Național

N-are motive sa doarma linistit: procurorii lucreaza la dosar. Vintu in arest

Ziarul de Vrancea
10 sep 2010 578 vizualizări
Controversatul om de afaceri este cercetat pentru ca si-ar fi ajutat un fost subordonat, condamnat definitiv, sa fuga din tara, trimitindu-i apoi bani in mod regulat n in dosar mai sint anchetati soferul sau, un apropiat om de afaceri si seful sindicatului de la Petrom

Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut ieri pentru 24 de ore de procurorii de pe linga instanta suprema sub invinuirea de favorizare a infractorului. Omul de afaceri este acuzat ca l-a ajutat sa fuga din tara pe fostul director al Gelsor, Nicolae Popa. Pe linga Vintu, procurorii i-au mai audiat ieri pe Liviu Luca, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, pe omul de afaceri Octavian Turcan si pe Alex Stoian, soferul lui Vintu. La locuintele acestora si ale altor persoane s-au facut perchezitii, la care au participat si angajati ai serviciilor secrete. Retinerile si audierile de ieri au legatura cu dosarul in care Nicolae Popa a fost condamnat in lipsa la 15 ani de detentie pentru prabusirea FNI. La iesirea din sediul Parchetului, Vintu a avut o reactie nervoasa, sugerind ca anchetarea sa a fost comandata de la Cotroceni. "îmi doresc foarte mult ca atunci cind Traian Basescu va pierde, in sfirsit, o batalie, sa il vad in locul meu", a spus Vintu, inainte sa fie urcat in duba Politiei.


Popa se intoarce, Vintu se teme


în decembrie 2009, Ministerul Public anunta, "in baza informatiilor" obtinute dupa arestarea lui Nicolae Popa in Indonezia, ca instanta suprema a deschis un dosar cu privire la persoanele care i-au facilitat acestuia fuga din tara. Practic, procurorii au inceput sa verifice cine l-a ajutat pe Popa sa paraseasca Romania si cine l-a "intretinut" in ultimii ani in strainatate. Potrivit unor surse judiciare, anchetatorii au decis sa-l retina pe Vintu, dupa ce au primit, saptamina trecuta, informatii noi de la autoritatile judiciare din Cipru si Indonezia privind tranzactiile prin care ii erau virati bani lui Nicolae Popa. Transferurile s-ar fi realizat prin diverse conturi ale unor firme detinute de Liviu Luca si Octavian Turcan, ultimul un apropiat al "mogului". "Doar incepind din iarna anului trecut si pina acum lui Popa i-au fost trimise la Jakarta citeva zeci de mii de dolari. Stiam exact despre ce sume este vorba, la ce date au fost trimise, insa nu aveam dovada efectuarii acestor tranzactii. De aceea, au fost facute doua comisii rogatorii, una in Indonezia si alta in Cipru. în Indonezia au mers procurori romani care l-au audiat inclusiv pe Nicoale Popa, iar din Cipru am primit zilele trecute extrasele de cont care dovedeau efectuarea tranzactiilor. Banii erau ridicati la Jakarta de catre o alta persoana care ii inmina apoi lui Nicolae Popa", au povestit surse judiciare pentru Evenimentul Zilei. Potrivit surselor citate, Popa ar fi primit anual din tara citeva sute de mii de dolari, ultimul extras de cont descoperit de anchetatori fiind de 44 de mii de dolari.

Presedintele Indoneziei a semnat pe 25 august actul de extradare a lui Popa, aducerea acestuia in tara devenind o chestiune de zile. în decembrie 2009, Vintu nu excludea posibilitatea ca, intors acasa, fostul director al Gelsor sa depuna marturie impotriva sa, spunind ca "orice e posibil".


Dosarul FNI ne-a costat 700 de mii de lei la fiecare termen


Nicolae Popa a fost director al grupului de firme Gelsor si membru al Consiliului de încredere al Sov Invest, societatea de administrare a FNI.

El a fost condamnat definitiv pentru prabusirea FNI la 15 ani de inchisoare. In dosar au fost pagubite peste 300.000 de persoane, valoarea prejudiciului atingind 6,4 milioane de RON si 28 de milioane de euro. Celalalt condamnat in dosar, Ioana Maria Vlas, a ramas cu pedeapsa de zece ani de detentie, pentru inselaciune si abuz in serviciu.

Atit in acest dosar, cit si in cel privind prabusirea Fondului National de Acumulare (FNA), Sorin Ovidiu Vintu a fost omul cheie. Totusi, patronul Realitatea TV fost scos de sub acuzare in ambele cazuri. Practic, de numele lui Vintu se leaga cel mai scump dosar din istoria justitiei, dosarul privind prabusirea FNI, in care statul a platit cite 700.000 de lei pentru fiecare termen de judecata, procesul durind zece ani.

In acest dosar, Ioana Maria Vlas a cerut insistent audierea lui Vintu, sustinind ca acesta ar fi fost beneficiarul unor sume importante din fondul de investitii. în proces au fost reprezentate aproximativ 126.000 de parti vatamate. în celalalt dosar gigant, privind prabusirea FNA, instanta a dat o sentinta definitiva pe 28 iunie 2010. Ioana Maria Vlas a mai primit o condamnare la opt ani de inchisoare pentru inselaciune, iar Nicolae Popa si-a adaugat 12 ani de detentie pentru complicitate la inselaciune. Pina in prezent, dintre numele care apar in aceste dosare, Ioana Maria Vlas a fost singura persoana incarcerata.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.