Național

Videanu: Prin liberalizare vom aduce pretul gazelor la media din UE

Ziarul de Vrancea
6 aug 2010 399 vizualizări
Acest lucru nu se va intimpla in 2010, spune ministrul Economiei

In urma liberalizarii pretului la gaze naturale, preturile vor ajunge la media din Uniunea Europeana. "Nu sint inca finalizate studiile despre impactul liberalizarii pretului la gaze. Eu o vad in ideea de a crea o piata concurentiala, care sa duca pretul nu la cel de import din Rusia, ci la pretul mediu din Uniunea Europeana", a spus Adriean Videanu, ministrul Economiei. Potrivit Eurostat, Romania avea anul trecut cele mai mici preturi din Uniunea Europeana pentru consumatorii casnici. In ceea ce priveste preturile pentru consumatorii industriali, singurul stat care are preturi mai mici decit Romania este Marea Britanie. Potrivit Eurostat, pretul gazelor pentru consumatorii casnici din Romania este de doua ori mai mic decit media europeana, respectiv 7,45 euro/gigaJoule fata de 14,67 euro in UE.

Unul dintre subiectele discutate de Adriean Videanu cu reprezentantii FMI a fost cel al liberalizarii preturilor la gazele naturale. Videanu a spus ca pretul gazelor nu va fi liberalizat anul acesta. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei va face evaluari asupra impactului si, pe baza studiilor, va fi stabilit un calendar al liberalizarii.

Potrivit ministrului, liberalizarea nu inseamna neaparat cresterea preturilor la gaze in cazul in care Romania va avea surse alternative de aprovizionare. "Liberalizarea pretului nu trebuie sa conduca neaparat la ideea majorarii pretului pentru ca Romania, daca isi deschide interconectarea, exista sursa alternativa la nivelul pietei spot din tarile membre ale UE", a spus ministrul. Acesta a dat exemplul conductei Szeged-Arad.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.