Național

Premiera: Boc si-a tras de urechi ministrii

Ziarul de Vrancea
2 sep 2010 464 vizualizări
Supararea primului ministru este motivata de absorbtia slaba a fondurilor europene n Udrea s-a laudat ca atrage cei mai multi bani, Blaga a dat vina pe incompetenta colegilor

Premierul Emil Boc i-a mustrat ieri pe membrii Cabinetului pentru ca nu au fost "suficient de percutanti si de duri" cu cei care beneficiaza de fonduri UE. Primul ministru s-a plins ca astfel doar el trebui sa pozeze in postura de "om rau" si le-a cerut ministrilor sa faca publice autoritatile care nu absorb banii europeni. "As vrea sa aud mai multe situatii in fiecare zi, in fiecare luna de administratii locale sau operatori privati care nu absorb banii europeni, care nu cheltuiesc banii din fonduri europeni, odata ce contractele au fost semnate. Eu am facut odata o prezentare cu prefectii in care am spus citeva proiecte mari care sint in intirziere. Vreau ca aceasta munca sa fie dusa in continuare de ministri. Omul rau este primul-ministru, Ok., dar vreau ca si ministrii sa fie in fiecare saptamina, transparent, fara parti-pris politic pentru ca altfel ne furam caciula", le-a spus Emil Boc ministrilor, in debutul sedintei Guvernului.


197 de milioane de euro in ultimele doua luni


Primul-ministru a aratat ca in ultima luna s-a inregistrat o usoara crestere a absorbtiei fondurilor comunitare, dar ritmul ramine scazut.

Conform datelor prezentate de premier, intre 9 iulie si 27 august, au fost efectuate plati catre beneficiari in valoare de 197 milioane euro, pina in prezent Romania reusind sa efectueze in total plati in suma de 1,079 miliarde euro. în cadrul acestor plati, 725,59 milioane euro reprezinta prefinantare si 353,54 milioane euro rambursari efective.

La mustrarile premierului, membrii Cabinetului au reactionat diferit. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea s-a laudat ca si-a propus ca deviza "nici o saptamina cu contracte mai mici de 50 milioane euro". De partea cealalta, Ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga i-a pirit pe ministrii Muncii, Sanatatii si Educatiei ca nu acceseaza fondurile europene pentru eficientizarea activitatii. "Daca nu au nevoie ministerele de bani pentru descentralizare si organizare, ii dam la infrastructura", a atentionat Blaga.


Cite 6 ministri s-au perindat la Educatie, Agricultura si Externe, in ultimii 6 ani


De la inceputul anului 2005 si pina in prezent ministerele Educatiei, Agriculturii si Afacerilor Externe au cazut de fiecare data victima remanierii. In aceasta perioada au avut loc trei schimbari majore de Guvern: in aprilie 2007, odata cu iesirea PD de la Guvernare, in decembrie 2008 si in decembrie 2009. In timpul Guvernului Tariceanu, cite doi ministri au trecut pe la ministerele Transporturilor, Agriculturii, Sanatatii, Educatiei, Culturii, Relatia cu Parlamentul, Apararii, Economiei, Integrarii Europene si Afacerilor Externe. Cinci ministri au fost schimbati simultan in august 2005, printre acestia, responsabilii de la Cultura, IMM-uri, Finante si Sanatate. Din aprilie 2007, de la restructurarea guvernamentala in urma iesirii PD de la Guvernare si pina la alegerile parlamentare din decembrie 2008 cite doi ministri s-au perindat pe la ministerele: Educatiei, Muncii, Afacerilor Externe, Agriculturii, iar la Justitie si Comunicatii au fost cite 3 ministri. Din 22 decembrie 2008 a fost instalat Guvernul Boc 1. Pana la data de 23 decembrie 2009, doi ministri plus doi interimari au trecut pe la Interne. Cu tot cu lunile de interimat, 9 ministere au fost afectate: Agriculturii, Sanatatii, Externe, Muncii, Mediului, Transporturilor, Internelor, Educatiei, IMM-uri si Relatia cu Parlamentul. Componenta actualului Guvern dateaza de la 23 decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.