "in general, in Romania esti bun pentru un partid daca poti sa aduci partidului doua lucruri, bani si voturi". Voinescu a spus ca exista mai multe teorii discutabile, potrivit carora daca esti deja bogat esti mai putin coruptibil decit o persoana saraca sau daca esti o persoana credincioasa, care mergi la biserica esti mai putin coruptibil. "Cred ca exista mule dificultati in Romania pentru ca partidele politice sa contribuie la construirea integritatii", a adaugat deputatul.

în opinia acestuia, una dintre dificultati tine de opinia publica, el apreciind ca, in marea majoritate, opinia publica este resemnata in ceea ce priveste coruptia. "Experienta de douazeci de ani a dus la doua prejudecati, care atirna de gitul intregii clase politice: daca veti discuta cu oamenii despre coruptie va vor spune fie ca «toti politicienii sint la fel, toti fura nu ai ce face», fie ca «sa fure dar sa faca ceva si pentru noi»", a adaugat Voinescu.

El a spus ca acest tip de mentalitate marturiseste o experienta trista a romanilor in raport cu ceea ce vad sau stiu ei ce fac politicienii.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.