Național

Lege de supraveghere a presei

Ziarul de Vrancea
11 sep 2010 431 vizualizări
Autorii propunerii legislative sustin ca nu vizeaza limitarea libertatii presei sau instituirea cenzurii, ci "curatarea spatiului public de acele publicatii aparute peste noapte"

Deputatul PDL Silviu Prigoana a depus la Camera o initiativa de modificare a Legii audiovizualului, propunind ca presa scrisa si online sa intre sub autoritatea CNA. Practic, Consiliul National al Audiovizualului ar urma sa stabileasca si criteriile privind acordarea licentelor pentru tiparirea sau gazduirea online a publicatiilor. Un alt text al propunerii legislative prevede ca, in situatia in care, "la cererea persoanei vatamate si daca publicatia nu produce proba veritatii in termen de zece zile de la sesizare, Consiliul poate suspenda licenta publicatiei pentru o perioada de 1, 3 sau sase luni".

Deputatul PDL Silviu Prigoana sustine ca proiectul sau privind presa scrisa si online nu vizeaza limitarea libertatii presei sau instituirea cenzurii, ci "curatarea spatiului public de acele publicatii aparute peste noapte, pentru care nu isi asuma nimeni raspunderea".

"în Romania presa este libera si este bine ca este asa. însa, in acelasi mod in care nu reusim sa beneficiem doar de partea pozitiva a libertatii in viata de zi cu zi, nu reusim sa avem doar o presa de informare sau de opinie si suportam, nu de putine ori, elemente de presa denigratoare, insultatoare si calomnioasa", se arata in motivarea proiectului legislativ. Initiativa legislativa a fost semnata de 11 parlamentari: Silviu Prigoana, Doru Lese, Florin Anghel, Alin Popoviciu, Iustin Cionca Arghir, Adrian Nitu, Corneliu Olar, Marius Spinu, Brindusa Novac, Mate Andras, Tudor Ciuhodaru.


Turcan (PDL): "Initiativa este cel putin aberanta"


Initiativa de trecere a presei scrise si online sub autoritatea CNA a fost formulata "sub imperiul fantasmelor de dominare a presei de care sint bintuiti initiatorul si co-autorii", a acuzat ieri presedintele Clubului Roman de Presa, Indira Crasnea. "E un episod aproape freudian. Eu cred ca initiatorii sint intr-o necunoastere a felului cum se reglementeaza domeniul din punct de vedere european. Le place, nu le place, Romania este stat-membru al Uniunii Europene si apartenenta, fie si formala la lumea civilizata, precum si bunul-simt ar trebui sa-i faca sa gindeasca si mai ales sa se documenteze inainte de a pune pe hirtie propuneri de acest fel", a spus Crasnea.

Eurodeputatul PSD Catalin Ivan a anuntat ieri ca, daca initiativa privind modificarea Legii audiovizualului, va fi adoptata, va cere sanctionarea puterii de la Bucuresti printr-o rezolutie a PE.

PDL, partid din care fac parte majoritatea semnatarilor proiectului, s-a delimitat ieri de initiativa legislativa, precizind ca propunerea apartine "exclusiv" lui Prigoana. Initiativa legislativa "este cel putin aberanta", "nu are corespondent in tarile membre ale UE" si "reflecta, mai degraba, dorinta de a iesi in evidenta cu orice pret", a declarat ieri si vicepresedintele PDL, Raluca Turcan.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.