Național

Ping-pong cu legile tarii

Ziarul de Vrancea
3 nov 2010 500 vizualizări
Presedintele a retrimis in Parlament legile privind TVA de 5% pentru alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mici n senatorii n-au reusit nici ieri sa ajunga la un acord pe legea pensiilor, un alt act normativ "primit" de la Cotroceni n "satul" de lentoarea procesului legislativ, premierul Emil Boc se gindeste ca Guvernul sa-si asume raspunderea si pe legea salarizarii unice

Presedintele Traian Basescu a retrimis ieri Parlamentului legile care prevad reducerea TVA la 5% la alimentele de baza si neimpozitarea pensiilor mai mici de 2.000 de lei. "în cursul zilei de astazi (n.r. - ieri) le voi retrimite la Parlament pe ambele, celebrele legi votate din greseala. Da, le voi trimite inapoi la Parlament pentru reexaminare si pentru punere in concordanta cu angajamentele internationale ale Romaniei si cu nevoia de predictibilitate in fiscalitate", a declarat Traian Basescu. Presedintele a afirmat luni seara la TVR ca a discutat cu reprezentantii FMI despre prevederile color doua legi. "I-am asigurat ca nu vom modifica fiscalitatea, ceea ce inseamna ca nu voi promulga legile", a spus Basescu. Presedintele a adaugat ca legile sint scrise prost. Plenul Camerei Deputatilor a adoptat recent cele doua initiative. A doua zi, deputatii PDL, intre care si unii ministri, au sustinut ca au votat din greseala in favoarea celor doua proiecte.


Pauza de consultari privind votul de prelungire a dezbaterilor


Senatorii nu au finalizat ieri dezbaterile privind cererea de reexaminare a Legii pensiilor, cu toate ca, la inceputul sedintei, decisesera, prin vot, ca programul sa fie prelungit pina la epuizarea acestui subiect. Presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu, a suspendat dezbaterea la ora 13.00, fara sa se poata ajunge la un punct de vedere comun in legatura cu modul in care sa se desfasoare lucrarile privind acest punct. Practic, interventiile repetate ale senatorilor PSD si PNL la microfonul plenului Senatului, invocind prevederi procedurale, au dus la aminarea cu doua ore a dezbaterilor pe articole a reexaminarii Legii pensiilor. Cu un minut inaintea expirarii programului de lucru, senatorul PNL Puiu Hasotti a solicitat o pauza de consultari. El a motivat ca liderii de grupuri trebuie sa se puna de acord daca mai este in vigoare votul prin care se prelungea programul de lucru, din moment ce prima conditie a prelungirii respective, dezbaterea pe articole, nu incepuse inca. Dupa pauza de consultari, presedintele de sedința, Teodor Meleșcanu, a invocat lipsa unui acord al liderilor de grupuri asupra prelungirii programului sau retrimiterii Legii la comisii, a constatat lipsa cvorumului si a anuntat suspendarea sedintei. Opozitia si puterea si-au sustinut, in continuare, pozitiile. In timp ce opozitia doreste amendarea mai multor articole ale legii, partidele din coalitie vor ca doar articolul care a facut obiectul cererii de reexaminare sa fie rediscutat - cel privind virsta de pensionare la femei.


Lui Boc a inceput sa-i placa asumarea raspunderii


Premierul Emil Boc a declarat ieri, dupa consultarile de la Cotroceni, ca nu exclude posibilitatea angajarii raspunderii Guvernului pe legea salarizarii, precizind insa ca decizia finala va fi luata in coalitie. "Va fi o decizie pe care o vom lua in coalitie, dar nu este exclusa o asemenea varianta", a spus Boc, intrebat daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe legea salarizarii.

De altfel, referindu-se la legea salarizarii, Boc a spus ca adoptarea acestui proiect constituie una dintre prioritati, din perspectiva PDL. Presedintele Traian Basescu a fost intrebat, luni seara, la TVR, daca Guvernul si-ar putea asuma raspunderea pe Legea salarizarii, el raspunzind: "Nu va avea ce sa faca".


Senatorii au cazut de acord pe un singur proiect: majorarea bugetului institutiei


Daca dezbaterile pe Legea pensiilor nu au dus la nici un rezultat, decizia fiind aminata din lipsa de cvorum, senatorii au adoptat ieri cu o larga majoritate - 86 voturi "pentru", doua "impotriva" si doua abtineri -, bugetul institutiei pentru anul 2011. Acesta va fi in valoare de 128 de milioane lei, cu aproape 30% mai mare decit cel din 2010. Potrivit unui document intern obtinut de Mediafax, si Camera Deputatilor ar urma sa faca risipa anul viitor. Astfel, proiectul de buget al institutiei pe 2011 prevede, la capitolul "Masini, echipamente si mijloace de transport", o crestere de aproape 300 de ori fata de 2010, de la suma de 106.000 lei la 31.447.000 de lei. Cresterea respectiva are drept scop, cel mai probabil, innoirea parcului auto al Camerei Deputatilor. Per total, proiectul de buget pe anul 2011 al forului prevede o crestere fata de bugetul din 2010, de la 212.839.000 lei la 273.288.000 de lei, din care activitatea proprie a Camerei urmeaza sa fie sustinuta din 252.105.000 de lei, iar suma de 19.988.000 va fi alocata organizarii Adunarii Parlamentare NATO.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.