Național

Romania s-a cutremurat ieri de la Nereju

Dan Chiriac
14 dec 2005 1079 vizualizări
Intensitatea seismului de ieri a fost de 5,3 grade pe scara Richter. Acesta este cel mai puternic cutremur din acest an si a fost prevazut cu 26 de secunde inainte de declansare. Primarul Focsaniului spune ca cei care au darimat structurile de rezistenta din blocuri isi pun in pericol vecinii.

Cel mai puternic cutremur de pamint din acest an s-a produs ieri dupa-amiaza, la doi kilometri sud de comuna Nereju. Potrivit seismologilor, cutremurul a fost de intensitate medie si a avut loc la o adincime de peste 150 de kilometri. "La orele 14.15, in zona comunei Nereju, s-a produs un seism cu o magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter si cu o intensitate de 5 grade, la o adincime de 150 de kilometri", ne-a declarat lt. col. Maricel Carausu, de la ISU Vrancea. Senzorii seismici au inregistrat o miscare tectonica de aproximativ trei minute, in schimb, la suprafata, cutremurul s-a simtit doar sapte secunde. In general, miscarea telurica a fost simtita de persoanele aflate la etajele imobilelor. "Eram in birou, la etaj, si am simtit curtremurul destul de bine, in comparatie cu cei care erau mai jos si care l-au simtit mai putin", ne-a mai declarat Marcel Carausu. Seismul a fost prevazut cu 26 de secunde inainte de producere de senzorii sistemului de avertizare seismica in timp real de la Plostina, comuna Vrincioaia. Seismologii spun ca nu este cazul ca populatia sa se alarmeze, chiar daca zona Vrancei a fost mai activa in acest an din punct de vedere seismic. Specialistii considera pozitiv acest lucru, pe motiv ca astfel se elibereaza energia acumulata in interiorul scoartei terestre si se micsoreaza posibilitatea unui cutremur cu o intensitate mai mare. Tot in cursul zilei de ieri, in Pakistan s-au produs doua cutremure de pamint, dar specialistii romani au precizat ca acestea nu au nici un fel de legatura cu cel produs in muntii Vrancei. Cutremurul de la Nereju s-a simtit pina in sudul tarii, in special in judetele Giurgiu, Galati si Braila, dar si in Bucuresti. Din cite se stie, seismul nu a produs nici un fel de pagube. "Nu am fost solicitati sa intervenim pentru nici un fel de probleme in urma cutremurului. Din cunostintele noastre nu exista pagube", ne-a spus colonelul Constantin Lelcu, purtatorul de cuvint al ISU Vrancea.


Autoritatile se lauda cu curajul


Primarul Decebal Bacinschi se afla in sediul Primariei in momentul producerii cutremurului. "L-am simtit, eram la birou. Nu m-am speriat, nu imi este frica de cutremure. Oricum, in fata hazardului seismic nu putem face nimic. Este adevarat ca avem citeva cladiri in oras care se pot darima la un cutremur major, dar asta nu tine de primarie. Sint cetateni care au darimat structurile de rezistenta din propriile apartamente si pot pune in pericol siguranta celorlalti locatari. Au fost sesizari la Inspectoratul de Stat in Constructii. Nu vreau sa sperii oamenii, dar cei care fac astfel de modificarii pot fi condamnati", a spus Decebal Bacinschi. Marian Oprisan, presedintele Consiliului Judetean, se lauda si el cu faptul ca nu se sperie usor. "Am simtit cutremurul, dar nu mi-e frica, pentru ca le- am simtit si pe cele din 1977 si 1990. In 4 martie 1977 aveam 14 ani si eram elev in clasa a VIII-a. Eram in casa, ma uitam la filmul

bulgaresc «Dulce si amar» si recunosc ca mi-a fost teama. Blocul in care locuiesc este foarte solid si am mare incredere in cladirile din Vrancea, mai ales in cele construite dupa 1977. Blocurile cu

probleme din Focsani ar putea fi consolidate cu un program guvernamental adecvat", a declarat Marian Oprisan. In schimb, prefectul Ion Oprea se afla pe teren si nu a simtit nimic in timpul sesimului. Totusi, acesta a fost anuntat telefonic de cei de la Protectia Civila. "Eram la Radulesti, in cimp, si nu l-am simtit. In general, nu mi-e frica de seisme, iar eu si familia mea stim ce sa facem in astfel de cazuri. Cladirile din oras sint rezistente, dar depinde de intensitatea si adincimea la care se produc cutremurele", a spus reprezentantul Guvernului in teritoriu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.