Național

Riurile romanesti au devenit mai curate

Ziarul de Vrancea
24 sep 2010 435 vizualizări
In schimb, apa Marii Negre este mai poluata de la an la an

Un procent de 25,7% din sectoarele de riuri din tara se incadrau anul trecut din punct de vedere chimic, in clasa I de calitate (foarte buna), in timp ce 46,8% se incadrau in clasa a II-a de calitate (buna), conform unui studiu realizat de Administratia Nationala "Apele Romane", citat de Agerpres. în ultimii patru ani, s-a inregistrat o usoara crestere a calitatii apelor de clasa I de calitate cu 11,2%, iar in ceea ce priveste sectoarele de riuri de clasa II, acestea sint cu 9% mai multe decit in 2005. De asemenea, din punct de vedere biologic, se constata o usoara imbunatatire a calitatii apei. Astfel, 55% din riurile din Romania au o calitate buna (clasa a II-a), cu 5% mai mult decit in 2008 si cu 10% mai mult fata de anii 2006 si 2007. Din punct de vedere biologic, bazinul hidrografic Jiu are in continuare apele de cea mai buna calitate. Astfel, 74,5% din lungimile de riuri aflate in aceasta zona au apa de foarte buna calitate (clasa I). în clasa a II-a de calitate, se afla majoritatea riurilor, printre care Nera-Cerna - 86,7%, Prut (79,7%), Bega-Timis-Caras (75,59%), Somes (64,63%) sau Siret (59,35%). în ceea ce priveste calitatea Marii Negre, aceasta este supusa unui proces de poluare, cauzat de poluantii proveniti din Dunare, evacuarile directe de ape uzate insuficient epurate sau chiar neepurate, cit si de activitatea portuara intensa in porturile maritime. Factorul antropic a avut, in decursul ultimelor trei decade, influente negative asupra calitatii Marii Negre, care au condus la pierderea habitatelor, inlocuirea speciilor indigene de pesti cu specii invazive sau declinul stocurilor comerciale de pesti.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.