Național

Doi din trei romani simpatizeaza comunismul

Ziarul de Vrancea
24 sep 2010 422 vizualizări
n paradoxal, desi cei mai multi conationali par sa duca dorul perioadei dinainte de 1989, majoritatea considera regimul comunist ca fiind "criminal" n un romăn din patru crede ca Ceausescu a facut bine tarii

Aproximativ 61% dintre romani considera in prezent comunismul drept o idee buna, fata de 53% in urma cu 4 ani, arata un sondaj realizat de CSOP in parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER). Jumatate din ansamblul populatiei afirma ca inainte de decembrie 1989 era mai bine in Romania, in vreme ce doar 23% considera ca era mai rau. Motivele principale pentru care respondentii au afirmat ca era mai bine sint: existenta locurilor de munca (62%), nivelul de trai (26%) si detinerea unei locuinte de catre cei mai multi dintre romani (19%). Cei care spun ca era mai rau argumenteaza prin lipsa libertatii (69%), gradul de saracie si lipsa informatiilor (11%). Interesant, numarul celor care considera ca regimul comunist a fost "criminal" este mai mare decit al celor care spun ca nu a fost (41% fata de 37%). Prin comparatie, intr-un studiu din 2009, 72% dintre unguri apreciau ca este mai rau in prezent decit in perioada comunista, 62% din bulgari si ucraineni mentionau acelasi lucru, la fel ca si 45% din rusi.

Potrivit rezultatelor anchetei, procentul romanilor care spun ca Nicolae Ceausescu a facut bine Romaniei (25%) este semnificativ mai mare decit al celor care afirma ca a facut rau tarii (15%). Problema accesului la dosarele Securitatii nu este importanta pentru jumatate din respondenti, doar 40% mentionind ca este importanta sau foarte importanta. De asemenea, putin peste jumatate dintre respondenti considera ca este necesar un Muzeu National al Dictaturii Comuniste din Romania, doar un sfert afirma ca nu este nevoie de un astfel de Muzeu, restul neraspunzind. Pentru realizarea studiului au fost intervievate 1.133 persoane, eroarea de reprezentativitate fiind de 2,9%. Datele au fost culese in perioada 27 august - 2 septembrie 2010.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.