Riurile romanesti au devenit mai curate
Un procent de 25,7% din sectoarele de riuri din tara se incadrau anul trecut din punct de vedere chimic, in clasa I de calitate (foarte buna), in timp ce 46,8% se incadrau in clasa a II-a de calitate (buna), conform unui studiu realizat de Administratia Nationala "Apele Romane", citat de Agerpres. în ultimii patru ani, s-a inregistrat o usoara crestere a calitatii apelor de clasa I de calitate cu 11,2%, iar in ceea ce priveste sectoarele de riuri de clasa II, acestea sint cu 9% mai multe decit in 2005. De asemenea, din punct de vedere biologic, se constata o usoara imbunatatire a calitatii apei. Astfel, 55% din riurile din Romania au o calitate buna (clasa a II-a), cu 5% mai mult decit in 2008 si cu 10% mai mult fata de anii 2006 si 2007. Din punct de vedere biologic, bazinul hidrografic Jiu are in continuare apele de cea mai buna calitate. Astfel, 74,5% din lungimile de riuri aflate in aceasta zona au apa de foarte buna calitate (clasa I). în clasa a II-a de calitate, se afla majoritatea riurilor, printre care Nera-Cerna - 86,7%, Prut (79,7%), Bega-Timis-Caras (75,59%), Somes (64,63%) sau Siret (59,35%). în ceea ce priveste calitatea Marii Negre, aceasta este supusa unui proces de poluare, cauzat de poluantii proveniti din Dunare, evacuarile directe de ape uzate insuficient epurate sau chiar neepurate, cit si de activitatea portuara intensa in porturile maritime. Factorul antropic a avut, in decursul ultimelor trei decade, influente negative asupra calitatii Marii Negre, care au condus la pierderea habitatelor, inlocuirea speciilor indigene de pesti cu specii invazive sau declinul stocurilor comerciale de pesti.